Eternal Flame – Iginlalle NHL-uran 600. maali

Jarome Iginla on monelle nuorelle kovaluinen intiaani, joka raahasi jopa Flamesin pudotuspeleihin kymmenen vuotta sitten. Jälleenrakennuksen uhriksi joutuneesta ”Iggystä” tuli historian 19. pelaaja, joka sai 600 maalia täyteen NHL:n runkosarjassa.

Kahdesti urallaan Maurice Richard Trophyn kuitannut 38-vuotias Iginla onnistui maalinteossa ottelussa Los Angeles Kingsiä vastaan. Maali ei ollut kauneimmasta päästä, sillä heitto maalille meni hässäkän seurauksena maaliin. Mutta on niitä kauniitakin osumia uralle mahtunut.

Iginla on alun perin Dallas Starsin varaus. Stars kuitenkin kauppasi hänen pelaajaoikeutensa yhdessä Corey Millenin kanssa muuan Joe Nieuwendykiin. Flamesin riveissä mestaruutta juhlinut Nieuwendyk juhli Stanley Cupia vielä kahdesti siirron jälkeen. Nimenomaisessa Starsissa 1999 ja vielä New Jersey Devilsin riveissä 2003.

Vaikka Iginlan uraan ei ole toistaiseksi kirkkainta kannua suotu, voi Flames olla äärettömän ylpeä vaihtokauppaan. Liekehtivä C paidassa on juhlittu runkosarjassa 525 maalia ja pudotuspeleissä 28 maalia.

Siirtorajalla 2013 Iginla oli yksi halutuimmista hyökkääjistä. Penguins maksoi maalinsylkijästä kaksi nuorukaista ja ensimmäisen kierroksen varausoikeuden. Vaikka pudotuspeleissä pingviinit eivät aivan päätyyn asti menneet, kauppa oli onnistunut. Iginla ei missään nimessä ollut huono.

Seuraava kausi meni Penguinsin kanssa siirtorajalla palveluksista tapelleen Bruinsin riveissä. Taas pudotuspeleissä, mutta ei tarpeeksi pitkälle.

Bruinsin organisaation päätökset ja palkkakatto-ongelmat eivät antaneet mahdollisuutta jatkaa Bostonissa. Coloradossa oli tarvetta kokemukselle ja maalintekijälle. Avalanche ei ole Iginlan epäonneksi kovinkaan varteenotettava Stanley Cup -mestari. Aika käy vähiin.

Henkilökohtaisena saavutuksena 600 maalia NHL:n runkosarjassa on kuitenkin mieletön. Maalien eteen on vedetty perässä kokonaista organisaatiota. Toki Miikka Kiprusoff osallistui talkoisiin levein hartioin.

Vaikka seuroja on tullut CV:hen kevään 2013 jälkeen, minulle Iginla on aina Eternal Flame.