Kohti Tinamaljaa: Viikko 1 – Mielenkiintoisten otteluiden viikonloppu

Kotimainen jenkkifutis kesä potkaistiin käyntiin eilen Vantaalla Vaahteraliigan voimin kun paikallinen TAFT kohtasi turkulaisen Trojansin ottelussa, josta ei jälkipolville jäänyt paljoa kerrottavaa. Ottelu oli käytännössä ensimmäisen neljänneksen jälkeen selvä ja siksi jännitys katosi aivan liian aikaisin. Muista tämän viikonlopun otteluista ei kuitenkaan ole tulossa lähellekkään näin selviä, joten eiköhän aleta ilman sen pidempiä jaariteluja paneutumaan huippu mielenkiintoisen 3. divisioonan otteluihin.

Tämän viikon ennakot ovat normaalia lyhyempiä, koska kaikki oleellinen tieto joukkueista ja niiden voimasuhteista on kirjoitettu jo aiemmin kausiennakossa ja talviennakossa. Joten jos tämän viikon ennakot herättävät kysymyksiä kannattaa niihin vastauksia hakea aiemmista ennakoistamme.

Nordmen – Lions

14.05 kello 13:00 Susivoudin kenttä Rovaniemi

Ennakkoon ajatellen viikonlopun mielenkiintoisin ottelu!

Nordmen lähti sekottamaan jo kerran jaettua pakkaa

Nordmen sijoittui viime viikonloppuna julkaistussa kausiennakossa sijalle kuusi, mutta asiat ovat muuttuneet paljon sen jälkeen. Isoin syy tähän on se, että Nordmen uutisoi eilen hankkineensa alkavan kauden pelinrakentajansa viime kauden tapaan Espanjasta. Tämän lisäksi huhuissa on pyörinyt kaksi muutakin Espanjalaista, mutta näitä huhuja/uutisointeja Nordmen ei ole vielä varmistanut aidoiksi. Kokonaisuudessaan Nordmen on kuitenkin nostanut osakkeitaan huomattavasti kyseisten/kyseisen vahvistuksen myötä, tästä syystä tämän päivän ottelusta voidaan odottaa hyvin tasaista ja mielenkiintoista. Kohtaahan ottelussa kaksi erittäin kovaa ja ennakkoon tasaista joukkuetta.

Lohja Lions minimoi matkaväsymyksensä lentämällä

Paljon puhuttu Nordmenin kotietu ei tule olemaan huomenna ennakoidun kaltainen, koska lohjalaiset turvautuivat lentokoneeseen totun ja turvallisen linja-auton sijaan matkustaessaan pohjoiseen. Tämä on seikka, joka kääntää vaakakuppia hieman vierasjoukkueen puolelle. Vierasjoukkueella on edelleen kotijoukkuetta laadukkaampi ja isokokoisempi joukkue. Lisäksi huomioon pitää ottaa se, että lohjalaiset ovat yöpyneet Rovaniemellä ja ovat sen ansiosta päässeet keskittymään lähes yhden kokonaisen vuorokauden pelkästään tähän otteluun. Kotijoukkueen pelaajat taas tulevat aamulla omista kodeistaan otteluun ja sen vuoksi keskittyminen ei varmasti ole ollut viimeisen vuorokauden ajan pelkästää ottelussa. Lyhyttä matematiikkaa käyttäen voimmekin todeta Lionsin ottaneen Nordmenilta kotietun itselleen lentomatkustamisen avulla!

Arvio: Pelikello ja sen käyttö tulee ratkaisemaan ottelussa paljon. Ottelu tulee ratkeamaan siihen kuinka paljon Lions pystyy pitämään hyökkäystään kentällä ja sitä kautta estämään Jorge Huete Bonetin johtaman Nordmen hyökkäyksen kentällä olemisen. Me uskomme Lionsin onnistuvan pelikellon hallinnassa ja voittavan ottelun 13-27.

Bulldogs – Wolverines II

14.05 kello 12:00 Söderkullan kenttä Sipoo

Ennakkoon viikonlopun epätasaisin ottelu ja ottelun voittajasta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Siitä huolimatta ottelusta on tulossa varmasti hyvin viihdyttävä ja mielenkiintoinen.

