Kommentti: Chicago Bullsin tankkausongelmat – Miten jatkaa eteenpäin?

Ruutu LogoRuutu + näyttää NBA:ta livenä ja vieläpä Kristian Palotien asiantuntevalla ja mukaansatempaavalla selostuksella. Tilaa omasi ja seuraa Lauri Markkasen otteita maailman kovimmassa korisliigassa

VOITA MATKA SUPER BOWLIIN – Osallistu, niin saat riskittömän vedon

Amerikkalaisen urheilun ominaispiirre on joukkueiden menestyksen jaksottaisuus. Tällä hetkellä eletään vahvasti Golden State Warriorsin aikaa, mutta sopimusten loppuessa ja pelaajien ikääntyessä heidänkin aikakautensa tulee päätökseen. Eri joukkueet kukoistavat eri aikoihin, mutta pudotuksen jälkeen alkaa niin sanottu tankkaaminen. Tankkaavan joukkueen ei edes odoteta voittavan, vaan pikemminkin päinvastoin. Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls on juurikin tankkausvaiheessa.

Kausi alkoikin odotuksien mukaisesti. Joukkue hävisi näennäisesti hyvistä otteista huolimatta kymmenen ensimmäistä otteluaan ja kaikki olivat tyytyväisiä. Fanit pitivät näkemästään, koska joukkue kuitenkin yritti parhaansa ja näytti toimeliaalta kentällä. Seurapomot puolestaan pohtivat jo ensi kesän varaustilaisuutta ja pitivät silmällä huipputalentteja. Toisin sanoen kaikki oli tuulisessa kaupungissa mallillaan ja saman meiningin tuli jatkua koko kauden. Näin tapahtuikin, kunnes Nikola Mirotic (kansikuvassa) palasi kentille loukkaantumisensa jälkeen.

Miroticin paluun jälkeen Chicago voitti historiallisesti seitsemän ottelua putkeen. Vaikka suomalaisnuorukaisen peli olikin ajoittain kateissa, niin Mirotic sai tulitukea David Nwabalta, joka löysi uuden vaihteen korille ajoihin, sekä riitapukariltaan Bobby Portisilta. Joukkue haastoi kuten ennenkin, mutta voittokantaan päästyään se löysi myös itseluottamusta otteluiden voittamiseen. Tankkaaminen kuitenkin jäi ja jotkut äänekkäimmät fanit jopa vaativat joukkuetta taas häviämään.

Vaikka voittaminen on aina mukavaa, niin Bulls on aiheuttanut itselleen vakavan ongelman, jonka kulminaatiopiste koetaan helmikuun alussa. Tällöin pelaajakaupat kuluvan kauden osalta sulkeutuvat ja joukkueet saavat lopulliset muotonsa kevään pelejä ajatellen. Chicago Bullsilla onkin käytännössä käsissään visainen pulma: jatkaako nykyisellä joukkueella loppuun saakka ja tavoitella pudotuspelipaikkaa vai myydäkö Nikola Mirotic, Robin Lopez tai vaikkapa Justin Holiday varausvuoroihin ja tulevaisuuden pelaajiin ja jatkaa tankkaamista loppukauden verran?

Kuten jo alussa mainitsin, niin pohdittaessa Chicagon ratkaisua on katse myös siirrettävä ensi kesän varaustilaisuuteen. Näillä näkymin Chicagon kannalta kiinnostavin pelaaja on Deandre Ayton. 19-vuotias voimakas sentteri on juurikin sellainen pelaaja, jonka härkälauma itselleen tarvitsisi. Yhdessä Markkasen ja Nwaban kanssa hän muodostaisi kolmikon, jonka varaan olisi helppo rakentaa pidempikestoista joukkuemenestystä. Aytonin perässä on tosin monet muutkin joukkueet, joten hänen varaamisensa tarkoittaisi pientä varausnumeroa. Pieni varausnumero taas tarkoittaisi huonoa sijoitusta sarjassa.

Nyt onkin aika tehdä päätöksiä. Luultavaa on, että Bulls luopuu Miroticista korkeaa varausvuoroa vastaan ja jatkaa tankkaamista. Oletankin, että Ayton on seuran tähtäimessä, sillä Bullsilta puuttuu juurikin voimaa ja röyhkeyttä. Aytonissa on ainakin High School -pelien mukaan näitä molempia. Toisaalta Aytonin metsästäminen tekee myös tämän hetkisen pelaajiston tunnetuimmasta nimestä, Robin Lopezista, mahdollista käyttötavaraa. Tämän tien tosin luulisi suututtavan keskivertofania.

Voittamisen löytänyttä joukkuetta on myös riskialtista lähteä tulevaisuuden takia rikkomaan. Se ei voi tehdä hyvää joukkuehengelle ja uskonkin joukkueen vireen kyykkäävän melkoisesti, jos parhaasta päästä aletaan porukkaa ulostamaan. Tämä taas ei voi olla näkymättä faneissa. Tilanne onkin melko vaikea.

Suomalaisena olisi kuitenkin upeaa nähdä Lauri Markkanen voittavassa joukkueessa. Niinpä toivon, että Bulls valitsee tankin täyttämisen ja unohtaa tämän kauden. Deandre Aytonin naaraaminen olisi lähes mille tahansa joukkueelle todellinen lottovoitto, mutta Chicagolle puhe olisi siirrettävä toiseen potenssiin. Ayton on myös niin sanottu franchise-pelaaja, jonka varaan olisi melko helppoakin rakentaa joukkueesta voittajakandidaattia.  Vaikka kotimaisessa mediassa on yritetty tehdä Markkasesta suurempaa kuin hän onkaan, niin parhaimmillaan Lauri on nähdäkseni joukkueessa, jossa hänen ei tarvitse kantaa päävastuuta itse. Katsonkin, että Aytonin saaminen parantaisi myös Laurin peliä.

Tapahtui miten tahansa, niin Bullsin seuraaminen on nyt mielenkiintoisempaa kuin aiemmin tällä kaudella. Ja ihan koko Bullsin, ei vain Lauri Markkasen.

Kansikuva: Jonathan Daniel / Getty Images