Tappara on hankalien tilanteiden joukkue – Kärpillä pitkä matka mestaruuteen

Liiga-kausi 2014-15 voi tulla tänään päätökseensä, kun Kärpillä on mahdollisuus napata toinen peräkkäinen Suomen mestaruus kotiluolassaan.

Tänä vuonna on nähty poikkeuksellisen tasainen ja tasokas finaalisarja, joka on vielä täysin auki, vaikka Kärpät onkin voittanut kolme viimeistä ottelua. Hienon ryöstön avausottelussa tehnyt Tappara oli aluksi selvästi Kärppiä edellä, mutta hallitseva mestari on parantanut finaalin edetessä peliään.

Tasaisuudesta kertoo se, että kaikki pelit ovat päättyneet lukemin 3-2 ja ratkaisua on haettu peräti kolme kertaa jatkoajalta. Pienet merginaalit ovat kääntyneet lopulta Kärppien hyväksi, mutta voittoihin on välillä tarvittu pientä tuuriakin: viime ottelun ratkaisumaali oli ansaittu, vaikkakin taidolla ei ollut sen kanssa mitään tekemistä. Maalin iskeneellä Julius Junttilalla meni jopa muutama sekuntti tajuta, että juuri hän oli päättänyt illan.

Tässä vaiheessa on myös hyvä vetää mukaan viime kevät, kun Tappara johti finaalisarjaa 3-1. Kärpät heräsi viimeisellä hetkellä ja nappasi henkisesti erittäin ison voiton viidennessä kohtaamisessa, mikä lopulta siivitti oululaiset mestaruuteen.

Tähän myös Tappara tähtää eikä se olisi edes lopulta suuri ihme, sillä kuten jo useasti mainittu, erot ovat erittäin pieniä. Lisäksi Tappara on osoittanut jo tänä keväänä henkistä lujuuttaan: heikossa HIFK-sarjassa Tappara keräsi lopulta itsensä ja paineli välieriin, minkä jälkeen Lukko meinasi kaataa tamperelaiset johtaen sarjaa juurikin 3-1. Tällöin heräsi tamperelainen jättiläinen parantaen selvästi peliään ja joukkue kaapi kolme voittoa putkeen. Tällaiseen temppuun Tappara pyrkii, mutta yhtä helppoa siitä ei tule kuin Lukko-sarjassa.

Kärpät on nimittäin parantanut kokoajan ja joukkueen peli on uomissaan. Puolustuksen piti olla heikoin kohta, mutta silläkin osastolla Kärpät on vähintäänkin vierasjoukkueen tasoa. Oululaisten hyökkäyspeli ja etenkin ylivoimapeli ovat olleet erittäin vaarallisia ja näiden kanssa Tapparan on tultava toimeen. Se vaatii kirvesrinnoilta tehokkaampaa hyökkäyspeliä, jotta he pystyisivät tekemään yhden maalin enemmän kuin vastustaja. Kaksi tehtyä maalia ei riitä Tapparalle vaan nyt joukkueen täytyy keksiä keinot tehokkaampaan peliin.

Pitelemätön superkolmikko

Kärppien menestyksen takana on tietenkin Junttilan, Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin tähdittämä kenttä. Tätä kolmikkoa ei vain yksinkertaisesti ole saatu kuriin, mikä on koitunut Tapparalle liian isoksi ongelmaksi. Ilman ”kemppaisia” Kärpät ei olisi tässä tilanteessa ja sen vuoksi Tapparan täytyy pystyä pimentämään tämä kenttä totaalisesti. Kemppainen johtaa pudotuspelien pistepörssiä 21 pisteellään, Donskoi on toisena samoilla pisteillä, mutta vain vähemmän maaleja tehneenä ja Junttilakin on nakuttanut 13 tehopistettä.

Kahdessa viime ottelussa ratkaisumaalin on iskenyt Junttila, joten tähän on Tapparan puututtava rajulla kädellä tai muuten tämä kolmikko jauhaa mestaruuden takaisin Ouluun. Ensimmäinen vierasjoukkueen tehtävä on jättää tyhmät jäähyt ottamatta: Donskoin johtama ykkösylivoima on niin vaarallinen, että se ei tarvii montaa kertaa onnistuakseen.

Tapparalta löytyy loistavia maalintekijöitä ja joukkueessa on leveyttä hyökkäysrintamalla, joten tamperelaisilta pitäisi löytyä paukkuja tekemään enemmän kuin kaksi maalia. Olli Palola ja Pekka Jormakka ovat etunenässä huippuvaarallisia tykkejä ja tämän kaksikon täytyy ottaa roolia.

Jäähyttömyys ja tehokkuus ovat tänään vieraiden avainasiat, ja mikäli tahti ei muutu, nostaa Kärpät Kanada-maljan tänään Raksilassa ilmaan. Mestaruus on kuitenkin vielä hyvin kaukainen haave, vaikka Kärpät onkin ennakkosuosikki ennen viidettä kohtaamista.

Ottelu alkaa kello 18:30 ja voit seurata jännittävää finaalitaistoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-pavelussa.