Villillä kortilla kisapaikan saanut Norja eteni jo MM-välieriin

Unibetin asiakkaana näet käsipallon MM-kisojen loppuhuipennuksen suorana

Kisa sunnuntaina pelattavaan MM-loppuotteluun on enää neljän kauppa. Ranska, Slovenia, Kroatia ja Norja pudottivat vastustajansa puolivälierissä ja eteni torstain ja perjantain välieriin.

Puolivälierien vakuuttavimman peliesityksen teki Norja, joka juotti Unkarille tyrmäystippoja heti ensimmäisestä hetkestä. Kuudessa minuutissa joukkue leipoi taululle lukemat 6–1, vartin kohdalla eroa jo seitsemän maalia (11–4). Suurimmillaan ero kävi yhdeksässä maalissa ja loppusummerin soidessa Norja juhli 31–28-voittoa ja historiansa ensimmäistä välieräpaikkaa miesten MM-tasolla.

Myös Slovenia ratkaisi ottelunsa Qataria vastaan hyvissä ajoin. Matej Gaberin 43. minuutilla lataama 27–18 riitti varmistamaan voiton, jolla viime MM-kisojen hopeamitalisti päätti kisansa ja toisen yllätysjoukkueen välieriin.

Ranska ja Kroatia joutuivat huomattavasti tiukemmalle Ruotsin ja Espanjan kanssa. Hienoisena suosikkina otteluun lähtenyt Espanja pelasi Kroatian kanssa huipputasaisen ottelun, jossa johtoasema vaihtui useampaan kertaan. Espanjalaisten tuskaillessa tuomaritoiminnan kanssa useampaan kertaan kroatit keskittyivät oleelliseen ja Zlatko Horvatin voittomaaliksi jäänyt osuma pari minuuttia ennen loppua riitti voittoon. 30–29-lukemat sinetöityivät turnauksen heikoimman ottelunsa pelanneen Espanjan viimeisten tasoitusmahdollisuuksien omatoimiseen hukkaamiseen.

Ranska – Slovenia

26.1. klo 21:45, Pariisi (Unibetin kertoimet 1.15 – 16.00 – 8.00)

Maat osuvat jo toisissa MM-kisoissa putkeen vastakkain. Qatarissa 2015 Ranska voitti Slovenian puolivälierissä 32–23.

Ranska oli puolivälierässään pitkään Ruotsin pihdeissä. Ruotsin hallitessa pelitapahtumia roolia otti ensin Nikola Karabatic, lopulta valtava 28 000 katsojan kannustus ja 21-vuotiaan tulokkaan Nedim Remilin sekä 38-vuotiaan veteraanin Daniel Narcissen maalit siivittivät ranskalaiset välieriin lukemin 33–30 (15–16).

Slovenia on kuitenkin osoittanut olevansa taktisesti valmis ryhmä. Slovenia on tällä hetkellä joukkueen rakennuksen ja menestyskaarensa suhteen nousu-uralla. Yksi kisojen nuorimmista joukkueista on näissä kisoissa, tässä välierässä ”vain” haastaja, joskin yllätysvalmis sellainen. Slovenia on lähes aina päässyt pelaamaan ilman suosikin viittaa harteillaan ja vailla paineita naapureidensa Kroatian, Serbian ja Makedonian viedessä kaiken huomion. Kerran EM-kisoissa toiseksi ja MM-kisoissa neljänneksi yltänyt nuoren valtion nuori joukkue on kokeneen valmentajansa Veselin Vujovicin opastamana noussut taistelemaan ensimmäisestä MM-mitalistaan.

Slovenian ja Espanjan alkulohko B osoittautui jatkopeleissä kaikista kovimmaksi sillä mistään muusta ei näin pitkälle tullut kahta osallistujaa.

Arvio

Rutiini ratkaisee. Ranska pelaa arvokisojen välierissä jo uskomattoman tuntuisesti 20. kerran viimeisten 23 vuoden aikana, Slovenialla on vasta kolmas tilaisuus hankkia toinen mitalinsa. Ranskan 12 viimeisestä arvokisareissusta 10 on päättynyt loppuottelussa, niistä yhdeksän voitokkaasti. Muutaman supertähden maajoukkueura päättyy nyt kotikisoihin jossa vain kulta riittää. Mikäli Ranska kestää tässäkin ottelussa suosikin paineet, ei ottelun voittajasta tule olemaan epäselvyyttä. Ennätyksellistä kuudetta maailmanmestaruutta tavoittelevan Ranskan puolesta puhuu sekin että joukkue on onnistunut kääntämään tiukatkin ottelunsa viimeisen vartin aikana edukseen, vaikka väkisin.

