Kommentti: Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls on surullinen joukkue

Ruutu LogoSeuraa Lauri Markkasen uraa NBA:ssa Ruudusta.

Kesällä 2017 tapahtui suomalaista urheiluhistoriaa, kun Minnesota Timberwolves varasi jyväskyläläisestä Honsusta ponnistaneen Lauri Markkasen kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa numerolla 7. Seurasin draftia mielenkiinnolla ja hetken aikaa olin innoissani. Pääsisikö suomalaisnuorukainen pelaamaan yhdessä Andrew Wigginsin kanssa? Pian kuitenkin selvisi, että Lauri varattiin oikeastaan Chicagon vaatimuksesta ja hän oli osanen Jimmy Butlerista tehtyä pelaajakauppaa. Tullut tieto laimensi ainakin omaa tunnelmaani huomattavasti.

Suomalaisessa mediassa Bullsia on kutsuttu nuoreksi ja mielenkiintoiseksi, mutta myös supertähdettömäksi. Itse lisäisin listaan huonon ja surullisen. Ilman ainoatakaan todellista tähteä operoiva Bulls on ennakoissa jätetty tylysti statistin rooliin. Onkin yleisesti tiedossa, että Bulls tähtää vuoden 2018 Draftiin, jolloin sen voittoprosentin tuleekin jäädä surullisen puolelle. Näin se varmistaisi itselleen parhaan todennäköisyyden mahdollisimman pieneen varausnumeroon draftin ensimmäiselle kierroksella. Lähtökohta joukkueessa on tulevaisuuden rakentaminen, johon osaltaan sopii myös Lauri Markkasen hommaaminen rosteriin.

Ehkäpä kaikkein surullisin episodi Chicago Bullsin nykysaagassa tapahtui kuitenkin joukkueen harjoituksissa. Ilman todellisia supertähtiä pelaavan joukkueen tulisi olla tiivis ja hyvä henkinen, jotta sillä olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia menestykseen. Niinpä olikin kylmäävää lukea joukkueen harjoituksissa tapahtuneesta konfliktista. Kaksi nelospaikan pelaajaa Bobby Portis ja Nikola Mirotic ottivat yhteen nyrkeillä ja sillä voimalla, että Miroticin kasvoista murtui luita. Vaikka tapaus avasikin Lauri Markkaselle pääsyn avausviisikkoon, niin se kertoo kuitenkin kaiken joukkueen sisäisestä tilasta ennen kauden avaavaa ottelua Toronto Raptorsia vastaan.

Itse ottelu oli totaalinen ylikävely. Raptors oli parempi aivan kaikessa. DeMar DeRozan johdatti joukkonsa Jonas Valanciunasin kanssa selvään voittoon, joka olisi voinut olla paljon suurempikin. Mikäli Raptors olisi pitänyt jalan kaasupolkimella alusta loppuun olisi lukemat olleet huomattavasti rumemmat. Voikin rehellisesti sanoa, että lopputulos 117-101 suorastaan mairittelee vierasjoukkuetta. Paremmin illan voimasuhteita kuvaakin mielestäni toisen neljänneksen loppulukemat 33-14.

On tosin syytä muistaa, että Toronto Raptors on ennakkokaavailuissa aivan erilaisessa asemassa kuin Chicago Bulls. Sen odotetaan menevän DeRozanin johdolla kirkkaasti pudotuspeleihin ja vieläpä pärjäävän siellä mukavasti. Niinpä Bullsin vierasavauksesta ei kukaan vähääkään koripalloa seuraava voinut edes odottaa yhtään mitään. Bullsin alkukauden ohjelma myös jatkuu vaikeana, kun lauantaina heidän kotiareenalleen United Centeriin saapuu vieraaksi San Antonio Spurs ja tiistaina on vuorossa vieraspeli LeBron Jamesin tähdittämää Cleveland Cavaliersia vastaan. Ei tarvitse olla fakiiri povatakseen, että Bullsin kausi alkaa kolmella tappiolla

Jokaisen suomalaisen urheiluihmisen kannattaa kuitenkin laittaa 19.10.2017 muistojen kalenteriin. Tuona päivänä sai NBA-kasteensa suomalainen koripallotähti, jonka urasta kokonaisuudessaan voidaan olla selvillä vasta vuosien päästä. Ensimmäisen ottelun tilastot ovat mielestäni ihan mukiinmenevät: 17 pistettä ja 8 levypalloa. Jo tuolla tilastolla Markkanen ohitti Hanno Möttölän saavuttaen  kärkisijan yhden ottelun pisteissä. Laurin suoritusta kuitenkin himmentää se, että iso osa onnistumisista tuli hetkillä, jolloin Raptorsin paine ei ollut kova. Tylymmän kuvan Markkasen iskukyvystä antaa se tosiasia, että kun ottelua ratkottiin ensimmäisellä puoliajalla niin Markkasen saldo oli vain kolme pistettä .

Vaikka Markkanen tulee löytämään itsensä avausviisikon ulkopuolelta Bobby Portisin pelikiellon päätyttyä ja Nikola Miroticin tervehdyttyä, niin voi hänelle jo ensimmäisen ottelun perusteella ennustaa pitkää ja menestyksekästä uraa maailman parhaassa koripallosarjassa.

Hänen joukkueelleen Chicago Bullsille ei sen sijaan voi povata minkään valtakunnan menestystä vielä muutamaan vuoteen. Niin sekaisin joukkueen peli oli. Enkä usko, että rosterin parantuessa peli tuosta paljoa paranisi. Surullista taaperrusta on siis luvassa koko kauden verran.

Kansikuva: All Over Press