EHT-turnaus pyörähtää käyntiin – Nimivahvat rosterit täyttävät Sotshin jäät

Kauden toinen EHT-turnaus alkaa tänään torstaina Venäjän Sotshissa. Suomi kohtaa avausottelussaan isäntämaa Venäjän.

Venäjän turnaus on toiminut Leijonille yleensä niin sanottuna ”testiturnauksena”, mutta tällä kertaa Suomen nimilista on todella kova ja joukkue koostuu useista KHL-pelaajista. Liiga-jäiltä mahtui mukaan seitsemän pelaajaa, mikä on jälleen yllättävän vähän, sillä tässä turnauksessa joukkue on vuosi toisensa jälkeen koostunut kotimaassamme pelaavista pelaajista.

Yksi syy tähän on KHL, joka jäi myös tauolle ja näin ollen mahdollisti monen kokeneen pelaajan osallistumisen. Päävalmentaja Kari Jalonen on sanonut julkisesti, että hän haluaa nähdä syksyn aikana mahdollisimman paljon kokeneita pelaajia, joten kevätkaudella Leijonien kokoonpanot voivat olla selvästi nimettömämpiä.

Taistelu MM-lipuista tiivistyy

Ensimmäistä vuottaan Leijonien peräsimessä vaikuttava Jalonen on tuonut heti ilmi, että maajoukkueen rinki tule olemaan paljon pienempi kuin aiemmin. Sothsissa nähdään monia pelaajia, jotka olivat antamassa Karjala-turnauksessakin näyttöjä ja taistelu MM-paikoista on jo kovaa.

Leijonien terävin kärki tulee olemaan erittäin kova, sillä joukkueen ykköskentässä viilettävät Sakari Salminen, Jarkko Immonen sekä Ville Leino. Salminen tehtailee jo toista kauttaan KHL:ssä kovia pistelukemia ja hänet on nähty viimeksi Leijona-paidassa niin ikään Sotshissa. Silloin homman nimi oli vain olympialaiset. Leinon maajoukkuekutsusta on kulunut jo tovi, sillä savonlinnalainen pelasi viimeksi A-maajoukkueessa kuusi vuotta sitten. Tämän kolmikon otteet ovatkin suurennuslasin alla, kun kiekko putoaa tänään jäähän.

Liigasta joukkueeseen ylsivät hyökkääjät Joonas Donskoi, Pekka Jormakka ja Teemu Ramstedt sekä puolustajat Tommi Kivistö, Esa Lindell, Mikko Mäenpää ja Lasse Kukkonen. Jormakka ja Kivistö olivat viime keväänä MM-kisoissa pelaten hienot kisat ja heiltä odotetaankin tekoja Venäjän turnauksessa. Donskoi ja Ramstedt eivät ole paljoa maajoukkueessa pelanneet, mutta kaksikon syyskausi on kulunut Liigassa niin hyvin, että kutsu Sotshiin oli ansaittu. Todellisuudessa Ramstedtilla ei taida olla mahdollisuuksia MM-kisoihin, mutta nuorta ja taitavaa Donskoita kannattaa pitää silmällä, sillä Kärpät-laiturilta löytyy potentiaalia suuri määrä.

Liigasta tulleiden pelaajien suurin tuntemattomuus on Ässien puolustaja Lindell, joka on ottanut ison stepin tällä kaudella Liigassa. Dallas Starsin sopimuspelaaja pelasi hienon Karjala-turnauksen ja on noussut kohinalla mukaan MM-kisakeskusteluihin, vaikka ikää on mittarissa vasta 20-vuotta.

Jalosen valitseman joukkueen ehdoton ykköspuolustaja on Juuso Hietanen, joka on jälleen vakuuttanut ruplajäillä tällä kaudella. Alakerrassa on monia mielenkiintoisia tapauksia, joilta voidaan odottaa Hietasen ohella hyvää jälkeä, kuten maailmanmestarit Sami Lepistö ja Anssi Salmela. Kummaltakin jäi viime kevään MM-kisat väliin, joten näytönhaluja varmasti riittää.

Karjala-turnauksessa hyvin pelannut maalivahti Atte Engren on jälleen Leijonien mukana ja hän on noussut vakavasti otettavaksi nimeksi kevättä ajatellen. Miehen aisaparina toimii Sotshissa Mikko Koskinen, joka on pelannut Engrenin tavoin ruplajäillä mallikkaasti.

Leijonien kentälliset avausottelussa

Ville Leino – Jarkko Immonen –  Sakari Salminen
Sami Lepistö – Juuso Hietanen

Oskar Osala – Ilari Filppula – Harri Pesonen
Anssi Salmela – Esa Lindell

Jonas Enlund – Jarno Koskiranta – Pekka Jormakka
Janne Jalasvaara – Mikko Mäenpää

Lennart Petrell – Petteri Wirtanen – Max Wärn
Tommi Kivistö – Lasse Kukkonen

Maalivahti: Atte Engren (Mikko Koskinen)

13. hyökkääjä: Joonas Donskoi

Luvassa tasokas turnaus

Suomi ei ollut ainut joukkue, joka lähetti Sotshiin nimekkään rosterin, sillä kaikki joukkueet ovat kovatasoisella nipulla liikenteessä. Venäjä on luonnollisesti lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan liikkeellä, sillä kotiturnauksen ainut hyväksyttävä lopputulos on ykkössija. Joukkueessa pelaa lukuisia KHL-tähtiä, joista monet ovat helposti NHL-tasoa – Isoimpana nimenä tietenkin Ilya Kovalchuk. Kotijoukkue kärsii kuitenkin muutamista poissaoloista, sillä esimerkiksi Alexander Radulovilta jää kotiturnaus väliin, mutta se ei paljon tunnu Venäjän tasoisessa joukkueessa.

Karjala-turnauksen voittanut Ruotsi koostuu SHL- ja KHL-pelaajista, joten tasoa löytyy. Suomalaisittain mielenkiintoisin nimi on Jokerit-tähti Linus Omark, joka on moneen otteeseen niittänyt tulosta EHT-jäillä. Omark on vain yksi stara ruotsalaisten rosterissa, sillä joukkueessa on useita taitavia yksilöitä. Eniten joukkueessa vaikuttaa kuitenkin kokonaisuus, joka on loistava ja ei olisi suuri ihme, jos länsinaapurimme marssisi jälleen turnausvoittoon.

Tshekki oli Karjala-turnauksessa melko heikolla joukkueella liikenteessä, mutta nyt rosterista löytyy isompia kaloja. Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on ehdottomasti Vladimir Sobotka, joka palasi tänä syksynä NHL:stä Eurooppaan. Sobotka iski vielä viime kaudella St. Louis Bluesin riveissä 61 ottelussa 33 pistettä.

Ruotsi ja Venäjä ovat turnauksen suurimmat ennakkosuosikit, mutta Suomi ja Tshekki lähettivät olympiakaupunkiin myös tasokkaat joukkueet. Luvassa lienee loistava turnaus ja todellisuudessa kaikilla on mahdollisuus napata turnausvoitto. Harvemmin EHT-kamppailuissa nähdään näin kovatasoisia joukkueita saman aikaisesti.

Katso päävalmentaja Kari Jalosen videohaastattelu: ”Venäjää vastaan luvassa hyvä kiekkomatsi”.
Suomi kohtaa tänään avausottelussaan Venäjän kello 17:30 Suomen aikaa. Voit seurata ottelua MTV Sport -kanavilta tai Katsomo-palvelusta.