Oikeat joukkueet NBA:n finaaliin

Spurs selvitti tiensä finaaleihin kaatamalla OKC:n (Getty)

Spurs selvitti tiensä finaaleihin kaatamalla OKC:n (Getty)

San Antonio Spurs ja Miami Heat selvittivät tiensä toista kertaa peräkkäin NBA:n finaaleihin. Joukkueet ovat ansainneet paikkansa mestaruustaistelussa.

Laaja materiaali vei Spursin finaaliin

San Antonio voitti runkosarjan, joten odotukset sen kohdalta olivat korkealla. Se joutui ensimmäisessä otteluparissaan tiukoille Dallasin kanssa, sillä se raivasi Mavsin tieltään vasta seitsemännessä pelissä. Se aloitti pelinsä nihkeästi, mutta löysi rytmin ratkaisevassa ottelussa ja näytti sen jälkeen pysäyttämättömältä. Seuraavalla kierroksella Portland jäi selvästi sen jalkoihin ja välieräsarja Oklahoma Cityä vastaan näytti samalta.

San Antonio aloitti murskaamalla Oklahoma Cityn kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta sen jälkeen OKC tuli omalla kotikentällään tasoihin. Spurs kaivoi kuitenkin aseet voittoon ja vei seuraavat kaksi peliä nimiinsä.

Spursin vahvuutena on jälleen ollut laaja materiaali ja kokemus. Kolmikko Tony Parker-Tim Duncan-Manu Ginobili on pelannut enemmän pudotuspeliotteluita yhdessä kuin mikään muu kolmikko sarjan historiassa. Ei ole yllättävää, että ratkaisuhetkillä nämä pelaajat nostivat tasoaan ja olivat ratkaisevassa roolissa. San Antonio ei kuitenkaan pelkästään tukeudu tähän kolmikkoon. Siitä saatiin oivassa osoitus Oklahoma Cityä vastaan kuudennessa ottelussa, kun se pelasi yli puolet ottelusta ilman loukkaantunutta Parkeria. Kawhi Leonard on pelannut erinomaiset pudotuspelit ja kokenut Boris Diaw nousi Oklahoma Cityä vastaan isoon rooliin ollen kentän ykköshahmo kuudennessa pelissä. Danny Greenin päästessä kuumaksi kolmosen rajan takaa, on häntä vaikea pysäyttää. Marco Belinelli, Patrick Mills ja Tiago Splitter pystyvät penkiltä käsin kantamaan niin ikään oman kortensa kekoon. Päävalmentaja Gregg Popovichilla on käsissään erittäin laaja materiaali josta on hyvä ammentaa myös finaalisarjaan mennessä. Se on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta.

Miami joutuu vasta nyt todelliseen testiin

LeBron James on iskussa ja Heat on valmis puolustamaan mestaruutta (Getty)

LeBron James on iskussa ja Heat on valmis puolustamaan mestaruutta (Getty)

Miami sen sijaan on rallatellut läpi pudotuspelien finaaleihin. Charlotte kaatui puhtaalla pelillä, Brooklyn nipisti yhden pelin ja Indiana kaksi. Yhdestäkään joukkueesta ei ollut kuitenkaan Miamin todelliseksi haastajaksi. Nyt se joutuukin ensimmäistä kertaa todelliseen testiin näissä pudotuspeleissä.

Kun pelit kovenevat, niin LeBron James pääsee vauhtiin. Hän on jälleen kerran nostanut tasoaan pudotuspelien alkaessa. Vaikka hänelle osui Indianaa vastaan yksi heikko ottelu, niin hän nousi heti tasolleen ja johdatti joukkueensa finaaleihin tavoittelemaan kolmatta peräkkäistä mestaruutta.

Kaikkien katseet kohdistuvat aina Jamesiin, mutta hän saa apua myös muilta. Dwyane Wade on pelannut hyvät pudotuspelit ja Chris Bosh on pääsemässä hyvään vireeseen. Kun Boshilla putoaa heitto, niin hän tuo ihan uuden uhan kauempaa ja samalla Jamesille jää enemmän tilaa ottaa ajoja. Rashard Lewis pelasi erinomaisesti Indianaa vastaan ja Chris Anderson ja Ray Allen tuovat tärkeää apua penkiltä.

San Antonio olivat kokonaisuudessaan tasaisimmat, taktisimmat ja yksinkertaisesti parhaimmat joukkueet näissä pudotuspeleissä ja ansaitsivat siten paikkansa finaaleissa. Oklahoma Cityn kypsyys eikä leveys riittänyt haastamaan San Antoniota. Indiana oli rakennettu Miamia silmällä pitäen, mutta James oli otteluparin suurin ero. San Antoniolla on hampaankolossa viime vuodelta ja Miamilla riittää edelleen nälkää osoittaakseen olevansa ykkönen. Jännittävät finaalit luvassa.

Finaalit alkavat torstain ja perjantain välisenä yönä klo 04.00 Suomen aikaa.