NBA-ennakko: Spurs noussut uuteen lentoon

Haluamme tarjota hieman taustatietoja ajatellen käynnissä olevaa #SusijenginArvoinen -kilpailua. Keskitymme ennakoissamme ainakin seuraaviin asioihin: panokset, formi, koti/vierassaldo, rasitus sekä keskinäiset ottelut. Tässä katsaus puoleen ensi yön NBA-kierroksen otteluista. Tsekkaa loput ennakot tästä.

Oklahoma City Thunder-Memphis Grizzlies

Oklahoma City jatkaa perjantaina taistelua läntisen konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta. Jaksoittainen piristyminen tahmeasti sujuneen kauden keskellä sai katastrofaalisen käänteen kun Kevin Durantin kausi katkesi jalkavammaan. Joukkue on lepäillyt viime aikoina pitkälti MVP-jahdissa olevan Russell Westbrookin pistetehtailun varassa. Joukkueen puhti ei riittänyt keskiviikkona Dallas Mavericksia vastaan Westbrookin tripla-tuplasta (31/11 levypalloa/11 syöttöä) huolimatta. Dallas sai ottelussa tärkeän etulyöntiaseman #7-paikalle, josta Oklahoma vielä unelmoi. Paineita runkosarjan loppuun tuottaa myös niskaan hengittävä New Orleans Pelicans.

Perjantaina vastaan asettuu Memphis Grizzlies, joka on piristynyt hetkellisesti pienen tappioputken jäljiltä. Vaikka karhut ovat jo varmasti pudotuspeleissä, pyrkii joukkue vielä kampeamaan Houston Rocketsin ohi tikapuiden kakkossijalle helpomman Playoff-vastuksen toivossa. Memphis on kova nippu, jossa pistevastuu jaetaan usein Mike Conleyn, Zack Randolphin ja Jeff Greenin kesken. Hyvää tulitukea jakaa penkiltä veteraani Vince Carter, ja sentteri Marc Gasol on mestari pysäyttämään nopeitakin hyökkäyksiä puolustuksessa.

Vaikka Oklahoma iskisi monen miehen voimin kolmella alkavia pistelukuja tauluun (Dallasia vastaan Enes Kanter 30 pistettä, Anthony Morrow 32 pistettä) on OKC:n puolustus sen verran heikompi, että Memphisin laajan rintaman hyökkäys näkynee lopputuloksessa. Oklahoman pudotuspelikamppailu vaikeutuu huomattavasti, mikäli joukkue ei saa palloa entistä paremmin jakoon Memphisin vieraana. OKC:n etu on pudotuspelipaine, jonka voimalla joukkue varmasti jaksaa raataa myös puolustuspäässä.

Orlando Magic-Minnesota Timberwolves

NBA:n jumbofinaaleissa, eli pudotuspelien ulkopuolelle varmasti jäävien joukkueiden välisissä otteluissa pelataan enää kunniasta ja kokemuksesta. Tasoero sarjan parempien ja heikompien joukkueiden välillä näkyy väistämättä pitkän runkosarjan aikana. NBA:n heikompaan kastiin jo pitkään kuuluneen Orlando Magicin kausi alkoi melko piristävästi, mutta joukkue valahti lopulta konferenssin hännille.

Perjantain ottelussa toisella joukkueella on tilaisuus putsata tappioputkeaan. Orlando on voittanut 11 viime ottelustaan vain yhden, jossa Portland kaatui heikkona hetkenään. Joukkueen pistelinko on Victor Oladipo, jonka kauden 17.8ppg -tilasto on positiivinen tulokaskautta viettävälle hyökkääjälle. Oladipo on tehoillut 21.5 pistettä viimeisten 15 ottelun aikana.

Minnesotan kausi on sujunut vielä heikommin. Joukkue on onnistunut kaivamaan toistaiseksi vain 16 voittoa, ja paikka sarjataulukon hännillä vaikuttaa päivä päivältä varmemmalta. Joukkue kohtaa Orlandon viiden ottelun tappioputkessa, joista viimeisin tuli Toronto Raptorsille keskiviikkona luvuin 113-99. Surkeasti sujuneesta kaudesta huolimatta, Minnesotan riveissä pelaava kanadalainen Andrew Wiggins taistelee Rookie of the year -tittelistä. Wiggins onkin ottanut paljon vastuuta kun Minnesotan kokeneemmat pelimiehet Gorgui Dieng, legendaarinen Kevin Garnett, Kevin Martin ja Ricky Rubio ovat olleet loukkaantumisten vuoksi sivussa. Wiggins on raatanut viimeiset kuusi ottelua 23.7 pisteen tilastolla. Koko kauden pistekeskiarvo on 16.3.

Orlando on voittanut Minnesotassa viimeiset kaksi ottelua, ja voittoa voidaan odottaa myös perjantaina. Susilauman loukkaantumiset korostunevat ottelun pitkittyessä, jolloin Magicin taitotaso Oladipon ja Magicin tilastoja johtavan Nikola Vucevicin tuella kantaa joukkueen jälleen vierasvoittoon.

Denver Nuggets-San Antonio Spurs

Viime vuoden NBA-mestari San Antonio Spursin kausi vaikutti vuoden loppua kohden lähes katastrofaaliselta. Jopa joukkueen pääsy pudotuspeleihin nousi keskusteluun, mutta peliään viime aikoina piristäneen joukkueen huolet tuntuvat väistyneen. Spurs pääsee jälleen yli viidenkymmenen voiton kauteen. Joukkue tulee starttaamaan pudotuspelit jostain kotiedun tuntumasta. Todennäköisesti #4 tai #5 -portaalta.

