Steve Nash ja kanadalainen unelma

Steve Nash ei palaa korisparketeille. Pelintekijä ilmoitti 19-vuotisen NBA-uransa päättämisestä lauantaina. Nash kirjoitti jäävänsä eläkkeelle Players´Tribune -verkkojulkaisussa, jonka tuottajana hän toimii. Nash kärsi uransa lopussa pahoista loukkaantumisista, jotka ovat pitäneet hänet poissa kentiltä kuluvan kauden ja suurimman osan viime kaudesta.

Uran alku ja huippu Phoenixista

Kanadalainen Nash on yksi NBA:n legendaarisimmista pelintekijöistä. Miehen tavaramerkkejä hyökkäyksessä olivat selän takaa annetut syötöt, jotka vapauttivat kirurgintarkasti oikean miehen korintekoon. Nashin syöttölukemaksi jäi 10 335, joka on NBA:n kolmanneksi suurin. Isompia lukuja on ainoastaan Jason Kiddillä ja John Stocktonilla.

Nash muistetaan myös sarjan parhaana vapaaheittäjänä. Kanadalainen valittiin NBA:n tähdistöotteluun kahdeksan kertaa. Valitettavasti hän ei pelannut kertaakaan liigan finaaleissa, eikä saavuttanut yhtään mestaruutta. Kaksi Most Valuable Player (2005 ja 2006) -valintaa todistavat, että miehessä oli kuitenkin ainesta mestariksi, vaikka ”Hair Canada” ei sormusta ikinä saanutkaan. Nash tuli tunnetuksi ennen kaikkea Phoenix Sunsissa, jossa hän pelasi suurimman osan urastaan. Kanadalainen varattiin Arizonan pääkaupunkiin vuonna 1996 varausnumerolla 15.

Uran alku Phoenixissa ei kuitenkaan tuonut vielä tilasto-ennätyksiä. Nash vaihdettiin Dallas Mavericksin riveihin vuonna 1998. Dallasissa Nashin peli alkoi kukoistamaan erityisesti kun hän sai rinnalleen kovan kaliiberin pelaajia kuten lupaavan saksalaishyökkääjä Dirk Nowitzkin ja veteraanitähti Michael Finleyn.

Steve Nash pelasi uransa parhaat kaudet Sunsissa ja heikoimmat Lakersissa.

Steve Nash koki uransa parhaat kaudet Sunsissa ja heikoimmat Lakersissa. (Getty)

Steve Nashin ura alkoi saavuttamaan huippuaan vasta, kun hän palasi Phoenix Sunsin riveihin kaudella 2004. Nashin valinta MVP:ksi kauden lopulla oli historiallista, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun palkinto jaettiin kanadalaiselle pelaajalle. Pitkälti Nashin avulla joukkue syöksyi kohti NBA-finaaleja, mutta kaatui konferenssifinaaleissa lopulta San Antonio Spursille. Seuraavalla kaudella Nash johdatti Phoenixin uudelleen konferenssifinaaleihin, joissa joukkue joutui nöyrtymään miehen entiselle joukkueelle Dallasille.

Nash ylistää kiitoskirjoituksessaan kyseisiä kausia Phoenixissa. Hän harmittelee kuitenkin sitä, etteivät Phoenixin fanit saaneet koskaan iloita mestaruudesta. Konferenssifinaaleihin pelaaminen kahdesti peräkkäin oli kuitenkin parasta mistä kaupungissa oltiin nautittu pitkään aikaan. Edellisen kerran Phoenixissa oltiin nähty välieräotteluja vuonna 1993.

Kaikki päättyy Los Angelesiin

Nash siirtyi viimeisen kerran urallaan, kun Los Angeles Lakers teki Phoenixin kanssa diilin vuonna 2012. Nash liittyi Lakersin lupaavaan mestaruusjahtijoukkoon, johon kuuluivat Lakers-legenda Kobe Bryantin lisäksi Orlandosta Losiin siirtynyt super-sentteri Dwight Howard. Nashin kausi sai kuitenkin varjoja paratiisikaupunkiin jo kauden alussa, kun hän sai murtuman jalkaansa, ja joutui olemaan kuukausia sivussa. Nashin terveysongelmat korostuivat kun mies loukkasi selkänsä matkalaukkuja nostaessa.

Myös ikä alkoi lopulta painamaan yli 40-vuotiaan pelimiehen harteilla. Lakersin kausi oli lopulta täydellinen pettymys suuriin odotuksiin nähden. Joukkue putosi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella lopulta finaaliin yltäneelle San Antonio Spursille.

Kanadan sankari

Steve Nashin intohimo koripallon ohella on aina ollut jalkapallo. (Getty)

Nashin intohimo koripallon ohella on aina ollut jalkapallo. (Getty)

Steve Nashia pidetään Kanadassa yhtenä maan suurimmista urheilusankareista. Hänen menestyksensä NBA:ssa on suuri yksittäinen syy siihen, miksi koripallon suosio on kasvanut Yhdysvaltojen pohjois-puolella (Toronto Raptorsillakin on varmasti osansa asiassa).

Vaikka Nashin kirjoituksen sanat ”en todennäköisesti pelaa koripalloa enää koskaan” kuulostavat rajuilta, NBA:ssa on käynnissä jo uusi kanadalaisten pelaajien nousu. Nashin suorituksia seuratessa varttuneet ensimmäisten kierrosten varaukset Anthony Bennett ja Andrew Wiggins liittynevät todennäköisesti tulevaisuudessa omilla ansioillaan kanadalaisten NBA-supertähtien listalle. Ja se, jos mikä, on Steve Nashin perintö.