Oliko Susijengin jatkoaikatappio pettymys?

Suomi pelasi EM-kisojen avausottelussa Ranskaa vastaan mieletöntä koripalloa. Ottelun vieminen jatkoajalle hallitsevaa Euroopan mestaria vastaan on vahva osoitus siitä, että kyseessä ei ole mikään höntsäjoukkue, joka käy arvokisoissa vain hankkimassa kokemusta. Suomi pystyy haastamaan oikeasti Euroopan kärkeä, eikä pelkästään ”härnäämään” isojen maiden NBA-kalustoa.

Jamar Wilson pelasi lauantaina äärimmäisen hyvän debyytin. ”Jammu” ajoi korille valtaisalla energialla ja nakutti pisteitä sisään Ranskan isojen miesten metsän välistä. 21 pistettä 19 minuutin peliajalla tehoillut Wilson on Ranska-ottelun perusteella juuri sitä, mitä uudistunut Susijengi tarvitsee. Wilson kertoi ottelun jälkeen medialle, että Suomi jätti kentälle kaikkensa.

– Ranska on ollut jo vuosikymmeniä yksi Euroopan parhaista. Jos itse haluaa olla yksi parhaista, pitää heidän kanssa pystyä kisaamaan. Mielestäni pystyimme siihen tänään.

– Oma peli kulki tänään. Pelaamme joukkueena ja olen varma, että huomenna onnistuja on joku toinen, totesi Jamar Wilson ottelun jälkeen.

Susijengissä tehoja irroitettiin mainiosti myös Sasu Salinin, Petteri Koposen ja Matti Nuutisen pelistä. Erityisesti Salinin varsinaisen peliajan rauhallinen Suomen tasoihin tuonut kolkki herätti toiveen ”Montpellierin ihmeestä”. Vaikka jo jatkoaikaa hallitsevaa Euroopan mestaria vastaan voi pitää mielestäni jättimäisenä koripallotekona Susijengin historiassa, oli myös voitto lähellä.

Myös Päävalmentaja Henrik Dettmann näki, että voitto oli pienestä kiinni.

– Kun mennään jatkoajalle, pienet erot ratkaisevat. Yksi tilanne sinne tai tänne ja peli saattaa olla siinä. Meiltä loppui bensa jatkoajalla, kun jouduimme käyttämään sitä niin paljon päästäksemme tasoihin.

Kuudes pelaaja löysi katsomoon

Suomen ja Ranskan välistä avausottelua oli todistamassa paikan päällä noin 4 000 suomalaista. Vaikka ranskalaiskannattajat hallitsivat määrässä Park & Suites -areenan lehtereitä, suomalaisista lähti jälleen kovempi metelí. Tunnelma suomalaisten keskuudessa oli Bilbaon MM-alkulohkon tapaan innostunut.

Mediassa vihjatut väitteet suomalaisista gloryhuntereista eli maineenmetsästäjistä voi unohtaa. Paikalla olleiden puheista kaikui pelkästään vilpitön kannatus ja into kehua jokaista onnistunutta suoritusta kentällä. Paikalla oleva kannattajalauma antaa toivottavasti joukkueelle virtaa myös jatkossa, kun vastustajien tason pitäisi helpottua.

Oliko jatkoajan tappio pettymys Susijengille ja Suomen kannattajille? Kyllä, mutta se on vain hyvä asia. Se osoittaa, että Susijengi on matkalla Euroopan huipulle.

Susijengin EM-urakka jatkuu heti tänään lauantaina 6.9. klo 18:30 ottelulla Israelia vastaan. Yle 2 -studiolähetys alkaa klo 18:10. Ottelu on nähtävillä myös Viasat Hockey Finland -kanavalla.