Ennakko: Jokereiden Mäki hakee asetelmia pudotuspeleihin

Jokerit pelaa perjantaina valkovenäläistä Dinamo Minskiä vastaan runkosarjan kolmanneksi viimeisen ottelunsa. On hyvin mahdollista, että joukkueet kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, joten asetelmia haetaan jo kevään tosipelejä ajatellen. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella neljästi ja voitot ovat Jokereille 3-1.

Mäki lähtee peliin hyvillä fiiliksillä

Jokereiden kokeneempaan ja kovaluisempaan osastoon kuuluva Tomi Mäki lähtee illan otteluun hyvillä fiiliksillä.

– Hyvä fiilis on, pari peliä runkosarjaa enää jäljellä ja sitten mennään kohti pudotuspelejä, kertoo hyväntuulinen Mäki.

Minsk-Arena on jälleen kerran mitä todennäköisimmin loppuunmyyty ottelun alkaessa, ja tunnelma tulee olemaan huumaava. 15 000 ihmistä vetävä areena on KHL:n isoin, ja paikallinen väki on kiekkohullua kansaa. Mäki myöntää, että tunnelma areenalla on ainutlaatuinen.

– Viime kerralla kun olimme täällä, niin kylmät väreet tulivat heti kansallislaulusta. Siitä sai aikamoisen buusterin päälle. Täydessä hallissa on aina hieno pelata!

Perjantain vastustaja Minsk on ajautunut kevään edetessä pelillisiin vaikeuksiin. Kymmenestä edellisestä pelistä valkovenäläiset ovat voittaneet vain kaksi, ja viimeiset neljä ottelua ovat päättyneet tappioihin maalierolla 8-18.

– Paras tulos saadaan sillä, että keskitytään omaan tekemiseen. Vastassa on varmasti nälkäinen joukkue ja ne yrittää katkaista omaa tappioputkeaan ja saada peliä rullaamaan. Mutta niin kuin sanoin, meidän pitää keskittyä omaan hommaan, muistuttaa Mäksä. 

Kimurantti tilanne pudotuspelejä ajatellen

Läntisen konferenssin lopulliset pudotuspeliparit ovat vielä täysin auki. Vain TsSKA Moskova ja Pietarin SKA ovat varmistaneet sijoituksena kärjessä, mutta sijat 3-8 ovat vielä jaossa. Kolmantena olevalla Dynamo Moskovalla on kolme pistettä enemmän kuin Jokereilla, joten kolmella voitolla narripaidat voivat hyvinkin kiilata vielä Dynamon ohi – etenkin kun Moskovalla on vähemmän kolmen pisteen voittoja.

Tilanne lännessä on kutkuttava. (Livetulokset.com)

Tilanne lännessä on kutkuttava. (Livetulokset.com)

Mediassa tuntuu olevan kova väittely siitä, että kenet jokainen joukkue haluaa välttää pudotuspeleissä. Tällä hetkellä konsensus tuntuu olevan se, että Dave Kingin Lokomotiv Jaroslav on se vältettävä joukkue ensimmäiselle kierrokselle.

Jokereiden Riku Hahl kuitenkin muistuttaa, ettei KHL:ssä ole huonoja joukkueita pudotuspeleissä.

– On tämä niin kova sarja, että jokainen joukkue kahdeksan parhaan joukossa on hyvä ja kova kokonaisuus. Esimerkiksi Torpedolla on pirun kova paketti kasassa, Jarkko Immosen ja Sakari Salmisen ketju on kova, ja heillä on hyvä veska, toteaa Hahl.

Torpedo purjehtii kahdeksan ottelun voittoputkessa, eikä kukaan varmasti halua kohdata kovalla itseluottamuksella varustettua joukkuetta ensimmäisellä kierroksella. Torpedo kohtaa vielä kaiken lisäksi Lokomotivin perjantaina, ja kolmeen pisteen voitolla joukkue ilmoittautuisi mukaan sijoista 5-6 käytävään kamppailuun.

Tappion paikka?

Mediassa on spekuloitu sillä, että Jokereiden tulisi hävitä Minskiä vastaan. Totta, mikäli Jokerit häviää tänään ja Minsk ottaa kolme pistettä, nousisivat valkovenäläiset 97 pisteeseen. Mutta sekään ei vielä takaa varmasti sitä, että Minsk tulisi vastaan avauskierroksella ja pahempina vastustajina pidetyt Lokomotiv sekä Torpedo menisivät Dynamolle ja SKAlle.

Jokerit keskittyy oman tekemiseensä ja oman pelinsä parantamiseen, ja se että ruvettaisiin pelaamaan sarjasijoituksista ison riskin kanssa on epätodennäköistä.

Jokerit nojaa pelissään vahvaan joukkuepeliin ja kaikki tekeminen lähtee kurinalaisesta puolustamisesta. Siksi periaatteessa mikä tahansa joukkue sopii Jokereiden vastustajaksi. Ja onhan Jokerit kaatanut jo sekä TsSKAn, Dynamo Moskova, SKA:n ja Jaroslavinkin.

– Luulen, että kaikki vastustajat olisivat meille tietyllä tapaa samanlaisia. Me ollaan käytetty meidän uutena joukkueena saatu yllätysmomentti jo alkukaudesta. Jokainen joukkue tulee valmistautumaan meitä vastaan hyvin, se on selvää, pohtii Hahl.

Tahallinen tappio viikko ennen pudotuspelien alkua ei ole paras mahdollinen tapa valmistautua henkisesti kevään koitoksiin, enkä usko että Erkka Westerlundin suojatit laittaisivat polven jäähän. Ei silloin, kun Niko Kapanen on joukkueen kapteenina.

– Tärkeämpää on se, minkälaisessa fiiliksessä, kondiksessa  ja mielentilassa sä meet pudotuspeleihin kuin se, kuka sieltä tulee vastaan. Kuten sanoin, kaikki KHL:n play off -joukkueet on kovia, päättää Hahl.

Kuva: Pekka Rautiainen