Kotijoukkueen ei pidä alistua rooliinsa

Vaikka ennakkoon ajateltuna kotijoukkue tulee olemaan selvä haastaja tällä kaudella lähes jokaisessa ottelussa ei joukkueen pidä tyytyä rooliinsa, sillä hyvänä päivänä urheilussa on kaikki mahdollista. Siksi olisi tärkeää, että kotijoukkueen valmennus ja pelaajat uskoisivat joukkueen mahdollisuuksiin eivätkä lähtisi häviämään otteluita ennakkoon. Tähän ongelmaan helpotusta varmasti tuo jo moneen kertaa aiemmissa ennakoissa mainostetut sipoolaiset juniorit, jotka eivät ole joutuneet rypemään niissä kaikissa ongelmissa joissa hieman vanhemmat ja jo usemman vuoden edustusjoukkueessa pelanneet pelaajat. Siksipä sipoolaisten pitää ammentaa heti ensimmäisestä ottelusta lähtien voimansa nuoruudesta ja siitä innosta mitä näillä junioireilla pitäisi riittää.

Wolverines todennäköisesti liikkeellä todella vahvalla miehityksellä

Wolverinesin edustusjoukkue aloitta kautensa vasta 27.5 ja siitä syystä on enemmän kun todennäköistä, että useammat edustujoukkueen pelaajat tulevat hakemaan kahden viikon ajan pelituntumaa 3. divisioonasta. Useimpien pelaajien on vaikea saada itsestään kaikkea irti kauden ensimmäisessä ottelussaan, jos alla ei ole yhtä tai jopa kahta kovempaa harjoitusta/harjoitusottelua. Tästä syystä Wolverinesin olisi jopa fiksua peluuttaa edustusjoukkueen pelaajia 3. divisioonassa ja sitä kautta valmistella heitä divari kauden avausotteluun, jossa panoksena voi olla jopa runkosarjan voitto. Siitä johtuen myös allekirjoittanut on päätellyt, että Wolverines II saa kauden parhaan miehistönsä liikkeelle juuri Bulldogsia vastaan.

Arvio: Jos Wolverines II tulee ennakoidulla miehistöllä sipooseen tulee kotijoukkueen iltapäivästä todella pitkä. Jos taas Wolveris lähtee takkiauki kakkosmiehistöllään otteluun voi kotijoukkue jopa yllättää, joten arvioimme ottelun päättyvän joko 6-48 tai 12-6.

Northern Lights – Eagles

15.05 kello 13:00 Castrenin kenttä Oulu

Ottelussa voi ratketa jopa runkosarjan voitto!

Pystyykö kotijoukkue lunastamaan kaikki heille asetetut odotukset

Revontulet on joukkue, josta on vaikea sanoa onko se lintu vai kala, koska joukkueen rosteri on hieman kyseenalainen. Joukkueen iskukyvystä on tästä syystä vaikea sanoa oikeastaan mitään ja onkin hienoa, että se punnitaan heti kauden alussa. Oululaisten kanssa puntariin ei hyppääkkään aivan mikä tahansa joukkue vaan monien mielestä, jopa sarjan suurin ennakkosuosikki Kotka Eagles, jonka rosterista löytyy useita viime kaudella 1. divisioonaa oululaisten tapaan pelannutta pelaajaa. Tätä parempaa testiä oululaiset eivät olisi voineetkaan saada ja siitä syystä tämä ottelu kertoo molempien joukkueiden iskukyvystä erittäin paljon. On auttamatta selvää, että jos toinen joukkueista dominoi sunnuntaina on toisella joukkueella pitkä matka siihen pisteeseen, jossa he varmasti haluaisivat olla tässä vaiheessa kautta.

Eagles elää ja kuolee linjojensa mukana

Eaglesin heikkoimmat kohdat tulevat olemaan alkavalla kaudella linjoissa ja niiden mukana joukkue tulee elämään ja kuolemaan läpi kauden. Tämä asia tulee korostumaan myös tänä viikonloppuna, koska niin kauan kun Eagles pystyy antamaan aikaa pelinrakentajalleen tulee Niclas ”Nesi” Carpelan sitä käyttämään hyväkseen. Carpelan on sellainen pelaaja, joka kyllä kääntää ottelut vaikka väkisin joukkueelleen jos siihen annetaan pienenkin mahdollisuus. Tästä on monia hyviä esimerkkejä varmasti viime vuosilta, mutta ehkä paras on yli 10 vuoden takaa, jolloin Carpelan viimeksi vieraili Oulussa. Tuolloin hän johdatti vuosia 1. divisioonaa dominoineen Helsinki Demonsin viimeisen minuutin TD:llään komeaan voittoon, samalla kun katsomosta huudeltiin oululaisella murteella hävyttömyyksiä. Kokemuksena voittaminen oulussakaan ei ole tälle kaiken nähneelle ja kokeneelle pelinrakentajalle uusi.

