Korisliigan mestari kompuroinut: ”Pitää olla kriittinen myös omaa toimintaa kohtaan”

Tampereen Pyrintö voitti viime kaudella Korisliigan mestaruuden. Pieti Poikolan miehistö voitti runkosarjan uudelle ennätyksellä ja marssi lopulta mestaruuteen. Tällä kaudella Pyrintö on ollut kuitenkin pienoisissa vaikeuksissa ja alavireinen.

Pyrintö nappasi tärkeän voiton lauantain Korisliigan ottelussa, kun se katkaisi samalla viiden ottelun tappioputken ja tukevoitti asemiaan pudotuspelitaistelussa. Tällä hetkellä Pyrintö on sarjassa seitsemäntenä, mutta esimerkiksi toisena oleva Karhu on vain neljän voiton päässä.

Pyrintö lähti kauteen vaikeista lähtökohdista, sillä ulkomaalaishankinnat eivät osuneet nappiin. Ennen kauden alkua ei oikeanlaista miestä löytynyt ja Asenso Ampim lähti heti alkukaudesta rahakkaamman sopimuksen perässä Aasiaan. Kevin Parrom ei ehtinyt kuukauden aikana vakuuttamaan ja edessä oli jälleen uuden pelurin etsinsä. Joukkueeseen ovatkin tulleet Bisonsissa kauden aloittanut Will Harris, Tyrone Kent sekä viimeisimpänä Bryan Hopkins.

– Toivottavasti oikeat palaset ovat nyt löytyneet. Olemme hakeneet tietynlaista pelaajaprofiilia, mutta markkinat ovat olleet tänä vuonna vaikeat ja kalliit. Olemme miettineet mitä meiltä on puuttunut ja hakeneet nyt hieman erityyppisen ratkaisun. Kun menee huonosti, niin siinä on kaksi mahdollisuutta: joko tyytyä tilanteeseen tai sitten reagoida. Me päätimme reagoida. Uskon, että loppukaudesta pystymme taistelemaan loppuun saakka tavoitteestamme, Pyrinnön päävalmentaja Poikola valottaa.

Pyrinnöllä on nyt käytössään neljä amerikkalaispelaajaa, kun joukon täydentää Korisliigalegenda Damon Williams.

– Jonkinlaista viilaamista tulemme varmasti tekemään ja kokeilemme toisenlaisia kombinaatioita. Peli ei ole vielä niin hyvää kuin se voisi olla.

Viime kaudella Pyrintö hävisi ainoastaan kuusi runkosarjan ottelua, mutta tällä kaudella tappiosarake näyttää yli tuplasti enemmän 13.

– Menestys on monena asian summa ja tietenkin pitää olla kriittinen myös omaa toimintaa kohtaan ja kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Menestys rakentuu kolmesta avainkohdasta: 1) harjoittelun laadusta, 2) konseptin ja taktiikan laatimisesta sekä 3) materiaalista. Nämä kaikki kolme on nivottu yhteen.

– Mielestäni joukkue on harjoitellut laadukkaasti ja olen ollut tyytyväinen harjoitusten laatuun. Pelaajat ovat harjoitelleet hyvin ja kehittyneet, mutta tulokset ovat olleet huonoja. Toki valopilkkujakin löytyy kuten hyvin viime aikoina pelannut Alex Vaenerberg.

Nikkilä jätti ison aukon

Pyrinnön viimevuosien menestyksen yhtenä kulmakivenä oli jättiläismäinen Antti Nikkilä, joka vartioi omaa korinalusta ja oli vastustajille iso pelote. Nikkilä tavoitteli paikkaa Susijengin MM-kisakoneessa, mutta jäi joukkueesta ulos jonka jälkeen hän päätti uransa. Tällä viikolla hän teki kuitenkin yllätyspaluun, kun hän liittyi divarissa pelaavan BC Nokian riveihin.

Poikolan mukaan myös Pyrintö oli halukas saamaan ”Zeuksen” riveihinsä.

– Neuvottelimme Antin kanssa ja on kiva, että hän palaa kentille. Kunnioitamme hänen valintaansa, Poikola valottaa.

Nikkilä on oli Korisliigan yksi parhaista heittojen torjujista ja hänen skreeninsä tekivät oman joukkueen pelaajille tilaa. Poikola myöntääkin, että Nikkilän puuttumisella on ollut jopa odotettua isompi vaikutus.

– Valehtelisin, jos väittäisin ettei se olisi näkynyt. Olemme pyrkineet korvaamaan hänen lähtöään harjoittelemalla ja pelaamalla joukkue ja joukkuepuolustus on korostuu siinä. Mutta niinhän se menee, että tärkeän palasen huomaa vasta, kun se puuttuu. Tilastojen valossa meidän puolustus ei ole ollut kuitenkaan huonoa ja konseptiosaamisemme on ollut parempaa. Antti oli kuitenkin suurin puolustaja ja paras torjuja ja pelote vastustajille. Hänen puuttumisensa on yritetty korvata olemalla aktiivisempia, mutta mikään ei mene koskaan yksi yhteen. Antti on Suomen olosuhteissa uniikkipelaaja ja olen iloinen, että hän on palannut jälleen kentille.

Loppukaudesta tavoitteet korkealla

Poikola uskoo, että joukkueen peli menee koko ajan parempaan suuntaan ja hän uskoo edelleen tiukasti Pyrinnön menestysmahdollisuuksiin.

– Tärkein asia on, että harjoittelemme hyvin emmekä luovuta. Jos kokoonpano muuttuu, niin siinä pitää valmennuksenkin uudistua. Niin kauan kuin olemme kahdeksan joukossa, niin meillä on mahdollisuuksia mennä pitkälle.

Korisliigan lisäksi Pyrintö pelaa myös Baltian liigaa, jossa se kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella latvialaisen Valmieran.

– Ne ovat hienoja matseja. Pudotuspeleissä voimme unohtaa menneet ja lähteä peleihin puhtaalta pöydältä.

Poikolan mukaan joukkueen ongelmat ovat osittain olleet myös henkisellä puolella. Kun odotukset ovat olleet korkealla, mutta tulosta ei ole tullut, niin se on näkynyt samalla myös henkisenä puristamisena.

– Ei sitä käy kiistäminen. Kaikilla odotukset olivat korkealla, niin seuralla, pelaajilla kuin valmentajillakin. Sitten, kun voittoja ei tule, niin siinä alkaa kyseenalaistaa omaa toimintaa ja puristaa palloa. Meidän joukkue ei ole kuitenkaan hirveästi muuttunut viime kaudesta ja väitän, että pelaajat ovat menneet tälläkin kaudella eteenpäin ja ovat kehittyneet, Poikola päättää.