Mielenkiintoinen koripallon MM-finaali edessä

Sunnuntaina ratkotaan koripallon maailmanmestari. Edessä on mielenkiintoinen loppuottelu, sillä vastakkain on ennakkosuosikki USA ja yllättäjä Serbia.

USA on päässyt kisoissa tähän mennessä suhteellisen helpolla ja välierissäkään Liettua ei pystynyt antamaan joukkueelle kunnon haastetta. USA vei välierän selvästi 96-68 nimiinsä eikä Liettua pystynyt oikein missään vaiheessa kunnolla hätyyttelemään suursuosikkia.

Serbia on sen sijaan ollut kisojen suurin yllättäjä. Ennen kisoja monikaan ei odottanut Serbian selviävän edes neljän joukkoon, mutta se on parantanut otteitaan ja kasvanut koko ajan kisojen edetessä.

USA on luonnollisesti selvä suosikki finaaliin mentäessä. Anthony Davisin, Kenneth Fariedin, Klay Thompsonin, Stephen Curryn ja James Hardenin johdolla joukkue on jyrännyt vakuuttavasti. USA:lla on ollut otteluissa pieniä käynnistymisvaikeuksia, mutta etenkin kolmannet neljännekset ovat olleet joukkueelta vahvoja ja sitä myöten se on ratkaissut ottelut nimiinsä. Serbiaa vastaan USA:lla ei ole varaa lähteä soitellen sotaan, sillä Serbia on valmis.

Serbialta kannattaa kiinnittää erityistä huomiota Milos Teodosicin pelaamiseen, joka on vahva ehdokas jopa koko turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Moskovan TsSKA:n peluri on ollut häikäisevä näissä kisoissa. Hän on upottanut pisteitä 14 keskiarvolla ja tarjoillut samalla 4,1 korisyöttöä. Teodosic pystyy sekä heittämään että ajamaan eikä pelkää mitään. Toinen huomioitava pelaaja on Miroslav Raduljica, joka on ollut herra korin alla. Hän pystyy pistämään painissa kampoihin USA:n isoille miehille ja on erittäin kova vääntämään, mutta osaa myös heittää. Hänelle antaa taustatukea Nenad Krstic eikä 209-senttinen Nemanja Bjelicakaan ole perhonen. Suurennuslasin alle kannattaa pistää myös 22-vuotias Bogdan Bogdanovic, joka on seuraava eurooppalainen koripallon supertähti.

Serbian mahdollisuudet piilevät siinä, että sen on pystyttävä pitämään pallosta huolta eikä päästää USA:ta nopeisiin hyökkäyksiin. Pallolliselle pelaajalle tehdyt screenit avaavat lisää tilaa Teodosicille ja Bogdanovicille. Erityisesti silloin, kun Harden ja Curry ovat hieman laiskoja puolustaessaan.

Puolustuksessa sen on otettava pieniä riskejä USA:n isoja miehiä puolustaessa, sillä heidän saatua pallon, koritelineet heiluvat pitkään. Samalla Hardenia, Thompsonia tai Currya ei saa päästää kuumaksi.

USA:n on pystyttävä pistämään Teodosic ahtaalle eikä päästää Serbian määrittämään ottelun tempoa. Mitä fyysisempi ottelusta tulee, sitä vahvemmilla USA on molempien korien alla.

USA:lla on käsissään kaikki voittoon vaadittavat valtit, sillä henkilökohtaiselta taidoltaan se on Serbiaa paljon kovempi. Sen joukkuepelaaminen on parantunut myös kisojen edetessä, joten Serbialla tulee olemaan vaikea tehtävä mestaruuteen. Kaikkihan on kuitenkin mahdollista.