Kazanin suomalaislaiturilta kehuja valmentajalle

Ak Bars Kazanissa jo viidettä kauttaan pelaava Janne Pesonen kuuluu niihin pelaajiin, jotka olivat keväällä 2011 Bratislavassa voittamassa MM-kultaa. Kokenut laituri kuuluu edelleen Kazanin ja sen valmentajan Zinetula Biljaletdinovin luottopelaajiin, vaikka maaleja ei ehkä entiseen tahtiin synnykään.

Kazanissa odotetaan mestaruutta

Kovia satsauksia kauteen tehnyt Kazan janoaa mestaruutta. Edellisen kerran keväällä 2010 Gagarin Cupia nostellut joukkue pestasi täksi kaudeksi riveihinsä mm. NHL-kokemusta omaavan maalivahdin Anders Nilssonin ja kokeneen puolustajajyrän Sheldon Brookbankin. Kun kokoonpanossa on jo valmiiksi nimiä, kuten Alexander Burmistrov, Ilja Nikulin, Sergei Kostitsyn ja Justin Azevedo, ei menestys ainakaan pelaajien laadusta jää kiinni.

Viime keväänä joukkueen kausi päättyi aivan liian aikaisin, kun se pyllähti ulos idän pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella KHL:n ”suomalaisjoukkue” Sibirille voitoin 2-4. Tuo pettymys ja Venäjän kiekkomaajoukkueen shokkitappio Suomelle Sotšissa käynnistivät ketjureaktion, jonka päätteeksi viime kaudella valmentajan viittaa kantanut Valeri Belov sai väistyä, ja pelaajaurallaan kuusi MM-kultaa ja yhden Olympiakullan voittanut Zinetula Biljaletdinov palasi Kazaniin. Edellisen kerran kun legenda Kazania valmensi, tuloksena oli kaksi perättäistä KHL:n mestaruutta.

Panostusta on tehty siis myös valmennukseen, mutta minkälainen valmentaja Biljaletdinov on?

– Biljaletdinov on rauhallinen kaveri. Hänellä on hirveän paljon kokemusta niin omalta pitkältä pelaajauraltaan, kuten myös valmennuspuoleltakin, ja se näkyy. Auktoriteettia on ja varmasti just oikeanlainen johtaja meidän joukkueeseen.

Pesosen mukaan kokemus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Biljaletdinov olisi kangistunut kaavoihinsa, päinvastoin.

– Kokemuksesta huolimatta hän on valmis muokkaamaan peliä. Nytkin on paljon hommia tehty sen eteen, että analysoidaan peliä ja katsotaan, jos sieltä löytyisi jotakin korjattavaa, kehuu Pesonen kokenutta mestarivalmentajaa.

Toipumisen nopeus yllätti

Marraskuun Karjala-turnauksessa loukkaantuneelle Pesoselle torstain Jokerit-ottelu on toinen ottelu paluun jälkeen. Ikävä vamma piti kuhmolaislähtöisen hyökkääjän pois tositoimista yli kuukauden.

– Nyt kunto on hyvä, pääsi pelaamaan Riika-ottelussa (tiistaina). Olin itsekin yllättynyt, että pääsi niin aikaisin takaisin kehiin. Yleensä terveen paperit saatua vielä hetken aikaa ”kiusataan” ennen kuin päästetään irti. Nyt pääsin pelaamaan heti kun lääkäreiltä irtosi lupa.

Tiistaina 3-2 Kazanin voittoon päättyneessä Riika-ottelussa Pesonen pelasi reilut 13 minuuttia ilman tehopisteitä.

– Tiukka ottelu oli, kovaa vääntöä. Parista omasta virheestä kaveri rokotti pari maalia. Jälleen kerraan todistettiin todeksi se kliseinen sanonta, että jokainen joukkue osaa ne maalit tehdä kun paikat tulee. Onneksi saatiin itse tehtyä ne voittoon tarvittavat maalit. Ei ollut parasta peliä meiltä, mutta ei nyt ihan paska pelikään. Sellainen vähän nihkeä startti, mutta loppua kohti parani, kertaa Pesonen tiistaita.

Kazan totuttuun tapaan kärkikahinoissa

Lumileopardit on totuttu näkemään vuosien aikana itäisen konferenssin kärkisijoilla yhdessä Metallurg Magnitogorskin ja Avangard Omskin kanssa. Tämä vuosi ei ole tuonut poikkeusta. Ennen Jokerit-ottelua Kazan on kärjessä tasapisteissä Omskin kanssa, yhden ottelun vähemmän pelanneena. Ottelukohtainen pistekeskiarvo 2.17 on kovempi kuin viime vuoden koko kauden keskiarvo 1.85.

– Pikku hiljaa (peliä) on hiottu kauden edetessä parempaan suuntaan, ja näkisin että hyvässä vauhdissa ja hyvä suunta meillä on. Toki paljon on vielä kautta jäljellä, mutta vähän kerrallaan kun mennään ja aina vähän jotain pientä hitsataan yhteen ja paremmaksi, niin hyvältä näyttää, kommentoi Pesonen kulunutta kautta.

Kazanin vahvuus tasaisuus ja materiaalin leveys

Ak Barsin pelaajalista on komeaa katsottavaa. Selkeää ykkösviisikkoa on vaikea erottaa, sillä jokaisessa ketjussa löytyy pelaajia, jotka olisivat  top 6 -tasoa kaikissa muissa KHL-seuroissa. Puhuttaessa Kazanin vahvuuksista Pesonen nostaa esille juuri materiaalin laajuuden.

– Vahvuusiamme ovat tasaiuudet otteissa. Lisäksi meillä on paljon ratkaisuvoimaa jokaisessa kentässä. Tietenkin myös tiivis puolustuspeli ja hyvä maalivahtipeli ovat niitä asioita, joiden varaan jokaisen menestyvän joukkueen pitää pystyä peliään rakentamaan.

Pesonen innoissaan Jokereiden kohtaamisesta

Loukkaantumisesta johtuen Pesonen ei ollut Kazanin kokoonpanossa, tai edes Suomessa, kun joukkueet iskivät yhteen viikko sitten maanantaina Hartwall Arenalla. Tästä syystä johtuen peluri odottaakin innoissaan illan ottelua.

– Tosi kiva on päästä pelaamaan! Harmitti ihan kunnolla, kun ei päässyt Helsinkiin pelaamaan. Paljon tuttuja ja suomalainen joukkue vastasssa, niin mahtavaa, että pääsee nyt täällä (Kazanissa) pelaamaan, tunnelmoi Pesonen illan ottelua.

Pesonen on ehtinyt kauden aikana katsomaan paljon Jokereiden pelejä television välityksellä, ja otteet ovat vakuuttaneet.

– Odotan todella tiukkaa peliä ja varmaan kauden kovimpia matseja tulossa. Katsoin Helsinki-pelin täällä, ja todella tiiviisti (Jokerit) pelaavat. Lisäksi heiltä löytyy paljon ratkaisuvoimaa, joten tarkkana saa olla. Ei kärsi nukahduksia tulla.

Loppuun vielä kysymys, mikä ratkaisee ottelun voiton?

– No, se joukkue voittaa, kumpi tekee enemmän maaleja.

Kiekko tippuu jäähän klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Viasat Hockey Finland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa.