Jääkiekon MM-kisat 2014: Puolivälierät

Kotijoukkue Valko-Venäjä hyökkää tänään rakkaan länsinaapurimme Ruotsin kimppuun. Nämä kuvassa näkyvät veljekset tulevat olemaan pääosassa. (Alloverpress)

Kotijoukkue Valko-Venäjä hyökkää tänään rakkaan länsinaapurimme Ruotsin kimppuun. Nämä kuvassa näkyvät veljekset tulevat olemaan pääosassa. (Alloverpress)

MM-kisat alkavat olla loppusuorallaan ja yllätyksiä on nähty. Ranskan ja Valko-Venäjän pudotuspelipaikat ovat likimain sensaatioita, mutta pelillisesti vain Venäjä on ollut sillä tasolla millä olettaa saattaa. Vieläkö yllätyksiä on luvassa? Vilkaistaanpa.

Klo 16.00 USA – Tsekki 2.60 – 4.15 – 2.35

Alkusarja:

USA:n alkusarja oli todella vaihteleva. Joukkueen hyökkäysosasto oli läpi alkusarjan erittäin terävällä mallilla ja varsinkin Tyler Johnson ja Craig Smith ovat olleet elementissään. Vastaavasti puolustuspäässä USA:n suoritus on ollut heikompaa ja konkarimaalivahti Tim Thomasin otteet ovat vaihdelleet surkeasta mukiinmenevään.

Tsekin alkusarja oli melkoinen katastrofi, eikä kaukana ollut jopa pudotuspeleistä ulos jääminen. Joukkue pelasi nihkeitä ja tasaisia vääntöjä jopa pienempiä maita vastaan, eikä tsekkien kone ole vieläkään lähtenyt kunnolla käyntiin. Tsekkien pelistä on ollut vaikea eritellä yksittäisiä heikkouksia, sillä koko joukkue on ollut hidas ja aneeminen. Jopa itse Jaromir Jagr on ollut pienimuotoinen pettymys, vaikka loukkaantumisen jälkeen otteista olikin odotettavissa hieman heikompia. Maalinsuulla Alexander Salak on ollut itse imuri, eikä taitava tsekkivahti ole päässyt omalle tasolleen vielä kertaakaan.

Kumpi jatkaa?

USA:n perustaso on ollut Tsekkiä parempi, mutta pudotuspeliasetelma voi tehdä ihmeitä molempien joukkueiden ilmeelle. Jos USA saa samanlaisen puolustustaistelun päälle kuin Suomea vastaan, Tsekki tulee hakkaamaan kolme erää päätään seinään, USA:n tehdessä hyökkäyspäässä vain tarvittava. Vastaavasti jos Tsekki löytää väylät jenkkipuolustuksen välistä, USA:n jatkopaikkaan on hankalampi uskoa.

Ensimmäiseen teoriaan on helpompi uskoa, joten USA jatkanee välieriin maalein 2-1.

Klo 17.00 Venäjä – Ranska 1.13 – 9.40 – 14.00

Alkusarja:

Venäjä on ollut toistaiseksi hurjimmassa vireessä koko joukkuekirjosta, eikä ainuttakaan pistemenetystä ole vielä kirjattu. Venäjän erityisominaisuutena joukkue on hyökkäyspäässä pelannut tilanteet loppuun aina vihellykseen asti, mikä on johtanut lukuisiin maaliviivalta ja maalivahdin alta luudittuihin reppuihin. Puolustuspäässä Venäjä on ollut tarkkana, eikä joukkueen verkkoon ole tehty seitsemässä pelissä kuin vain seitsemän maalia. Alkusarjan viimeisessä pelissä Valko-Venäjää vastaan Venäjän otteissa tosin näkyi jo pieni väsyminen, mutta toisaalta Venäjän kannalta panoksettomassa ottelussa ei kaikkea peliin laitettu muutenkaan.

