Löytyykö USA:lle vastusta koripallon MM-kisoissa?

Koripallon MM-kisat ovat parhaillaan käynnissä Espanjassa. Alkulohkot ovat jo käynnissä ja joukkueiden voimasuhteista on saatu jo jonkinlainen kuva. USA:n tähtisikermä on edelleen suurin suosikki, mutta mikään mahdottomuus ei olisi, että nähtäisiin myös yllätys.

Suosikki

USA on luonnollisesti kisojen suurin ennakkosuosikki, mutta tänä vuonna USA:lla on matkassa hieman haavoittuvaisempi ryhmä. Ykkösnyrkistä uupuvat muun muassa LeBron James, leirityksen kesken jättänyt Kevin Durant, sopimusasioihinsa kesällä keskittynyt Kevin Love, loukkaantuneet Paul George sekä Blake Griffin sekä väsymystä valitelleet Russell Westbrook ja finaalien MVP Kawhi Leonard.

Poissaolojen ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä joukkue on edelleen kivenkova. Suurimman osan viime kaudesta missannut Derrick Rose uhkuu näyttöhaluja, Stephen Curry ja All Stars-ottelun MVP:ksi valittu Kyrie Irving ovat takamiesten aatelia ja James Harden on alati vaarallinen. Lisäksi joukkueessa on Anthony Davisin kaltaisia nuoria tulevaisuuden supertähtiä.

Joukkueelta löytyy tulivoimaa laajalta rintamalta ja se on päässyt helpolla alkulohkon otteluissaan. Hyvänolontunne saattaakin olla sen kompastuskivi välieriin mennessä. USA:n tosipelit alkavat silloin ja joukkueen pitää olla valmis – muuten käy kylmät.

Haastajat

USA:n ykköshaastaja on kisaisäntä Espanja, joka pääsee lähtemään kisoihin ykkösnyrkillään. Gasolin veljekset Pau ja Marc sekä Serge Ibaka luovat korin alle sellaisen pelotteen, ettei mikään joukkue pysty siihen vastaamaan. Kukaan ei tee ilmaiseksi pisteitä Espanjaa vastaan korin alta.

Takakentältä löytyy heittovoimaa Jose Calderonin, Victor Claverin, Sergio Rodriguezin, Rudy Fernandezin ja Juan-Carlos Navarron muodossa ja samalla Ricky Rubio jakaa pelaajille namupassit. Isoksi mieheksi Ibaka on myös erinomainen heittäjä ja Pau Gasol on ollut kisojen aikana hurjassa vireessä.

Espanjan suurin vahvuus USA:han verrattuna on kuitenkin sen joukkuepelaaminen. Pelaajat tuntevat toisensa erittäin hyvin ja ovat pelanneet vuosia maajoukkueessa yhdessä. Joukkueen kemia on erinomainen ja lisäksi sillä on kotijoukkueen vankkumaton tuki takanaan. Se tuki saattaa kantaa jopa mestaruuteen saakka.

Espanjan ohella USA:n kannattaa pelätä Liettuaa. Jos pelit menevät odotetulla tavalla, niin joukkueet kohtaavat toisensa välierissä. Siinä vaiheessa USA on surffaillut välieriin ja miettii jo matkaamista Madridiin, mutta Liettua on nälkäinen ja yllätysvalmis. Liettuan isot miehet Jonas Valanciunas ja Donatas Motiejunas pystyvät aiheuttamaan harmaita hiuksia USA:lle.

Liettua pisti USA:n tiukoille jo Lontoossa eikä superyllätys ollut tuolloin kaukana, mutta USA voitti ottelun lopulta 99-94. Siltä puuttuu lenkkiä joukkueesta, kun viime EM-kisoissa häikäissyt Linas Kleiza on sivussa ja viime hetken musertavana uutisena Mantas Kalnietis loukkaantui viimeisessä harjoitusottelussa ja joutuu jättämään kisat väliin. Kalnietisin loukkaantuminen on valtava takaisku joukkueelle, sillä hänelle ei löydy suoranaista korvaajaa. Parista tärkeästä poissaolosta huolimatta Liettua taistelee tiukasti vähintään mitalista.

Mustat hevoset

Edellä mainitun kolmikon takana on vaihtoehtoja yllättäjiksi. Viime vuonna Euroopan mestaruutta juhlinut Ranska lähtee näihin karkeloihin ilman ykköspelaajaansa Tony Parkeria ja se syö huomattavan osan joukkueen vaarallisuudesta. Lisäksi Nando de Colo loukkaantui harjoitusottelussa ja hän joutuu jättämään kisat väliin. Ranskalla on kuitenkin edelleen vahva joukkue ja Nicolas Batum sekä huikeat NBA-finaalit pelannut Boris Diaw’n tehtäväksi jää kantaa joukkuetta.

Ranskan lisäksi myös Argentiinalta puuttuu heidän ykköspelaajansa, kun Manu Ginobili joutui jättämään kisat väliin loukkaantumiseen vedoten. Argentiinalla on kuitenkin kasassa erinomainen joukkue, joka saattaa yltää pitkälle. Sillä on runsaasti kokemusta arvokisoissa eikä sitä sovi vähätellä. Toinen eteläamerikkalaisjoukkue omaa niin ikään mahdollisuudet mennä pitkälle. Joukkue on erittäin isokokoinen, mutta myös erittäin vahva. Alkulohkossa se on esittänyt lupaavia otteita, mutta se on suhteellisen vanha joukkue ja turnauksen tiukka pelitahti saattaa koitua sen kohtaloksi.

USA murskaa seuraavaksi keskiviikkona Dominikaanisen Tasavallan. Ottelu pelataan klo 22.30.