NBA: Cleveland Cavaliers ilmoittautui mukaan taisteluun finaalipaikasta

Ruutu LogoNBA:n pudotuspelien koti Suomessa on Ruutu +. Hommaa omasi, ja seuraa otteluita asiantuntevan suomenkielisen selostuksen kanssa.

UNELMAKISA: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Cleveland Cavaliers teki viime yönä juurikin sen, mitä siltä odotin kiihkeän ottelusarjan siirtyessä Cavaliersin kotiareenalle. LeBron James otti ohjat käsiinsä ja siivitti joukkueensa selvääkin selvempään voittoon molemmat kotiottelunsa voittanutta Boston Celticsiä vastaan. Ottelusarja on nyt 2-1 Celticsin eduksi, mutta 116-86 pistein tullut voitto antaa uskoa, että sarja on vasta heräämässä henkiin.

Oli suorastaan mykistävää huomata millaisella ilmeellä ja vimmalla joukkue lähti otteluun ja jätti Bostonin aivan telineisiin. Ensimmäisen neljänneksen mykistävimmät suoritukset nähtiin Clevelandin tähtipelaajilta LeBron Jamesilta ja George Hilliltä, jotka käytännössä kahdestaan tappoivat taistelun ottelun voitosta ensimmäiseen neljännekseen, jonka Cavaliers voitti selvällä 15 pisteen marginaalilla.

Oletettujen sankareiden lisäksi ottelusta on nostettava esiin puolustuksellisesti loistanut Tristan Thompson. Hänen tiukka ja fyysinen puolustaminen teki edellisen Bostonissa pelatun ottelun sankarin näkymättömäksi. Al Horford heitti koko ottelussa vain 7 pistettä ja raapi saman verran levypalloja. Ei siis oikeastaan ihme, että Celtics jäi telineisiin.

Ottelusarjan kannalta Cavaliersin voitto tuli hyvään saumaan myös valmennuksellisesti. Tuntuikin, että kaksi ensimmäistä ottelua taktisesti vienyttä Celticsiä vastaan oli viimein kehitetty toimiva vastalääke. Cavaliersin pelaajat pysyivät Brad Stevensin luoman kovaan pallon liikkeeseen perustuvan hyökkäyspelin mukana, eikä Celtics saanut juurikaan helppoja heittopaikkoja. Tästä kertoo myös ottelun heittoprosentit: Boston onnistui kahden pisteen yrityksissä vain 39,2 prosenttisesti eikä tilanne tosiaankaan parantunut kaaren takaa kolmosia yrittäessä, vaan onnistumisprosentti painui 27,3:en.

Jo tilastojenkin valossa on helppo todeta, että Cavaliersin valmentaja Tyronn Lue otti tahtipuikon pois Brad Stevensiltä ja kehitti Bostonin kollektiivia vastaan toimivan ja ainakin yhtä aktiivisen puolustuspelitavan. Onkin tältä kannalta hyvin mielenkiintoista, miten Stevens vastaa nyt heitettyyn haasteeseen. Ilman suurinta tähteä, Kyrie Irvingiä, operoiva Celtics-joukkue tuleekin tarvitsemaan kaiken tuen valmentajaltaan ja hänen luomalta systeemiltä. Itse kuitenkin pelkään, että johtajuusvaje pelaajistossa saattaa vaikuttaa liikaa.

Vaikka Jayson Tatum, Marcus Smart ja aikaisemmissa otteluissa loistanut Al Horford ovat hyviä pelaajia, niin he eivät ole loukkaantuneen Kyrie Irvingin tasoisia pelinjohtajia. Olin itse suorastaan yllättynyt kuinka hyvin joukkueen muoto säilyi ilman eittämätöntä pallollista johtajaa. Stevensin opit tulivat pelaajistolta suorastaan selkärangasta ja varsinaista pelillistä johtajaa ei tarvittu. Nyt tilanne kuitenkin saattaa olla toisin. Tyronn Lue muutti Cavaliersin puolustuspelaamista, joten niin Stevensin kuin koko Boston Celticsin tulee olla reaktiivinen. Äkillinen systeemin tuunaaminen vaatii joukkueelta paljon johtajuutta ja pelkäänkin, että Irvingin tasoisen johtajan puuttuminen joukkueesta on tässä tilanteessa suorastaan hälyttävää.

Kansikuva: Jason Miller / Getty Images