Henrik Dettmann: ”Sisäänajovaihe on menossa”

Suomen koripallomaajoukkueen Susijengin valmistautuminen elo-syyskuun Espanjan MM-kisoihin on kovaa vauhtia käynnissä. Joukkueen jäsenet harjoittelivat pari viikkoa ensin omatoimisesti Pasilassa ja nyt takana on ensimmäinen leiriviikko Susi Training Centerissä, Kisakallion Urheiluopistolla.

– Nyt on ensimmäinen leiri takana ja kovaa on menty. Pelilliset asiat ovat vielä vähän hakusessa, joten hyvä päästä pelaamaan harjoituspelejä. Fysiikkaa ei pysty viikon treeneillä ja viivajuoksuilla kuntoon saamaan, joten vielä tarvitsemme monta peliä ja treeniä alle, kertoo maajoukkueen konkareihin lukeutuva 33-vuotias Teemu Rannikko.

Susijengillä on edessään kuusi kovaa harjoitusottelua ennen MM-kisoja. Ensimmäisenä se kohtaa sunnuntaina 27.7 Leipzigissa Saksan.

– Kiva mennä Saksaan testaamaan, missä mennään. He ovat varmasti meitä hieman edellä, koska ovat treenanneet yhdessä jo 3-4 viikkoa ja pelanneet harjoituspelejä alle. Voitto mielessä lähdemme harjoitusotteluihin, vaikka tulos ei olekaan tärkein. Ne antavat meille suuntaa, missä on parannettavaa, Rannikko kertoo.

– Viime vuonna ennen EM-kisojakin hävisimme kotona Latvialle ja siitä seuraavassa pelissä saimme kunnolla turpaan, mutta kolme päivää eteenpäin, niin voitimme Turkin EM-kisoissa. Tärkeintä on vain saada meidän rytmi hyökkäyksessä ja puolustuksessa kuntoon, jotta voimme menestyä kisoissa, Rannikko analysoi.

Päävalmentaja Henrik Dettmann ei myöskään pidä tulosta Saksa-pelin tärkeimpänä antina.

– Alkukesän ruosteet haetaan pois. Nyt on niin sanottu sisäänajovaihe menossa. Pelaajille se on varmasti kiva päästä tositoimiin. Tällä hetkellä harjoittelemme kovan tempon ylläpitämistä ja puolustuspeliä.

– Tärkeintä on, että saadaan pelata pelejä hyviä vastustajia vastaan. Pelin sisältöä pitää katsoa, mikäli peli kulkee, seurauksena on hyvä lopputulos ja jos peli ei kulje seurauksena on huono lopputulos, Dettmann pyörittelee.

Susijengi on elänyt viimeisen vuoden aikana todellisen huuman keskellä. Buumi on pysynyt hyvin EM-kisojen jälkeenkin.  Dettmann ja Rannikko kertovat syitä siihen.

– MM-kisojen villikorttihaku oli markkinointimiehen näkökulmasta äärimmäisen onnistunut tuote. Urheilumiehen näkökulmasta asia on ehkä toisin, mutta kyllä se on tätä kiinnostusta ylläpitänyt. Niin kauan kuin pelirytmi on tämä, että pelataan kerran vuodessa, maajoukkue on pysynyt hyvin otsikoissa, päävalmentaja Dettmann arvioi.

Rannikko korostaa myös yksilöiden merkitystä buumiin.

– Meillä on aikamoisia persoonia, kuten koposet ja salinit. Meidän tapamme pelata on myös yleisöystävällistä. Pelaamme vähän riskillä ja yliyrittämisellä puolustuspäässä, joten pelimme on vauhdikkaan näköistä. Siten olemme saaneet faneja mukaan ja on syntynyt ikään kuin lumipalloilmiö. Fanien kautta media on kiinnostunut ja median kautta sponsorit ovat kiinnostuneet. Sponsoreiden kiinnostuessa alkaa myös tapahtua. Paljon hyvää on jo tapahtunut, Rannikko kertoo.