CHL-mestaruus ratkeaa tänään – Jäällä paljon suomalaisväriä

Ensimmäistä vuottaan operoiva jääkiekon mestarien liiga, CHL, tulee tänä iltana päätökseensä. Yksi asia on varma: mestaruus matkaa tänä vuonna Ruotsiin.

CHL-finaalissa kohtaavat SHL-joukkueet Luulaja ja Frölunda. Luulajan kotijäällä pelattavassa ottelusta on tulossa hyvin mielenkiintoinen spektaakkeli – Frölunda on materiaalinsa puolesta selvä ennakkosuosikki, mutta Luulajan otteet CHL:ssä ovat olleet loistavia, sillä joukkue tiputti välierissä Ruotsin ykkösseura Skellefteån, mikä oli erittäin kova suoritus.

Frölunda on ollut kuitenkin SHL:ssä Luulajaa edellä, sillä göteborgilaiset ovat sarjataulukossa sijalla kolme, kun Luulaja majailee sijalla kahdeksan – Luulaja on myös Frölundaa 14 pistettä jäljessä.

Vaikka suomalaisjoukkueita ei tänä vuonna finaalissa nähdä, on jäällä silti paljon suomalaispelaajia: Luulajan riveissä pelaa peräti viisi suomalaista ja Frölundankin pelaajistosta löytyy yksi suomalainen. Luulaja-veskari Niko Hovinen ei kuitenkaan ole tänään pelaavassa kokoonpanossa, sillä mies on jäänyt erittäin pieneen rooliin joukkuessaan. Sen sijaan Lennart Petrell, Niklas Fogström, Kristian Näkyvä ja Marcus Fagerudd ovat pelikuntoisina taistelemassa CHL-mestaruudesta. Frölundan suomalaisosaston muodostaa Artturi Lehkonen yksinään, joten Suomeen saadaan vähintäänkin yksi mestari.

Suomalaispelaajista suurennuslasin alla on tänään Näkyvä, joka on ollut SHL:n tehokkaimpia puolustajia iskien 44 ottelussa 23 tehopistettä. Näkyvällä on kulkenut myös CHL-jäillä, sillä suomalaispakki on iskenut 12 ottelussa tehot 3+7=10. Luulajan suomalaispelaajat ovatkin olleet CHL:ssä paremmin esillä kuin SHL:ssä: Fogström on iskenyt Ruotsissa 43 ottelussa 14 tehopistettä ja CHL:ssä 12 ottelussa 12 tehopistettä. Petrellin vastaavat lukemat ovat 40 SHL-ottelua tehoin 4+4 ja 11 CHL-ottelua tehoin 3+4.

Frölundan loistava kehitysohjelma vei Lehkosen seuraan viime kesänä ja siirto vaikuttaa tällä hetkellä melko hyvältä. Lehkonen on saanut pelata isossa roolissa ja alkuun nuorukaiselle syntyi myös hyvin tehoja. Viime aikoina turkulaisella on ollut hiljaisempaa, mutta hänen suoriutumistaan ei katsota aina tehojen valossa. CHL:ssä Lehkonen on kuitekin hyvän kokonaisvaltaisen pelaamisen lisäksi iskenyt tehot 2+4.

Pörssivoitto Frölundaan

CHL-finaalissa ratkotaan myös koko sarjan pistepörssin voitto. Voitto menee taatusti Frölundan pelaajalle, mutta kenen nimiin? Frölundan norjalaistähti Mathis Olimb on iskenyt 12 ottelussa huikeat 25 tehopistettä ja johtaa CHL:n pistepörssiä, mutta Olimbin ketjukaveri Andreas Johnson hengittää vain pisteen päässä. Myös Frölundan puolustaja Erik Gustafssonilla on minimaaliset saumat pörssivoittoon, mutta hän on jäänyt jo kuusi pistettä Olimbista – mies kuitenkin nappaa pakkien pistepörssin voiton. Göteborgilaisille on kuitenkin tulossa kolmoisvoitto pistepörssissä. Luulajan paras pistemies on ollut Columbus Blue Jacketsin sopimuspelaaja Daniel Zaar, joka onkin koko CHL:n pistepörssin neljäntenä. Zaarin matka kärkikolmikkoon on kuitenkin sen verran pitkä, että hän joutuu tyytymään todennäköisesti nykyiseen sijaansa.

Kaiken kaikkiaan tänään on luvassa hieno kiekkoshow, josta ei taitoa puutu. Jäällä on taitavia yksilöitä ja kaksi loistavaa joukkuetta eikä voittajasta ole tietoa. Frölundan maine on parempi, mutta Luulaja osoitti välierissä olevansa erittäin paha vastus parhaimmillaan.

Valmistaudu illan finaaliin katsomalla välierien highlights-videot:

Luulaja-Skellefteå:

http://youtu.be/KRHW15-rgog

Kärpät-Frölunda:

http://youtu.be/bpsbRuaWusE

CHL-finaali alkaa MTV Sport1 -kanavalla kello 21:15.