Illalla tarjolla kaksi kovaa NBA-matsia parhaaseen katseluaikaan

Haluamme tarjota hieman taustatietoja ajatellen käynnissä olevaa #SusijenginArvoinen -kilpailua. Keskitymme ennakoissamme ainakin seuraaviin asioihin: panokset, formi, koti/vierassaldo, rasitus sekä keskinäiset ottelut. Tässä katsaus Sunnuntai-illan primetime otteluihin.

Oklahoma City Thunder-Houston Rockets

Illan ensimmäinen primetimeottelu pelataan kahden läntisen konferenssin joukkueen välillä. Panosta ottelussa on molemmilla joukkueilla, sillä kahdeksannesta paikasta taisteleva Oklahoma City Thunder (42-34) saa vieraakseen toisesta sijasta kamppailevan Houston Rocketsin (52-24). Kehkeytyykö ottelusta entisten seuratovereiden, nykyisten MVP-kisaajien, Russell Westbrookin ja James Hardenin välinen kamppailu?

Thunder menetti tähtensä kirkkaimman tähtensä, viime vuoden MVP:n, Kevin Durantin lopullisesti helmikuun puolen välin jälkeen. Loukkaantumisen jälkeen moni totesikin, että se oli siinä; huonosti alkukauden pelannut OKC ei pääse edes playoffeihin. Durantin loukkaantumisen jälkeen Thunder on kuitenkin voittanut lähes 2/3 otteluistaan (14/22). Westbrook pelaa sekä itsensä, että Durantin edestä ja onkin nakutellut KD:n loukkaantumisen jälkeen 21 pelaamassaan ottelussa pisteitä 30,19 ottelua kohden ja pisteiden lisäksi tehnyt kahdeksan triplatuplaa. Viimeisestä 10 ottelusta Thunder on voittanut puolet, mutta joukkue on voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan vain yhden ja on sitä myötä ajautunut aina vain lähemmäs yhdeksättä sijaa ja kesälomaa. Etenkin kun yhdeksäntenä tällä hetkellä oleva New Orleans Pelicans on voittanut neljä viimeisestä viidestä pelaamastaan ottelusta. Durantin lisäksi sivussa saattaa olla niskansa loukannut Enes Kanter. Kanter on tärkeä pelaaja joukkueelle, viimeistellen muun muassa toissayönä 24 pistettä ja 17 levypalloa, joten Thunder-kannattajien sopii toivoa, ettei röntgenkuvissa näkynyt mitään sen vakavampaa.

James Harden on vahvasti matkalla kohti MVP-pokaalia. (Getty)

James Harden on vahvasti matkalla kohti MVP-pokaalia. (Getty)

Durantin loukkaantuminen näkyy tietenkin Westbrookin kasvaneena vastuuna. Ja kuten yllä mainittiinkin, on mies varmasti tehnyt kaikkensa joukkueensa menestyksen eteen. Valmentaja Scott Brooks onkin joutunut peluuttamaan miestä jo niin paljon, että se alkaa näkyä väsymyksenä. Viimeisessä neljässä pelissä Westbrook on pelannut keskimäärin 40 minuuttia ottelua kohden. Väysymys näkyy selkeästi lisääntyneinä pallonmenetyksinä ja viimeisen 14 pelin aikana miehen turnovereiden määrä on noussut 3,9:stä aina 6,1 pallonmenetykseen ottelua kohden. Lisäksi viimeisessä viidessä pelissä miehen heittotarkkuus on ollut vain 33,3% (kausi 41,9%) ja kolmen pisteen heitoista vain kuusi heittoa 33:sta on uponnut sukan läpi (18,2%, kun kausi 28,9%).