Kisojen iloisin valopilkku Ranska on yllättänyt kaikki kiekkoa seuraavat haastamalla ja jopa kaatamalla huomattavasti taitavampia joukkueita matkan varrella. Ensimmäisen kierroksen voitto Kanadasta ei jäänyt tähdenlennoksi, sillä Ranska on joka ilta pelannut tosissaan voitosta eivätkä marginaalit ole revenneet suuriksi edes tappioiden hetkillä. Katkerassa viimeisen kierroksen tappiossa Tsekille Ranskan bensa tosin näytti olevan jo aivan loppu. Ranskan selkärankana ovat olleet odotetusti Antoine Russell, Pierre-Edouard Bellemare sekä Stephane de Costa. Maalinsuulla Cristobal Huet on ollut vakuuttava viimeinen lenkki, eikä Hueta pari kertaa tuurannut Florian Hardykaan ole hassummin koppaillut.

Kumpi jatkaa?

On varmaa, että Ranska tulee Venäjän kimppuun samalla ennakkoluulottomalla asenteella, jolla se oli murskata Tsekin jo avauserässä. Venäjä on silti aivan liian vahva. Kaikki riippuu venäläisten asenteesta. Ylimielinen peli-ilme tulee kostautumaan aivan satavarmasti, joten takin nappien on syytä olla kiinni. Ranskan kärkihyökkääjät ovat todella taitavia pelinrakentajia, jotka osaavat pelata tilan itselleen ja hakea kaverin vapaasta paikasta. Venäjän merkkauspelin on toisin sanoen oltava kunnossa tai muuten illalla nähdään melkoinen maali-iloittelu.

Venäjän peli-ilme tosin antaa ymmärtää, että mitään ei jätetä arvailujen varaan ja Ranska halutaan jyrätä jäänrakoon vaikka väkisin. Vaikka Venäjää on helppo veikata voittajaksi, tuloksen arvailu on reilusti hankalampaa. Veikataan silti Venäjän voittoa maalein 6-4.

Klo 21.00 Ruotsi – Valko-Venäjä 1.48 – 5.00 – 5.25

Alkusarja:

Ruotsi pelaili itsensä puolivaloilla lohkon kakkoseksi, häviten ainoastaan Kanadalle. Illasta toiseen Ruotsi teki ainoastaan tarvittavan, eikä pätkääkään enempää. Keltapaitojen tahmeus ei ole rosterin huomioon ottaen ollut kovin yllättävää, mutta silti pahatkin paikat on onnistuttu kääntämään voitoiksi.

Valko-Venäjän tärkein ase alkusarjassa oli hirmuinen asenne yhdistettynä fanaattisen kotiyleisön tukeen. Vauhtia on piisannut ja peli on ollut ilahduttavan ennakkoluulotonta. Kotiyleisön edessä on haluttu näyttää ainoastaan sitä parasta osaamista, mikä onkin ollut totta heikon USA-avauksen jälkeen.

Kumpi jatkaa?

Ruotsilla on pahoja muistoja Valko-Venäjästä, kuten moni varmasti vuosien takaa muistaa. Ainakaan ruotsalaismedia ei unohtanut, mikä johti pikku hiljaa Tommy Salon uran romahtamiseen. Nyt Ruotsilla on paikka pistää Valko-Venäjä nippuun, mutta iltapuhteesta on tulossa todella haastava.

Itse asiassa, joukkueiden alkusarjaotteiden perusteella Valko-Venäjän voitto on erittäinkin mahdollinen skenaario. Ruotsi ei voi lepsuilla raivokasta kotijoukkuetta vastaan yhtään, sillä Valko-Venäjän joukkueesta huokuu voittamisen tahto. Aivan varmasti tämän illan tasaisin ja jännittävin koitos.

Oma veikkaus Valko-Venäjälle maalein 4-2.

Suomen pelin ennakon ja muut uutisoinnit kisoista löydät MM2014 osiostamme.

Nyt voi viritellä hieman uskaliaampia lappuja, sillä Betssonilla on tarjolla riskitön veto kaikille asiakkaille jääkiekon MM-kisoihin.

Suomi lähtee tavoittelemaan mitalia MM-kisoista kahden heikomman vuoden jälkeen – Uskotko Leijonien mahdollisuuksiin Minskissä? Betsson tarjoaa kaikille suomalaisille asiakkaille riskittömän vedon jääkiekon MM-kisoihin. Saat takaisin jotain joka tapauksessa riipumatta siitä osuuko vetosi vai ei!