Vain yksi tie – suomalaiskamppailijan on mentävä maailmalle

Niinimäki vs. Kuivanen

Vuoden ensimmäiset viikot ovat tuoneet varsin mieluisia uutisia kotimaisen vapaaottelun ystäville: kolme kärkipään ottelijaamme on poistunut maasta perätysten.

Kaikki kolme ovat mukavia ja fiksuja miehiä – kyse ei siis ole siitä, että heistä haluttaisiin päästä eroon. Sen sijaan sitä ollaan haikailtu ja toivottu paljonkin, että parhaat ottelijat panostaisivat uraansa niin paljon, että lähtisivät maailmalle harjoittelemaan, ehkä jopa olemaan ja elämään pidemmäksi aikaa.

Anton Kuivanen on jo haistellut maailman huipun tuulia, ja haluaa sinne takaisin. Hänen tapauksessaan oli ilmiselvää, että useilta aiemmilta visiiteiltä tuttu American Top Team Floridassa on järkevin suunta. Huippuluokan treeniä isossa tiimissä, esilläoloa olennaisten markkinoiden liepeillä, todennäköisemmin hyviä ottelumahdollisuuksia. Siksi Kuivanen viettää alkuvuoden Floridassa.

Marcus Vänttinen sai kutsun Alexander Gustafssonin sparraajaksi otteluleiritykseen Tukholmaan, ei ollut ensimmäinen kerta sekään. Aivan päivänselä optimiratkaisu tämäkin: isolle miehelle parasta mahdollista treeniseuraa Euroopassa, laivamatkan päässä kotoa ilman kielimuuria ja siinä sivussa hoituu valmistautuminen omaankin otteluun – useiden UFC-ottelijoiden seurassa.

Vänttisen kohdalla on kuulunut jutustelua siitäkin, että hän saattaisi suunnata pysyvämmin Tukholmaan. Se olisi loistava ratkaisu kaikista edellä mainituista syistä ja ennen kaikkea siksi, että Porvoossa riittävän kovia harjoituskumppaneita ei yksinkertaisesti ole. Lisäksi Allstars Training Centerin tiimissä huomattavasti helpommin tyrkyllä isompiin kansainvälisiin ottelusaumoihin.

Tom Niinimäki teki kovimman siirron, jota oli ilo uutisoida. Tomppa on ollut jo pari vuotta amerikkalaisen managerointitallin asiakas ja vieraillut muutaman kerran aiemminkin Floridassa Blackziliansin kanssa jumppailemassa. Nyt pakattiin koko bändi reissuun ja läksittiin sinne vähintään puoleksi vuodeksi, toivottavasti pidemmäksi toviksi.

”Stoneface” on tällä hetkellä UFC-ottelija ja raapinut itsensä sinne täysin kotoisin opein, pääosin omia erityisiä polkujaan kulkemalla. Tässä uravaiheessa hänen koneestaan saanee mitattua uusia tehoja juuri tällä siirrolla. Treenirinki on Turussa ja Etelä-Suomen ukkojen kanssa ollut suomalaisittain poikkeuksellisen laadukas tähänkin saakka, mutta onhan siellä Floridassa vielä vähän kovempaa jannua, ja etenkin vähemmän tuttuja naamoja, vastassa.

Toivottavasti näiden kolmen esimerkki innostaa muitakin lähtemään. Amerikkaan saakka ei kaikkien väkisin tarvitse hankkiutua, vaikka siellä parhaat olotkin olisikin. Vänttisen tämän hetkinen harjoituspaikka Tukholmassa saattaa olla tasoltaan jopa Euroopan kovin ja Allstarsilla ovet ovat auki vieraille.

Muuallakin Euroopassa olisi rutkasti hyviä vaihtoehtoja, esimerkiksi Englanti (tai Brittein saaret laajemmin) on lähes kartoittamatonta seutua suomalaisille nykyään, vaikka sielläkin on lukuisia kovia tiimejä. Sinnekin jokunen ukko taitaa olla läksimässä.

Aiemmin olen jo puhissut siitä, että ennakkoluulottomien taistelijoiden pitäisi suunnata Venäjälle: sinne on kontakteja, se on lähellä ja siellä saa takuuvarmasti kovaa oppia.

Yksilölle ulkomaankomennukset ovat lähtökohtaisesti aina askeleita eteenpäin. Ja kun lähtökohtaisesti jokainen heistä palaa jossain vaiheessa kotikulmille, hyötyjä korjaavat kaikki muutkin, kun maailmanmatkaajat tuovat oppeja mukanaan. Seuraava vaihe olisikin sitten se, että reissuun läksii myös valmentajia mukaan ison maailman temppuja haistelemaan.