Alusta pitäen kisojen suurimmaksi suosikiksi rankattu Ranska on kisaisännän ominaisuudessa saanut järjestää otteluohjelman haluamakseen ja tämän välierän maat saavatkin tuleviin vastustajiinsa verrattuna vuorokauden verran enemmän lepoaikaa ennen viimeistä ottelua.

Kroatia – Norja

27.1. klo 21:45, Pariisi (Unibetin kertoimet 2.23 – 8.50 – 2.05)

Tanskan hyydyttyä jo neljännesvälierissä ja Ranskan pudotettua sekä Islannin että vimmatusti hanttiin panneen Ruotsin, on pohjoismaiden toiveet nyt norjalaisten varassa. Välierävastus Kroatia puolestaan kuuluu kestomenestyjiin ja Espanjan kaataminen oli Ranskan ykköshaastajaksi nousseelta joukkueelta erinomainen uroteko.

Vuonna 1991 itsenäistynyt Kroatia on entisistä Jugoslavian maista menestynein palloilumaa. Käsipallossa kaksinkertainen Olympiavoittajan ja vuoden 2003 maailmanmestarin voi aina laskea mestariehdokkaisiin. Vuoden 2013 maailman paras käsipalloilija Domagoj Duvnjak on yksi kisojen suurimmista tähdistä ja on työmoraalillaan nostanut joukkueensa mitalipeleihin.

Norja on hallinnut naiskäsipalloa jo parikymmentä vuotta. Kaksi olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta ja kuusi EM-kultaa sekä tuhti kourallinen himmeämpiä mitaleja ovat nostaneet naisten maajoukkueen kansakunnan suosituimmaksi joukkueeksi, kaikki lajit ja kummankin sukupuolen mukaan luettuna. Miehet ovat edenneet nousujohteisesti perässä. Viime vuoden EM-kisojen neljäs sija poiki Norjalle lopulta MM-kisapaikan vaikka karsinnoissa tie nousikin jo Slovenialle kärsityn tappion jälkeen kertaalleen pystyyn. Kun Oseaniasta ei kisoihin saatu varteenotettavaa edustajaa niin IHF myönsi Norjalle villin kortin, jonka avulla se nyt saa mahdollisesti jopa MM-mitalin.

Vuonomaan 120 000 rekisteröidystä käsipallonpelaajasta peräti 2/3 on alle 17-vuotiaita ja lähes 8 000 joukkuetta pyörittää arkipäivän toimintoja, joiden toimivuudesta kertoo paitsi menestys arvokisoissa, myös ammattilaisena pelaavien norjalaisten lukumäärä. Ulkomailla on jo lähes 300 pelaajaa, heistä kirkkaimpana tähtenä tällä hetkellä Sander Sagosen, 21-vuotias MM-kisoissakin loistanut tähti. Nuorukainen siirtyy ensi kaudeksi Tanskan liigan Aalborgista suurempiin ympyröihin, Pariisin PSG:hen. Allekirjoittaneen ennuste tästä nuorukaisesta on, että viiden vuoden sisään hänet tullaan tuntemaan myös maailman parhaan käsipalloilijan tittelin haltijana.

Arvio

Tämän ottelun kohdalla ei ennakko-odotukset enää paina vaakakupissa yhtään. Kerrasta poikki -systeemi antaa altavastaajallekin paremman mahdollisuuden kuin pitkä sarja. Norjan tehokkuus maalintekotilanteissa oli Unkaria vastaan äärimmäisen tuhoisalla tasolla joten Kroatian puolustuksen ja maalivahtipelin on oltava kunnossa. Kroaattien on myös pidettävä päänsä kylmänä vaikeilla hetkillä, erityisesti tappiolla ollessaan. Norjalaisilla ei enää ole menestyspaineita joten maa voi vapautuneesti lähteä nauttimaan pelaamisesta.

MM-kisojen loppusijoitukset 5-24

 1. Espanja
 2. Ruotsi
 3. Unkari
 4. Qatar
 1. Saksa
 2. Tanska
 3. Venäjä
 4. Egypti
 5. Makedonia
 6. Islanti
 7. Valko-Venäjä
 8. Brasilia
 1. Puola
 2. Argentiina
 3. Tunisia
 4. Saudi-Arabia
 5. Chile
 6. Japani
 7. Bahrain
 8. Angola

Toistaako historia itseään?

Vuoden 2009 MM-kisat pelattiin Kroatiassa. Zagrebissa pelatussa loppuottelussa kohtasivat isäntämaa Kroatia ja edelliskesänä Olympialaiset voittanut Ranska. Ranskalaiset ottivat 24-19 voiton. Voittajista ovat vuonna 2017 mukana vielä kuusi pelaajaa sekä Didier Dinart, nyt ensimmäistä kertaa päävalmentajana.