Kuinka käy Ukrainan koripallon EM-kisojen?

Ukrainalaiset urheilufanit esittävät yhteistä rintamaa (Getty Images)

Ukrainalaiset urheilufanit esittävät yhteistä rintamaa (Getty Images)

Ukrainan levottomuudet heijastuvat myös ikävästi urheilumaailmaan. Jalkapallon maaotteluita ja koripallon euro-otteluita on jo siirretty muualle, ja nyt uhan alla ovat ensi vuoden koripallon EM-kilpailut.

Ukraina sai pidettäväkseen vuoden 2015 koripallon EM-kilpailut, kun muut hakijamaat vetäytyivät ehdokkuudesta. Maa lupautui järjestämään kilpailut ja rakentamaan tarvittavat hallit kisojen läpiviemiseksi, mutta viimeaikaiset levottomuudet ovat pahasti jarruttaneet jo ennestään aikataulusta jäljessä olleita rakennustöitä. Neljä areenaa on vielä täysin vaiheessa ja rakennustyöt ovat pitkälti keskeytyneet.

Viimeksi helmikuun lopulla Ukrainan edustajat vakuuttivat FIBA Europelle pystyvänsä järjestämään kisat suunnitellusti, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää erittäin vaikealta. Maan sisäinen sekasorto ja sodan uhka eivät ainakaan vauhdita areenoiden rakennustöitä. Kukaan ei osaa myöskään ennustaa kuinka kauan Ukrainan tilanne säilyy tämänkaltaisena, mutta ikuisuuksiin päätöstä ei voida venyttää. FIBA Europe tarkastaa tilanteen uudestaan maaliskuun lopulla pidettävässä kokouksessa ja päättänee sen jälkeen Ukrainan kilpailujen kohtalosta.

Uudeksi kisaisännäksi on ilmoittautunut nippu ehdokkaita ja mielenkiintoisia maita on putkahdellut mukaan. Ranska on ilmoittanut valmiutensa järjestää kisat, mikäli Ukrainalta isännyys otetaan pois ja sitä pidetään yleisesti vahvimpana korvaajakandidaattina. Myös Kreikka on ollut vahvasti mukana kaavailuissa. Mediassa on pyörinyt myös vaihtoehto, että Ukraina voisi jakaa kilpailut yhdessä Puolan ja Tshekin kanssa, jos ja kun kaikkia areenoita ei saada rakennettua kisakuntoon ajoissa. Onpa jossain vilahtanut Baltian maiden yhteiskilpailutkin.

Kisojen menetys olisi kova isku Ukrainan hyvässä nosteessa olevalle koripalloilulle. Joukkue sijoittui viime vuoden EM-kilpailuissa hienosti kuudenneksi ja varmisti siten paikkansa myös tämän vuoden MM-kilpailuihin. Kotikisat olisivat oiva jatkumo vahvalle noususuhdanteelle. Kiovan Budivelnik pelasi tällä kaudella Euroliigassa sekä jatkaa edelleen pelejään Eurocupissa ja Himik Juzne on niin ikään raivannut tiensä Eurocupissa 16 parhaan joukkoon.

Ukrainan sisäinen tilanne on huolestuttava ja urheilu on usein yksi parhaista kansoja yhdistävistä asioista. Riskit saattavat olla kuitenkin liian suuret ja FIBA Europen katse kääntyneekin muualle, kun lopullinen ratkaisu EM-kilpailujen suhteen tehdään. Kisojen menetys on kuitenkin pientä sen rinnalla mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu.