NBA: Varmistaako Celtics playoffpaikan tänään?

Haluamme tarjota hieman taustatietoja ajatellen käynnissä olevaa #SusijenginArvoinen -kilpailua. Keskitymme ennakoissamme ainakin seuraaviin asioihin: panokset, formi, koti/vierassaldo, rasitus sekä keskinäiset ottelut. Tässä katsaus Sunnuntai-illan primetime otteluun. Kierroksen kolmen muun playoffien kannalta merkittävän ottelun katsaukset päset lukemaan tästä.

Boston Celtics-Cleveland Cavaliers

Jos pudotuspelit alkaisivat tänään, olisi tässä yksi ottelupareista. Cavaliers (51-28) on varmistanut itäisen konferenssin kakkospaikan ja Celtics (37-42) pitää kynsin ja hampain kiinni seitsemännestä sijasta.

Celtics ja Cavaliers kohtasivat viimeksi perjantaina, jolloin Celtics haki yllätysvoiton Clevelandista. Cavaliersin Kyrie Irving istui ottelun penkillä, mutta monien odotusten vastaisesti sekä LeBron James että Kevin Love pelasivat, James tosin kellotti koko kauden pienimmät minuuttinsa. Celtics näytti ottelussa tahtovansa tosissaan playoffeihin ja otti kuskin paikan heti ottelun alkumetreillä voittaen ensimmäisen neljänneksen mukavasti 17-28. Puoliajalla johto oli jo turvalliset 14 pistettä (40-54). Tauon jälkeen kopista tuli kuitenkin takaisin aivan eri Cavaliers ja viimeiseen neljännekseen lähdettiin vihreänuttujen niukassa kahden pisteen johtoasemassa. Cavaliersin valmentaja David Blatt päätti ottelun lopun lähestyessä lepuuttaa myös Jamesia ja Lovea, ja kaksikko istui penkillä viimeisen neljänneksen. Tämän ratkaisun vierasjoukkue otti vastaan mielellään ja ottelu päättyi lopulta Celticsin 90-99 vierasvoittoon, kasvattaen samalla Celticsin vierasvoittoputken jo kuuteen otteluun. Samalla päättyi Cavaliersin 18 ottelun kotivoittoputki.

Marcus Smart on pelannut tulokaskaudellaan mukavat vajaat 27 min per peli (Getty)

Smart on pelannut tulokaskaudellaan mukavat 27 min per peli (Getty)

Celticsin valonpilkkuna perjantaina olivat joukkueen takamiehet, joista rookie Marcus Smart nakkeli tulostaululle Loven kanssa ottelun parhaat pisteet (19). Isaiah Thomas viimeisteli 17 ja Avery Bradley 15 pistettä. Toki onnistumisia nähtiin muiltakin, ja kaksinumeroisille pisteille pääsivät myös etuketän Tyler Zeller (13) sekä Brandon Bass (12). Joukkueen pelinrakentajan roolin viimeaikoina ottanut Evan Turner jäi ottelussa vain neljään pisteeseen, mutta teki uransa syöttöennätyksen 13 syötöllä. Kelly Olynyk pelasi vain 10 minuuttia.

Celticsille illan ottelu on erittäin tärkeä, sillä mikäli joukkue voittaa Cavaliersin toistamiseen, ja myöhemmin yöllä Indiana Pacers häviää Oklahoma City Thunderille, varmistaa Celtics playoffpaikan. Celticsin organisaatio odottaakin varmasti kuumeisesti tietoa, aikooko Cavaliers lepuuttaa tähtiään myös tänään, vaikka keskittyminen ymmärretäänkin fokusoida omaan tekemiseen. Tämän Smart totesi perjantaina nba.com:in haastattelussa koskien viimeistä kohtaamista:

”But our goal was just to focus more on our team. If they’re out there, they’re out there. If they’re not, they’re not.”

Cavaliers pääsee otteluu ilman pelillisiä paineita. Playoffien lähestyessä on Blattin mietittävä, miten joukkueen tähdille annetaan tarpeeksi lepoa ja minimoida loukkaantumisriskit, mutta pääkäskyttäjän pitäsi samalla ylläpitää pelaajen virettä. Suurin kysymysmerkki tällä hetkellä lienee Irvingin ympärillä, sillä mies oli perjantaina mukana vielä lämmittelyssä, mutta hänen päätettiin antaa levätä vain noin puoli tuntia ennen ottelun alkua miehen tunnettua kipua lonkan seudulla. Kun panosta ei joukkueella ole, voi hyvinkin olla mahdollista että Blatt antaa miehen huilata myös tänään. Seuraava polttava kysymys onkin, istuisiko myös James tänään katsomon puolella. LeBron pelasi perjantaina vaivaiset 26 minuuttia tehden vain 14 pistettä. Jamesilta tietenkin kysyttiin heti perjantain ottelun jälkeen pelaako hän tänään ja vastaus oli kovin ympäripyöreä, mutta meille vihreiden kannattajille silti niin toiveikas ”I don’t know. I don’t believe so but I’m not quite sure yet.” Myös Iman Shumpert saattaa huilata toisen ottelun peräjälkeen, sillä miehen reisi ei ole täysin kunnossa

Nähdäänkö Cavsin tähtiä parketilla? (Getty)

Loven (19) ja Jamesin jälkeen paras pistemies perjantaina oli 13 pistettä pussittanut Timofey Mozgov. Viimeaikoina hyvän heittovireen löytänyt J.R. Smith pelasi 18 minuuttia tekemättä pistettäkään. Mies sai tilastoihinsa vain 2 levypalloa, 3 virhettä ja 3 pallonmenetystä. Yksi syy Cavaliersin häviöön löytyykin kaaren takaa; kolmen pisteen heitoista renkaan läpi upposi ottelussa vain 26,5% yrityksistä, kun viime aikoina Cavs on ollut varsin lämmin joukkue nimenomaan kolmen pisteen heitoissa.

Vaikka Cavaliers päätyisi lepuuttamaan sekä Irvingiä että Jamesia, ei joukkue varmasti perjantain tappion jälkeen tule vain höntsäämään Bostoniin. Celtics tulee antamaan tänään kaikkensa voittaakseen ottelun ja katkaistakseen viimeaikaisen huonon kotiottelujen putken (neljä häviötä viimeisestä viidestä kotiottelusta), joten uskoisin, että näemme illalla varsin viihdyttävää koripalloa primetime-aikaan.

Ottelu alkaa klo. 22.00 Suomen aikaa. Nelonen Pro 1 näyttää ottelun jälkilähetyksenä klo. 23.10 alkaen, johtuen golfin US Mastersin ja MotoGP:n Austinin osakilpailun päällekkäisyyksistä.

Muokattu klo 19.00: Viimeisimmän tiedon mukaan Cavaliers lähtee otteluun ilman avausviisikon lepuuttamista, Shumpert yhä epävarma.

Muokattu klo 20.37: LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love sekä J.R. Smith huilaavat tänään.