UFC 207: Rondan paluu

Poikkeuksellisesti jo 30. Joulukuuta oteltavassa vuoden viimeisessä UFC -tapahtumassa nähdään kauan odotettu paluu, kun Ronda Rousey palaa häkkiin yli vuoden tauon jälkeen entistä nälkäisempänä vyönkuva silmissä. Toisessa mestaruusottelussa kääpiösarjan pitkäaikainen hallitsija Dominick Cruz kohtaa nuoren Cody Garbrandtin. Näiden lisäksi kääpiosarjan ykköshaastajan paikasta taistelevat illan kolmanneksi viimeisessä ottelussa John Lineker ja T.J. Dillashaw.

Tällä kertaa apuna arvioinneissa on mukana Turun Finnfighters’ gymiä edustava ja vuonna 2013 ammattilaisuransa aloittanut Mika Kuronen.

Amanda Nunes (C) vs. Ronda Rousey

Viime vuoden marraskuussa Holly Holm järkytti vapaaottelumaailmaa Australian illassa aiheuttamalla Ronda Rouseylle uransa ensimmäisen tappion. Aseeton esitys ja tyrmäystappio saivat Rouseyn häviämään julkisuudesta ja monissa piireissä mietittiinkin jo onko Rousey lopettamassa uraansa. Hiljaiselo kuitenkin päättyi UFC 205 -tapahtuman punnituksessa, kun Rousey ja nykyinen mestari Amanda Nunes päätyivät lavalle tapahtuman päätteeksi.

Rouseyn tauon aikana Floridan American Top Team -salilla Mike Brownin alla treenaava Nunes voitti mestaruuden itselleen kesän UFC 200 -tapahtumassa ja teki historiaa olemalla ensimmäinen brasilialainen naispuolinen UFC mestari.

Arvio:

Joni Kujala:

Rouseyn suurin vahvuus on ehdottomasti judo. Olympia pronssia -70 kiloisten sarjassa voittanut Rousey yrittää usein päästä ottelun alussa iholle ja heittää vastustajan mattoon, niin että alastullessa saa itsensä mahdollisimman hyvään asemaan vastustajaansa nähden. Tämän taidon takia monet otteluista ovatkin päättyneet nopeasti käsilukkoon. Nunes taas on brasilian jujutsun mustavyö erittäin hyvällä tasapainolla ja paljon teknisempi ottelija pystyssä. Jää siis nähtäväksi onnistuuko Rouseyn saamaan ottelua mattoon. Mitä pidemmälle ottelu etenee sen paremmin Nunes löytää oikean etäisyyden pystyssä, joka vaikeuttaa Rondan ottelua entisestään.

Ottelusta löytyy kuitenkin aivan liikaa kysymysmerkkejä. Voisi kuvitella, että isolle supertähdelle annetaan paluuottelukseen tyylillisesti sopiva vastustaja? Rousey on saanut luvan jättää kaikki otteluviikon mediatilaisuudet välistä? Ja mikä siinä Glendale -salissa ja Edmond Tarverdyanissa viehettää niin paljon, ettei salia voi vaihtaa parempaan?

Vaikka omat arviot ja ylihypetys käskisi veikkaamaan Nunesia, jotenkin Rouseyta vastaan ei pysty veikkaamaan ja vanha kunnon ensimmäisen erän käsilukko napsahtaa paikalle.

Mika Kuronen:

Rouseyn kunnosta ja valmistautumisesta ei voi heittää kuin spekulaatioita. Uskotaan kuitenkin että tauko on käytetty salilla eikä muiden ”velvoitteiden” parissa. Rousey lähti Holmia vastaan todistelemaan ettei ole pelkkä matto-ottelija. Sama virhe ei toistu, vaan Rousey vie matsin vaikka väkisin mattoon ja hakee sieltä lukotuksen gnp:n jälkeen.

