Ronda Rousey tarvitsee Kyborgia

Ronda Rousey on naisten kääpiösarjan kiistaton hallitsija - vai onko? Kuva: Getty Images

Ronda Rousey on naisten kääpiösarjan kiistaton hallitsija – vai onko? Kuva: Getty Images

Viime viikonlopun UFC-illan ja naisten kääpiösarjan mestaruusottelun jälkeen on entistä selvempää, että Ronda Rousey on paitsi UFC:n kiinnostavimpia tähtiä, ennen kaikkea naisten vapaaottelun kiistaton kuningatar. Vai onko?

Rousey on vuoden sisään puolustanut mestaruusvyötään kolmesti vakuuttavaan tyyliin, tuoreimpana Sara McMann joutui taipumaan minuutissa. Hän on jo nyt sementoinut asemansa historiallisesti merkittävänä urheilijana – tienraivaajana, joka nosti naisten ottelut koko kamppailumaailman valokeilaan.

Mutta silti Rowdy-Ronda tarvitsee jotain muutakin noustaakseen suureksi mestariksi, ja aikakautensa kiistattomattomaksi valtiattareksi. Etenkin kun hän on viime aikoina ottelemisen ohella kunnostautunut lähinnä imagonsa pilaamisessa lapsellisella räksyttämisellä.

Luodakseen kestävän ”perinnön” ja maineen Rouseyn on kohdattava vastustajia, jotka ovat riittävän kovia. Mitenkään väheksymättä hänet tähän mennessä haastaneita neitoja on todettava, että Rousey on tähän saakka ollut täysin omaa luokkaansa häkissä. Ja suuret mestarit tarvitsevat aina vertaisensa vastavoiman, jonka avulla he voivat todistaa todellisen huipputasonsa.

Onneksi vastaus tähän kysymykseen on lähellä – tavallaan. Brasilialainen Cristiane ”Cyborg” Justiano (ent. Santos), jota kohtaamatta Rousey ei voi ikuistaa mainettaan kiistattomana mestarina. Kyborgi-lempinimen ymmärtää nopeasti, kun vilkaisee muutaman Justianon ottelupätkän. Hän on kehässä pelottava ilmestys.

Lähellä, mutta silti niin kaukana. Kaksikon kohtaamisen tiellä tuntuu kuitenkin olevan paljon esteitä. Brassihirmulla ei ole UFC-sopimusta ja hän ottelee yhtä painoluokkaa ylempänä, isokokoisena jopa sinne. Hän on kärähtynyt kertaalleen dopingista, päätynyt ”väärän” managerin leiriin ja todennut joskus ”kuolevansa”, jos yrittää pudottaa Rouseyn painoluokkaan 61,2-kiloisiin.

Välienselvittelyä on kaiketi joskus viriteltykin kaksikon vielä otellessa Strikeforcen riveissä, nyttemmin Rouseylla ei ole syytä suostua ottelemaan hänelle sinänsä sopivilla ylemmillä painorajoilla (Rousey otteli olympiajudokana kahta painoluokkaa nykyistä ylempänä), mestarin ei tarvitse tehdä myönnytyksiä.

UFC 157: Rousey v Carmouche

Ongelma on vain siinä, että monien mielestä Justiano on kaikkien aikojen, ja tämänkin hetken, paras naisottelija. Kysykään vaikka elokuvatähti Gina Caranolta. Hänen piti ennen Rouseyn aikaa olla se nainen, joka vie vapaaottelevat naiset valtavirtayleisön tietoisuuteen. Kunnes Cyborg vei hänen mestaruustittelinsä viiden minuutin karulla höykytyksellä – sen jälkeen Carano siirtyikin pysyvästi näyttelijänuralle.

Viime viikolla, sopivasti Rouseyn titteliottelun alla, Justiano pelasi uusia kortteja pöytään. Ensimmäisellä tiedotteella hän ilmoitti luopuneensa yhteistyöstä UFC-johdolle punaista vaatetta muistuttavan managerinsa Tito ortizin kanssa. Ja toisella tiedotteella hän ilmaisi aiemmasta poiketen olevansa valmis siirtymään alempaan painoluokkaan ammattilaisten avustuksella.

Se toi aivan uusia vivahteita pitkäaikaiseen nokitteluun.

”Ronda sanoi, että haluan vain kovan palkkapäivän jäädäkseni eläkkeelle. Olet oikeassa, haluan palkkapäivän siitä hyvästä, että lähetän sinut eläkkeelle, kuten Gina Caranon. Mutta kyse ei ole pelkästään rahasta. Otellaan vaikka ilmaiseksi, milloin tahansa, missä tahansa! Pyydä isukkiasi Danaa hoitamaan asia,” Cyborg viestitti mestarille ja UFC-pomo Dana Whitelle.

Ongelma ratkaistu? Ei aivan.

White kuittasi asian ”katsellaan”-tyyliin ja ilmoitti jäävänsä odottelemaan, että Cyborg pystyy ensin ottelemaan ”muutaman kerran” kääpiösarjalaisena, nousipa doping-kytköskin jälleen esiin. White ei varsinaisesti kuulostanut mieheltä, joka haluaisi toteuttaa naisten vapaaotteluhistorian suurinta ottelua.

Pitkän päälle Whitella ei kuitenkaan ehkä ole varaa olla toteuttamatta vääjäämätöntä kohtaamista. Tai sitten hän ei ole oppinut mitään siitä, että hän osittain omalla jääräpäisyydellään esti Fedor Emelianenkon UFC-uran joitakin vuosia sitten. Kaikkien aikojen kovimpien raskassarjalaisten joukkoon lukeutuva venäläinen ei ikinä päässyt kruunaamaan uraansa ansaitsemassaaan paikassa. Sitä fanit haikailevat vieläkin.

Tekosyyt käyvät kuitenkin jatkossa vähiin, mikäli se Cyborgista on kiinni. Brasilialainen lupautui doping-testeihin milloin tahansa ja hän aikoo antaa näyttönsä haastamalla nykyisen työnantajansa Invicta FC:n kääpiösarjan mestarin kesällä. Sen jälkeen Cyborg haluaa Rouseyn loppuvuodesta.

”Olen valmis ottelemaan 135-paunaisissa kolme kertaa: ensimmäisen kerran voittaakseni Invicta-mestaruuden, toisen kerran piestäkseni sinut, ja kolmannen kerran potkiakseni sinua uudelleen perseelle, jottei ketään luule sen johtuneen tuurista.”

Dana, make it happen!

Post Scriptum – LONDON CALLING, todellakin. Viime viikolla vireillä ollut UFC-skaba on paketoitu ja kaverinsa kanssa Lontooseen läksii Niko K. Onnea, lentokentällä nähdään.