Denver on San Antoniolle pelkkä suupala. Texasilaiset ovat voittaneet kuusi edellistä kohtaamistaan Nuggetsia vastaan, eikä pahasti hyökkäyspäässä sekaisin oleva denveriläisjoukkue pystyne hakemaan voittoa vieläkään. Kenneth Fariedin voimalla paahtava kultahippuryhmä ei pysty vastaamaan puolustuspäässä ranskalaisen Tony Parkerin (kauden keskiarvo 14.8) draiviin. Parker on ahertanut Denveriä vastaan 58.1 prosentin heittotarkkuudella (21 ppg) joukkueiden kahdessa viimeisessä kohtaamisessa. Faried tehoili kauden parhaat 26 pistettä ja 14 levypalloa tammikuun tappiossa San Antoniolle.

Denverin pudotuspelitaistelu on päättynyt jo viikkoja sitten, ja joukkue pystyy tuskin hidastamaan San Antonion hyvää kevättä vieläkään.

New Orleans Pelicans-Sacramento Kings

New Orleans Pelicans taistelee yhä tosissaan paikasta pudotuspeleissä. Projektia hankaloittavat vain Oklahoma City Thunderin suoritukset ja aika. Pelicansin oma tekeminen ei ole viime aikoina pudotuspelitaistelua hidastanut. Huikeassa vireessä oleva pelikaaniryhmä aloitti nykyisen voittoputkensa viime perjantaina Kingsiä vastaan. Tämän jälkeen kaatui helposti Minnesota ja Los Angeles Lakers. 113-92 -voitto Lakersista ja OKC:n samanaikainen tappio Dallasille nostivat mielialaa otteluiden jatkumisesta runkosarjan jälkeen.

Perjantain Sacramento-koitoksessa Pelicansilla on mukana viikko sitten vielä sairastuvalla vieraillut Ryan Anderson. Andersonin myötä joukkueen penkki alkaa olla terveempi kuin aikoihin. Mielettömillä 24.6 pisteen ja 10.4 levypallon tilastoilla paahtavan Anthony Davisin ongelmat olkapääongelmat tuntuvat olevan historiaa ja joukkue on niin sanotusti oman tekemisensä puolesta valmis pudotuspeleihin. Tie ei ole kuitenkaan helppo. Sacramenton jälkeen joukkue kohtaa vielä runkosarjan lopussa lännen kärkijoukkueita Golden State Warriorsista Memphis Grizzliesiin ja Houston Rocketsiin.

Sacramento on voittanut viimeiset kolme kotiotteluaan. Neljäs voitto putkeen olisi jo jonkinalainen ennätys. Sacramento hävisi keskiviikkona Houston Rocketsille ottelussa, jossa joukkueen DeMarcus Cousins kirjautti uransa toisen tripla-tuplan (24 pistettä/21 levypalloa ja 10 syöttöä). Vaikka Sacramento onkin pudonnut jo pudotuspelitaistelun ulkopuolelle, se pystyy kyllä Cousinsin, Ben McLemoren ja Carl Landryn voimin hankaloittamaan New Orleansin taivalta.

Sacramento teki hiljattain NBA-historiaa kun se ilmoitti kirjoittaneensa 10-päivän sopimuksen Sacramenton D-liigajoukkue Reno Bighornsissa pelanneen Sim Bhullarin kanssa. Bhullar on ensimmäinen intialaistaustainen pelaaja NBA:ssa. Sentteri nähdään todennäköisesti kentällä ensi yönä.

Portland Trail Blazers-Los Angeles Lakers

Kalifornian illassa pelataan perjantaina vielä kotiedusta pudotuspeleihin. Portland Trailblazers yrittää varmistaa hyviä asetelmia kuun loppupuolella käynnistyviin Playoffeihin. Erinomainen mahdollisuus koristaa pistesaldoa on perjantain ottelu Los Angeles Lakersia vastaan. Käytännössä ilman mitään panoksia pelaava LA pystyy tuskin hankaloittamaan yhtään Portlandin taivalta, mikäli Blazers saa pelinsä rullaamaan. Pelissä on kyse myös tilastojen kaunistelusta. Mikäli Portland voittaa Lakersin, on kyseessä ensimmäinen kerta, kun joukkueiden kaikki kauden pelit päättyvät portlandilaisjuhliin.

Blazers kärsi tappion Los Angeles Clippersille keskiviikkona. Joukkueen tehomiehet LaMarcus Aldridge (29 pistettä), Nicolas Batum (21) ja Damian Lillard (18) eivät pystyneet vastaamaan tulenkovassa vireessä olleen Chris Paulin (41 pistettä, 17 syöttöä) haasteeseen. Lakers ei tule kuitenkaan vastaan samanlaisella intensiteetillä. Joukkue on lepäillyt kauden aikana pääasiassa Jordan Hillin (12.3 ppg) ja Jeremy Linin suoritusten varassa Kobe Bryantin loukkannuttua alkukaudesta. Portlandin hyökkäys on tarpeeksi sopivassa mismatchissa Lakers-puolustuksen kanssa, joten sopivalla pallonjakamisella odotettavissa voi olla rumat lukemat Portlandin eduksi.

Viime aikoina piristystä on tullut rookie-osastolta kun Jordan Clarkson on alkanut ottaa vastuuta 21 pisteen ja 54 prosentin heittotarkkuudella viimeisessä kuudessa ottelussa. Lakers sukeltaa kuitenkin kauden loppua kohden kun se kohtaa Blazersin lisäksi vielä Clippersin kahdesti ja Dallasin kerran.