Arvio: Ottelu tulee ratkeamaan siihen kuinka hyvin kotijoukkueen puolustuksen linja ja tukimiehet pystyvät paineistamaan Carpelanin johtamaa hyökkäystä. Toisaalta myös se tulee ratkaisemaan paljon kuinka hyvin oululaiset itse pystyvät hyökkäämään. Ainakin harjoitusottelussa ECG:tä vastaan kotkalaiset pystyivät loistaviin suorituksiin myös puolustuksen puolella. Jenkkifutis on kaikista puheista ja jutuista huolimatta todellinen joukkuelaji ja siksipä ennustamme oululaisten voittavan sunnuntaina käytävän ottelun numeroin 27-21. Onhan oululaiset ennakkoon yhtenäisempi ja tasaisempi joukkue. Eagles on kyllä yksilötasolla varmasti vastustajaansa edellä, mutta joukkueena pidemmän korren vie Revontulet joilta löytyy vieraitaan enemmän leveyttä myös linjoista.

Panthers – Blaze

15.05 kello 15:30 Kisapuisto Lahti

Ottelu, jossa punnitaan kotijoukkueen henkiset voimavarat ja kehitys unohtamatta vierasjoukkueen iskukyvyn testaamista.

Panthersin etuna on kokemus

Siinä missä vierailija Malmi Blaze on suhteellisen kokematon joukkue on taas kotijoukkue huomattavasti kokeneempi. Lahtelaisten rosterista löytyy lähemmäs 15 pelaajaa joiden ura on kestänyt vähintää kymmenen vuotta. Kokemus ja jonkinlainen tieto siitä mitä jenkkifutiksen pelaaminen vaatii ovatkin niitä asioita, joita kotijoukkueen kokeneiden pelaajien pitää pystyä hyödyntämään sunnuntaisessa ottelussa. Onhan kyseinen etu sellainen, jota ei kokematon joukkue pysty oikeastaan mitenkään korvaamaan. Toisaalta nämä asiat sotivat myös lahtelaisia vastaan, koska useilla lahtelaisilla on kokemuksia vaan häviämisestä ja sen tuomasta tuskasta. Lahtelaisten joukkueesta löytyykin myös todella monta pelaajaa, joiden vyöltä ei löydy kun yksi tai kaksi päänahkaa vaikka pelaaja ura on kestänyt jo usemman vuoden. Panthers on voittanut koko seurahistoriansa aikana ainoastaan 3 ottelua, joten tämä on asia, joka lahtelaisten pitää pystyä unohtamaan ennen sunnuntaista ottelua. Onhan voittaminen henkisesti häviämistä huomattavasti vaikeampaa ja vaativampaa. Tämän takia lahtelaiset eivät saa tyytyä siihen normaaliin tekemiseensä.

Vierasjoukkueen pitää olla valmiina pelaamaan 11vs11-säännöin

Malmi Blaze pelasi vielä viime kaudella 4. divisioonaa, jossa pelit pelataan 7vs7-säännöin ja kentällä ei ole normaalin jenkkifutiksen tavoin 22 pelaajaa vaan ainoastaan 14. Tämä onkin asia, joka malmilaisten on pitänyt sisäistää talven aikana ja oppia reagoimaan siihen. Normaalilla jenkkifutiskentällä isojen pelien tekeminen on pientä kenttää huomattavasti vaikeampaa, koska yleensä esimerkiksi pitkien heittojen onnistuminen vaatii täydellisyyttä eikä pelkästään hyvää tuuria ja kohtuullista suorittamista. Onhan laitahyökkääjän huomattavasti vaikeampi polttaa vartijoitaan silloin kun vastassa on aluepuolustus miespuolustuksen sijaan. Kokonaisuudessaan malmilaisten pitääkin pystyä huimaan tason nostoon sitten viime kauden, jos se aikoo oikeasti pärjätä alkavalla kaudella 3. divisioonassa.

Arvio: Kummallekkaan joukkueelle ottelu ei tule olemaan helppo, sillä kummankaan joukkueen tilanne ei ole lähtökohtaisesti kovin optimaallinen. Ottelu tulee ratkeamaan siihen, että toinen joukkueista selättää ennakkoluulonsa ja vaikeutensa ja alkaa pelaamaan sillä tasolla, johon se pystyy parhaimmillaan. Ennakkoon ajatellen se joukkue tulee todennäköisti olemaan Panthers ja sitä kautta pisteet jäävät Lahteen numeroin 28-7

Kansikuva: Faneille.com
Twitter: Tyhjatasku