Perjantain päänavaus: Lauri Markkasen tie vie kohti NBA:ta

Ruutu LogoKatso huippukorista Ruudusta. Ruutu+ tuo NBA-matsit suoraan kotisohvallesi.

Lupailin sittenkin viikko sitten liikoja kun maalailin Lauri Markkasen jatkoa Arizonan yliopistossa. Tiukan mietinnän jälkeen Markkanen päätyi jättämään yliopistokoriksen ja hakemaan paikkaa unelmien NBA:sta. Onnistuessaan valtaamaan pelipaikan Markkasesta tulee kolmas suomalainen NBA-pelaaja Erik Murphyn ja kautta-aikain parhaan suomalaisen pelaajan Hanno Möttölän jälkeen.

Möttölällä on muuten oma osuutensa Markkasen tarinaan ja se ei ole ollenkaan pieni. HBA (Helsinki Basketball Academy) on Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten luoma ohjelma, joka kokoaa yhteen 13-19 -vuotiaat koripallolupaukset ja tarjoaa heille mahdollisuuden yhdistää valkolakkiin riittävän oppimäärän ja täysipainoisen ammattilaisuraan tähtäävän harjoituskalenterin. Möttölä on yksi HBA:n valmentajista ja Lauri Markkasen omien sanojen mukaan hän on oppinut kaiken sisäpelistä juurikin Hanno Möttölältä.

Jotain HBA:n  loistavuudesta kertoo sekin, että Markkaselle tarjottiin ammattilaissopimusta Espanjan pääsarjasta pari vuotta sitten. Hän ja hänen taustajoukkonsa kuitenkin kieltäytyivät pestistä, sillä se olisi käytännössä tehnyt lukion loppuun saattamisen mahdottomaksi. Radio Helsingin haastattelussa 25.3. Hanno Möttölä totesikin: ”Meidän tulee olla niin hyviä, että tarjoamme kilpailukykyisen vaihtoehdon kaikkiin mahdollisiin nuorille tuleviin houkutuksiin. HBA lähtee liikkeelle siitä, että valkolakki on suoritettava, mutta mielellään siten, että aikaa jää harjoittelun lisäksi myös tavalliselle elämälle, kuten ystäville.”

Osaltaan Markkasen ja hänen taustavoimiensa aiemman maltin ja pitkäjänteisen uran rakentamisen takia päätös jättää NCAA-koripallo tuli allekirjoittaneelle hieman yllätyksenä. Toki merkkejä tästä oli, mutta tietäen pelaajan aiemmat päätökset oletin, että toinen vuosi Arizonassa olisi edessä. Tämä olisikin voinut tehdä hyvää niin Markkasen pelille kuin mahdollisuudelle vallata todellinen näyttöpaikka NBA:ssa. Ymmärrän, että on vaikeaa pitää jäitä hatussa silloin, kun odotukset varaustilaisuuden kanssa povaavat valintaa jopa 10 ensimmäisen nimen joukkoon. Tämäkin olisi suomalaista urheiluhistoriaa, sillä aiemmin ensimmäisellä kierroksella NBA-varauksen on saanut vain huikea takamies Petteri Koponen. Hänen osansa on ollut joutua kauppatavaraksi, eikä ura NBA:ssa ole koskaan päässyt alkuun. Markkasen mentori Möttölä puolestaan varattiin toisella kierroksella numerolla 40. Möttölä raivasi tiensä NBA:han leirityksen kautta.

Päätös on nyt tehty ja tulevaisuus näyttää miten 213 senttisen pelaajan uran kanssa käy. Siitä olen varma, että Markkanen saa ainakin jonkinlaisen näyttöpaikan eikä sen käyttäminen jää kiinni ainakaan pelaajan asenteesta. Markkanen on malli esimerkki viileydestä ja nöyryydestä. Tälle pojalle ei valot käy liian kirkkaiksi tai omanarvontunto suureksi. Nyt on vain toivottava, että nimen päätyy nostamaan joukkue, joka arvostaa eurooppalaista aktiivista pelitapaa ja antaa nuorukaiselle todellisen mahdollisuuden.

Lauri on jo nyt maailmantähti, mutta suurimmat suoritukset ovat vielä tulossa. Onkin hyvin mahdollista, että seuraava NBA:n tähtitarina on kirjoitettu sinivalkoisin kirjaimin.

 

Kuva: Getty Images