Pirteä Norja sekoittaa pakkaa EM-kisoissa

Käsipallon EM-kisat Puolassa ovat edenneet kutakuinkin käsikirjoituksen mukaan ja kilpailu välieräpaikoista alkaa olla kiivaimmillaan. Ennakkosuosikeista parhaiten on selvinnyt Tanska, joka jatkaa turnauksessa tappioitta voitettuaan sunnuntain tärkeässä ottelussa Espanjan 27-23 ja otti aimo harppauksen kohti välieriä. Jatkolohkon toiselle välieräpaikalle ovat tyrkyllä vahvimmin juuri Espanja sekä Saksa, jonka voitto Venäjästä saattoi koitua kohtuuttoman kalliiksi kahden runkopelaajan loukkaantumisen myötä.

Norja kisojen miellyttävin yllätys

Kisojen tähän asti suurin yllättäjä tulee Pohjolasta. Norjan vauhdikas ja määrätietoinen esitys ei ole jättänyt ketään kylmäksi ja sensaatiomainen 30-28 voitto hallitsevan mestarin Ranskankin jo niistäneestä Puolasta nosti maan jopa mitalipelien porteille. Norjalaisten paras sijoitus EM-kisoissa tähän asti on vuoden 2006 kuudes sija. Kisa lohkon kahdesta välieräpaikasta on enää kolmen kauppa sillä Kroatia on jo käytännössä ulkona kuvioista. Mikäli Puola nappaa täyden pistepotin kahdesta jäljellä olevasta ottelustaan, tullaan ratkaisu näkemään viimeisen kierroksen ottelussa Ranska-Norja, ja mikään ihme ei olisi jos välieräjoukkueet joudutaan hakemaan maalivertailun kautta.

Käsipallo on Norjassa hyvin suosittu urheilulaji, mutta todellinen menestys on tähän asti levännyt vahvasti naisten harteilla. Maan suosituimmaksi urheilujoukkueeksikin useaan kertaan äänestetty naisten maajoukkue palautti juuri joulukuussa pelatuissa MM-kisoissa valtikan takaisin vuonojen maahan. Maa on voittanut kuudesta viimeisestä naisten Euroopan mestaruudesta viisi ja kaksi viimeisintä Olympiakultaa on niin ikään mennyt Norjaan. Pekingin vuoden 2008 Olympialaisten kultajoukkueen tähtipelaaja oli helsinkiläinen, Suomen kansalaisuuden Norjaan vuonna 2001 vaihtanut Katja Nyberg.

Saksan epäonni jatkuu

Jo ennen kisoja Saksan kisajoukkue joutui antamaan tasoitusta muille muutaman loukkaantumisen muodossa lisää kylmää vettä niskaan tuli Venäjä-ottelun lopulla kun joukkueen kaksi parasta pelaajaa, THW Kiel-kaksikko Steffen Weinhold ja Christian Dissinger, joutuu kumpikin muutaman viikon sairaslomalle. Saksa joutuu viimeisessä jatkolohkon ottelussaan kohtaamaan kivikovan Tanskan. Saksa on onnekseen kerännyt pisteitä jo sen verran että paikka kuuden parhaan joukossa on selviö. Voitto Tanskasta takaisi maalle ensimmäiset mitalipelit arvokisoissa sitten vuoden 2007 maailmanmestaruuteen päättyneiden kotikisojen.

Unkarin ja Islannin kisat alakanttiin

Kisojen suurimmat pettymykset ovat olleet Islanti, Unkari ja Serbia. Islanti, joka vielä vuonna 2008 juhli Olympiahopeaa ja aloitti nyt voittamalla Norjan 26-25, jäi alkulohkoonsa hävittyään Valko-Venäjälle että Kroatialle. Unkari selvitti tiensä 16. joukkoon mutta ei entisen maailmantähden Talant Dujshebajevin johdolla tule nousemaan edes kymmenen sakkiin. Kolmas kovia kokenut maa oli viime vuoden MM-kisojen kahdeksas ja vuonna 2013 peräti neljänneksi sijoittunut Slovenia, jonka saldoksi Puolassa jäi tasapeli Espanjaa vastaan.

Olympiakarsintapaikoista vielä kova kisa

EM-kisojen välieriin selviää kummankin jatkolohkon kaksi parasta joukkuetta. Lohkojen kolmanneksi sijoittuneet pelaavat sijoista 5 ja 6, panoksena paikka Olympiakarsintoihin. Rioon ovat tiensä selvittäneet vasta isäntämaa Brasilia, maailmanmestari Ranska sekä maanosien mestarit, joista toistaiseksi ovat selvillä Argentiina ja Qatar. MM-kisojen perusteella Olympiakarsintapaikat lohkesivat jo Puolalle, Espanjalle, Tanskalle, Kroatialle, Saksalle ja Slovenialle. Euroopan mestaruuskisoista Olympialaisiin menee suoraan mestari, tai mikäli Ranska voittaa, EM-kakkonen. sen lisäksi karsintoihin on jaossa kaksi paikkaa, jotka näyttäisivät tällä hetkellä olevan menossa Norjalle ja Venäjälle.

Näin seuraat EM-kisoja

Kisojen TV-oikeudet Suomeen omistaa ViaSat, joka lähettää kisoista ainakin loppuottelun. Siihen asti jokaista ottelua voi seurata livenä ja hyvällä kuvalaadulla osoitteesta ehftv.com lähettää kaikki ottelut suorina lähetyksinä, katso lähetysajat täältä.

Men’s EHF Euro 2016
EM-kisojen www-sivusto
EM-kisojen Youtube-kanava
EM-kisat Facebookissa
EM-kisat Twitterissä