Koripallon MM-kisoissa muhii yllätys?

Espanjassa pelattavissa koripallon MM-kisoissa alkavat lauantaina jatkopelit. Taistelu mestaruudesta tulee olemaan erittäin kova.

Ennakkoon suurin ennakkosuosikki USA on ollut odotetun vahva. Se hoiteli alkulohkon ottelunsa ikään kuin ohimennen eikä joutunut kuluttamaan kovimpia paukkujaan. Suomen kannalta harmillisesti se tuli sata lasissa Susijengiä vastaan, mutta muissa otteluissa USA:n pelaajat tuntuivat ottavan tilanteen rauhallisemmin. Siihen ei jatko-otteluissa ole enää varaa.

USA:n kovin uhkaaja on tällä hetkellä Espanja. Kisaisännät pelaavat sellaisella ilmeellä, että se on jopa nostettu suurimmaksi ennakkosuosikiksi. Se veti kovan lohkon läpi puhtaalla pelillä ja erittäin vakuuttavalla esityksellä. Pau Gasol on ollut hurjassa vireessä ja takakentällä tuntuu uppoavan kaikki heitot. Espanja on nimenomaan joukkue, joka vaikuttaa tällä hetkellä äärimmäisen vahvalta.

USA on taitojensa puolesta kisojen ykkösjoukkue, mutta joukkuepelaamisessa on vielä hiottavaa, mikäli se haluaa haastaa Espanjan. Nuoret atleettiset pelaajat ovat näyttäneet vahvaa sitoutumista joukkueeseen, mutta sillä on vielä tekemistä yhteen pelaamisen kanssa. Espanja on sen sijaan tiivis nippu, joka pelaa suurella sydämellä ja tunteella kotiyleisönsä edessä.

Espanjan ja USA:n takana on vaikea nähdä, että mikään muu joukkue pystyisi tällä hetkellä haastamaan mestaruudesta. Euroopan mestari Ranska on ollut yllättävän haavoittuvainen ja putoaa viimeistään Espanjan kyydissä, jonka se tullee kohtaamaan puolivälierissä. Argentiina ja Brasilia ovat ajoittain säväyttäneet, mutta heidänkään taso ei riitä haastamaan Espanjaa.

Kaavion toisella puolella USA:n haastajaksi on vahvimmilla Liettua, vaikka se kompuroi hieman alkulohkossaan. Se on materiaaliltaan kuitenkin USA:n jälkeen lohkokaavion toiseksi kovin joukkue. Australia taktikoi itsensä tilanteeseen, jossa se todennäköisesti kohtaa Liettuan puolivälierissä. Se omaa yllätysmahdollisuuden Liettuaa vastaan ja hyvänä päivänä saattaa olla jopa musta hevonen päästäkseen neljän parhaan joukkoon. Sen pidemmälle aussien eväät eivät kuitenkaan riitä.

Jos ja kun kaikki ennakkokaavailut menevät odotusten mukaan, finaalissa nähdään unelmaottelu Espanja-USA. Marginaalit ovat pienet, mutta tällä hetkellä Espanjan meno on vaikuttanut niin vahvalta, että se on jopa ennakkosuosikki mestariksi. Varmaa kuitenkin on, että vaikka Suomen pelit ovat jo pelatut, huippukamppailuja on vielä luvassa.