Mestareiden liigan F4: Ovatko Gensheimer ja PSG vihdoin valmiita suuriin voittoihin?

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Hansen

Mestareiden liigan välieriin arvotuista ottelupareista Veszprem-PSG ja Vardar-Barcelona on kohtalaisen vaikea löytää päivänselvää ennakkosuosikkia. Neljän huippujoukkueen loppuhuipennuksessa on yksinkertaisesti yhtä monta mahdollista voittajaa.

Jos oikein hakemalla hakee, nousevat PSG ja Barcelona hienoisesti Veszpremin ja Vardarin edelle. Kauden keskinäisissä otteluissa PSG jätti Veszpremin molemmissa ottelussa pisteittä. Myös Barcelona voitti Veszpremin pistein 4:0, ja tasasi kotivoitot PSG:n kanssa. Vardar oli lopputurnausjoukkueista ainoana toisessa lohkossa, joten keskinäisiä otteluita ei ole verrattavaksi.

Motivaatiopuolella ei suuria eroja pääse syntymään sillä kaikilla on ollut omat vuorensa, jotka olisi nyt ylitettävä: Veszpremillä on takana kaksi finaalitappiota putkeen, Barcelona jäi viime vuonna kokonaan neljän parhaan ulkopuolelle, PSG on materiaaliltaan jopa ylivertainen, mutta suuret voitot ovat kiertäneet sen toistaiseksi kaukaa. Historiansa parhaan tuloksen jo saavuttanut Vardar eteni voittajan ominaisuudessa helpommasta lohkosta puolivälieriin mutta siitä on vaikea vetää sen suurempia johtopäätöksiä. Vardar pääsi kanssakilpailijoitaan helpommalla koska viime syksyn arvonta sai aikaan kaksi varsin epätasapainoista lohkoa.

PSG:n omistajat kaipaa vastinetta rahoilleen

PSG on hallinnut Ranskan liigaa vuodesta 2012, jolloin se siirtyi upporikkaaseen qatarilaisomistukseen, joka alkoi syytämään seuraan rahaa joka mahdollisti supertähtien värväämisen. PSG:n on sen jälkeen riveihin siirtynyt vuosittain kovalla rahalla lukuisia lajin valovoimiaismpia tähtiä, mutta menestys on vielä toistaiseksi jäänyt kansallisten mestaruuksien tasolle.

Joukkue pääsi viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaa Kölniin, jossa se yllättäen hävisi välieränsä Kielcelle, joka seuraavana päivänä voitti ikimuistoisessa loppuottelussa Veszpremin. PSG toki voitti pronssiottelussa THW Kielin ja saavutti historiansa parhaan sijoituksen, mutta pettymys paistoi voittamaan tulleen joukkueen kasvoilla. Hinta-laatusuhde materiaalin ja saavutusten välillä on pahasti pakkasella, joten PSG:n ainoa tavoite tänä vuonna on vallata Kielceltä vapautunut paikka ykkösenä. Kokeneen valmentajan Zvonimir ”Noka” Serdarusicin on yksinkertaisesti toistettava vuoden 2007 saavutuksensa, jolloin mies luotsasi THW Kielin voittoon, jotta PSG vielä ensi kaudellakin jatkaisi hänen komennossa.

Saksalaisedustus kutistui yhteen pelaajaan

Vuodesta 2010 lähtien nykyisellä systeemillä mestaruudet on ratkottu Kölnissä, ja aina on mukaan mahtunut vähintään yksi joukkue Bundesliigasta. Tänä vuonna puolivälierävaihe verotti kaksi entistä mestaria kun sekä Flensburgin (2014 voittaja) että THW Kielin (2007, 2010, 2012) tie katkesi ennen aikojaan. Nyt mukana olevista neljästä joukkueesta vain yhdessä on mukana saksalaispelaaja, heitäkin vain yksi. Saksan maineen ja kunnian puolustaminen lankeaa vastikään maajoukkueen kapteeniksi nimetylle PSG:n Uwe Gensheimerille.

30-vuotiaan taiturin meriittilistalta puuttuu vielä, joukkueensa tavoin, suuret tittelit, sillä laiturin paikalla pelaava rankkarispesialisti missasi viime vuonna Saksan voittoon päättyneet EM-kisat loukkaantumisen takia. Toistaiseksi mies on saavuttanut ”vasta” Olympiapronssin Riosta, yhden Bundesliiga-mestaruuden, yhden EHF Cupin voiton ja nuorten EM-kultaa. Mies valittiin 2011-2014 neljästi putkeen Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi. Vuonna 2011 hän voitti Mestareiden liigan maalintekijätilaston ja johtaa sitä nyt tehtyään jo 106 maalia.

Saksalaisjoukkueet hallitsivat EHF Cupia

Saksan kärkijoukkueilla oli siis tukalat oltavat Mestareiden liigassa, mutta toiseksi korkeimmassa seurajoukkueturnauksessa Saksa rynni laajalla rintamalla napattuaan kaikki palkintosijat. Neljän parhaan joukossa oli kolme Bundesliigajoukkuetta ja yksi Ranskan pääsarjasta. Vain Riihimäen Cocksin lohkon voittanut MT Melsungen oli joukosta poissa pudottuaan puolivälierissä Saint-Raphael Varille. Lopputurnausisäntä ja hallitseva mestari FA Göppingen oli jälleen paras, loppuottelussa kaatui Füchse Berlin puhtaasti 30-22. Pronssit vei perinteikäs SC Magdeburg maalin erolla ennen ranskalaisia.

YLE Areena välittää

Mestareiden liigaviikonlopun kaikkia otteluita voi seurata suorina lähetyksinä ja suomeksi selostettuna YLE Areenasta. Lauantaina kello 16:10 Veszprém-PSG ja 18.55 HC Vardar-FC Barcelona. Pronssiottelu ja loppuottelu sunnuntaina niinikään kello 16:10 ja 18:55.

Kansikuva: All over Press