Päänavaus: Vihattu ja rakastettu – Kevin Durant

Ruutu LogoRuutu + näyttää kaikki NBA-finaalit ja vieläpä suomeksi selostettuna

Palataan vuoteen 2012, jolloin Oklahoma City Thunderin (OKC) tarina päättyi finaaleissa Miami Heatia vastaan Kevin Durantin kyyneleisiin ja lämpimään lohdutukseen, jonka hän sai äidiltään. Tuolloin kaksi tämän koripallokevään suurinta tähteä kohtasivat edellisen kerran finaaleissa. LeBron James poistui tuolloin voittajana. James oli myös vahvan ristiriitainen, jopa vihattu hahmo NBA:ssa. Hän oli vuonna 2010 jättänyt seuransa Cleveland Cavaliersin ja liittynyt Miami Heatin supermiehistöön vain NBA-voittoa tavoittelemaan.

Tällä kaudella Kevin Durant on vastaavassa tilanteessa. Hän jätti vapaana agenttina seuran, jota oli edustanut uransa alusta saakka liittyäkseen todelliseen superjoukkueeseen Golden State Warriorsiin (GSW). Ei liene yllättävää, että myös Durantin ainoa motiivi siirtoon oli NBA-mestaruussormuksen metsästäminen. Durantia vastaan heräsi suuri inho, jonka laajuutta voi hyvin verrata helpostikin Jamesin aiemmin kokemaan.

Durantin ja Golden Staten tarina oikeastaan alkaa jo vuoden 2016 välieräsarjasta, jossa OKC:llä oli kaikki mahdolliset aseet historiallisen runkosarjan pelanneen GSW:n pudottamiseksi. Kävi kuitenkin toisin ja jo viimeisen ottelun jälkeisessä kohtaamisessa oli havaittavissa lämpimät välit Kevin Durantin ja GSW:n suurimman tähden Stephen Curryn välillä. NBA:ssa huhutaankin, että Curry olisi omalta osaltaan houkutellut Durantin liittymään joukkueeseen.

Vuoden 2016 heinäkuussa pommi sitten tippui. Durant ilmoitti siirtyvänsä vapaana agenttina GSW:hen. Seurasi kohu, jonka mittasuhteita on vaikeaa liioitella. OKC:hen jäänyt ja siellä superkauden pelannut Russell Westbrook jäi OKC:n ainoaksi tähdeksi. Westbrook ei ole suostunut antamaan juurikaan kommentteja Durantista, mutta he ovat pelikentällä kohdatessaan kiehnänneet kuin kaksi kilpailevaa kollikissaa (kansikuvassa). Durant on kuitenkin vähätellyt vastakkainasettelua ja riitaa toteamalla, että koripallomedia on liioitellut riitaa. Jotain on kuitenkin vialla, sillä Westbrookin vaimo ja Durantin veli ovatkin olleet tukkanuottasilla Twitterissä turhankin ahkerasti.

Toisen, jopa hieman suloisen, sävyn tilanteeseen antaa Seattle SuperSonicsin kannattajat. Ennen joukkueen siirtymistä Oklahomaan seattlelaisille faneille oltiin luvattu, että joukkue ei muuta minnekään. Kuitenkin vuonna 2008 ilmoitettiin, että SuperSonicsin aika oli ohi ja joukkue muuttaisi uuden pääomistajansa kotikaupunkiin Oklahomaan. Tästä seurasi alkuperäisten fanien odotettu vihareaktio, joka jatkui vuosia ja eskaloitui OKC:n pelaajien avoimeen inhoamiseen. Muutamia vuosia #SonicGate oli hiljainen, mutta Durantin tultua julkisuuteen siirtonsa kanssa Twitter täyttyi Sonics-fanien kannustavista viesteistä. Tavallaan hienoa, että inho Oklaholmaa kohtaan ei kuitenkaan kokonaan ole kadonnut.

Siirrolle löytyi myös asiallista kritiikkiä. Pohdittiin yleisesti, että miten Durant mahtuu mukaan Clay Thompsonin ja Stephen Curryn sekaan. Mietittiin, olisiko GSW:n sekopäinen rytmi liikaa Durantille. Alussa KD olikin vähän hukassa pelinsä kanssa eikä oikein onnistunut auttamaan joukkuetta. Tuntuikin, että riskit toteutuisivat. Durant kuitenkin muokkautui Warriorsin peliin ja alkoi toteuttamaan kuvioita.

Helmikuun viimeisenä päivänä Durantin kausi kuitenkin vaarantui. Ottelussa Washington Wizardsia vastaan hän satutti polvensa, jonka loukkaaminen olisi ensidiagnoosin mukaan vienyt häneltä koko loppukauden. Onneksi diagnoosi tarkentui lievemmäksi ja Durant pääsi takaisin kentille runkosarjan lopussa. Warriors hoiti kunniakkaasti runkosarjan ilman Durantiakin ja lähti konferenssinsa ykkösenä pudotuspeleihin.

Ainakin itse odotin innokkaana pudotuspelisarjaa, jossa Durant ja Westbrook kohtaisivat. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä OKC:n tie konferenssifinaaliin loppui hävittyyn sarjaan San Antonio Spursille. Golden State sen sijaan marssi voitosta voittoon ja eteni finaaleihin häviämättä ainuttakaan ottelua. Mykistävän 12-0 -saldon takaa löytyy uskomaton joukkue, jonka suurimpana palasena on oikeastaan koko pudotuspelien ajan häärinyt Kevin Durant.

Vasta finaalipeleissä kuningas Jamesin tähdittämää Cavaliersia vastaan on näkynyt kahden kovan joukkueen todellinen taso. Näissä peleissä pelitempo on ollut suorastaan käsittämätön. Pelitilanteet on pelattu kovaa ja kuviot olleet upeita. On myös sanottava, että ratkaisuhetkillä on ollut yksi pelaaja ylitse muiden. Kevin Durant on löytänyt vielä yhden vaihteen ja aggressiivisuuden tason peliinsä. Hän on vastannut ja jopa ylittänyt LeBron Jamesin asettaman riman. Minulle Durant on ollut toistaiseksi finaalipelien paras pelaaja.

Jokaiselle koripallon seuraajalle oli mahtava uutinen, että Cavaliers onnistui voittamaan neljännen finaalipelin ja viemään sarjan takaisin Warriorsin kotiareenalle. Tätä herkkua suurine tähtineen ja valtavine peleineen haluaa nähdä lisää. On kuitenkin vaikeaa uskoa, että Cavaliers nousisi sarjan voittoon saakka. Tämä ei haittaa minua ollenkaan, sillä nyt on Kevin Durantin aika.

Kansikuva: Pat Carter/Getty Images