Helppoa Thunderin kahden ottelun tappioputken katkaiseminen ei tule olemaan, sillä vierasjoukkue on voittanut viimeisestä 10 ottelustaan kahdeksan. Rockets on sarjan tämän hetken kuumimpia joukkueita voittaen 16 viimeisestä 22 ottelustaan. James Harden on ollut huikeassa vireessä koko kauden ja onkin johtava ottelukohtainen pisteidentekijä (27,5). Mies onkin ollut iso syy joukkueen menestykseen, kun Dwight Howard on joutunut istumaan jo 40 ottelua katsomon puolella loukkaantumisten johdosta. Dwight on viime aikoina palannut pelaavaan kokoonpanoon, mutta ei ole vielä saanut peliään entisenlaiseen hohtoonsa. Mies onkin tällä kaudella tehtaillut vain 15,6 pistettä ottelua kohden, mitä vähemmän hän on tehnyt vain rookiekaudellaan 04-05 (12,0). Howardin tärkeydestä kuitenkin kertonee se, että Dwightin pelatessa Rockets on 26-10 ja 15-4, kun miehen heittoprosentti on vähintään 60% (kaudella 58%), joten Rockets tarvitsee myös Howardia, jos joukkue mielii tosissaan taistella mestaruudesta.

Rockets on voittanut joukkueiden molemmat aiemmat kohtaamiset tällä kaudella.

Cleveland Cavaliers-Chicago Bulls, klo 22:30 Nelonen Pro 2 ja ruutu+

Illan toinen primetimeottelu on itäisen konferenssin kärkikamppailu, kun toisena oleva Cavaliers (49-27) saa vieraakseen kolmannella sijalla olevan Bullsin (46-30).

Cleveland Cavaliers aloitti kauden hyvin alavireisesti, jota seurasi LeBron Jamesin loukkaantuminen. Kevällä LBJ saatiin takaisin remmiin ja joukkue onkin näyttänyt vaarallisuutensa. Tammikuun 15. jälkeen joukkue on hävinnyt vain seitsemän kertaa 37 ottelusta. Viimeisestä kymmenestä joukkue on voittanut kahdeksan. Cavaliers tekikin erittäin hyviä hankintoja kevättalvesta ja etenkin Timofey Mozgov sekä J.R. Smith ovat istuneet kokoonpanoon erinomaisesti. Suurin pisteiden tehtailu jakautuu hyvin tasaisesti Jamesin (25,6) sekä Kyrie Irvingin (21,9) harteille. Kevin Love on jäänyt Jamesin ja Irvingin varjoon, mutta mies johtaa joukkuetta 10,0 levypallolla ottelua kohden. Levypallojen napsimisen lisäksi hän on tehtaillut myös kolmanneksi eniten pisteitä (16,5). Viime ottelun selkävaivojen vuoksi istuneen Loven on raportoitu palaavan parketille illan otteluun. Loppukauden huilaavan Anderson Varejaon lisäksi merkittäviä poissaoloja ei ole raportoitu.

Derrick Rosen epäonni loukkaantumisten kanssa jatkui tälläkin kaudella.(Getty)

Derrick Rosen epäonni loukkaantumisten kanssa jatkui tälläkin kaudella.(Getty)

Tässä kärkikamppailussa vierasjoukkueella on aikamoinen työ edessään, sillä Cavaliers on voittanut viimeiset 17 kotiotteluaan ja Bulls on hävinnyt viimeisestä 10 vierasottelustaan seitsemän. Kaikenkaikkiaan Bulls on voittanut kuusi viimeisestä kymmenestä ottelustaan. Joukkueen harmiksi supertähti Derrick Rosen polvi antoi jälleen kerran periksi, mutta joukkue on pysynyt idän kärkikamppailussa mukana Jimmy Butlerin, Pau Gasolin sekä viimeaikoina rookie of the year kamppailuun nousseen Nikola Miroticin ansiosta. Mirotic on noussut erittäin tärkeäksi pelaajaksi Bullsin hyökkäykselle ja espanjan-montenegrolainen jätti on maaliskuun peleissä pussittanut hieman vajaa 20 pistettä ottelua kohden. Gasol sen sijaan johtaa koko liigaa 50:llä tuplatuplallaan. Bullsilla on sivussa polvileikkauksesta yhä toipuva Derrick Rose sekä toisen perättäisen ottelun polvivaivan takia huilaava Kirk Hinrich.

Cleveland johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1. Yhden otteluiden ratkaisu on venynyt jatkoajalle.

Muut Sunnuntain ottelut ovat
Klo 01:00 Indiana Pacers-Miami Heat
Klo 02:00 Golden State Warriors-San Antonio Spurs
Klo 02:30 New York Knicks-Philadelphia 76ers
Klo 04:00 Sacramento Kings-Utah Jazz
Klo 04:30 Los Angeles Lakers-Los Angeles Clippers