Dominick Cruz (C) vs. Cody Carbrandt

UFC:n analyytikkonakin tunnettu nykyinen kääpiösarjan mestari Dominick Cruz siirtyi muiden pienten miesten tavoin vuonna 2011 UFC:n riveihin sen jälkeen kun WEC ja UFC yhdistyivät. Viiden vuoden aikana polvivaivat ovat kuitenkin kiusanneet miestä siinä määrin, ettei otteluita ole kertynyt kuin vaivaiset neljä. Vaikka loukkaantumiset ovatkin hidastaneet ottelurytmiä, se ei itse otteluissa näy vaan ottelut ovat olleet entistä vakuuttavampia.

Cruzin haastajat löytyvät useimmiten Team Alpha Male -salilta, eikä poikkeusta tehdä nytkään. Seuraavana vuorossa oleva Cody Carbrandt yrittää ratkaista mystistä kaavaa millä voittaa erikoisesta tyylistä tunnettua Cruzia. Painissa ja nyrkkeilyssä aikanaan hyvin pärjännyt Carbrandt on tehnyt vakuuttavaa jälkeä häkissä ja kymmenestä voitosta yhdeksän on tullutkin tyrmäyksellä/ teknisellä tyrmäyksellä.

Arvio:

JK:

Analyyttisistä taidoista tunnettu Cruz on aivan varmasti tutkinut vastustajansa kaikki heikkoudet ja vahvuudet. Arvaamaton tyyli, nopeat liikkeet, jalkatyöskentely, henkinen yliote ja sarjan parhaat alasviennit tekevät Carbrandtin illasta erittäin haastavan. Carbrandtin mahdollisuudet ovat lähinnä onnistua viemään Cruz ahtaaseen kulmaan ja osua raskailla lyönneillä. Cruz jatkaa mestarina viiden erän dominoinnin jälkeen.

MK:

Cruz vs.Carbrandt matsissa tarjotaan Team Alpha Malen nousukkaalle liian isoa palaa. Cruz on liian nopea ja täysvaltainen ottelija Carbrandtille. Cruz vie matsin mattoon mikäli näkee tarpeelliseksi ja hakee selvän pistevoiton.

T.J. Dillashaw vs. John Lineker

Viidesti painonvedossa epäonnistunut John Lineker harvemmin epäonnistuu häkissä. Yhdestätoista viimeisestä ottelustaan ainoastaan yksi on päätynyt häviöön ja sekin tuomariäänin. Lokakuun alussa John Dodsonin pisteillä voittanut Lineker saa vastaansa seuraavaksi vieläkin astetta kovemman, T.J. Dillashawn, joka pitikin hallussaan kääpiösarjan vyötä Dominick Cruzin ollessa loukkaantunut. Molemmat miehet voisivat haastaa näyttöjensä perusteella jo nyt nykyisen mestarin, mutta tyrmäyshakuisesta ottelutyylistä tunnettu Carbrandt kiilasi miesten eteen. Maalaisjärjellä ajateltuna tämän ottelun voittaja pääsee ottelemaan seuraavana vyöstä.

Arvio:

JK:

Duane Ludwigin avustuksella pystyä harjoittelevan Dillashawn parhaat aseet löytyvät kokonsa lisäksi painista ja vastaiskuista. Eikä Linekerin urakkaa helpota yhteen se, että Dillashaw on varustettu hyvällä leualla sekä liikkeellä. Ottelussa altavastaajana otteluun lähtevän kovanyrkkisen Linekerin mahdollisuudet nähdään lähinnä Carbrandtin tavoin tyrmäysvoitossa. Dillashaw pisteillä kohti mestaruusottelua.

MK:

Linekerille vaihto sarjaa ylemmäs on ollut poikkeuksellisen hyvä ratkaisu, nyt kuitenkin vastaan asettuu eri tason haaste ja nähdään luultavasti kissa-hiiri leikki jonka voittaa Dillashaw. T.J. on liikkeensä turvin hyvin hankala osuttava, tähän kun lisätään painitaidot (joita saatetaan hyvinkin nähdä pitkästä aikaa) on hankala kuvitella voimalyönteihin perustavan Linekerin pystyvän voittoon, vaikka tiukan voi matsista tehdäkkin.

Tapahtuma näkyy suorana Viaplay Sport -palvelujen ja fighting-palvelujen kautta.

Kansikuva: Getty