Vitjaz pilasi Jokereiden kotiinpaluun

Helsingin Jokerit poistui ensimmäisen kerran kuluvalla kaudella pisteittä kaukalosta, kun vierasjoukkue Vitjaz Podolsk haki 3-4 voiton Hartwall Arenalta. Paluu Ilmalaan oli odotetun vaikea, ja kun maalivahti Henrik Karlssonille meni muutama helppo maali, ei huippuillan pelanneen Niklas Hagmanin 2+1 tehot riittäneet kääntämään ottelua isännille.

Vauhdikas ensimmäinen erä

Ensimmäinen erä ehti vanheta reilut 11 minuttia, kun vierasjoukkue Podolsk siirtyi Anton Korolyovin ylivoimamaalilla johtoon. Jokerit tasoitti vain 24 sekuntia myöhemmin Hagmanin kauden 9. osumalla Juhamatti Aaltosen nerokkaasta jätöstä.

Jokereiden 2-1 maalissa sama kaksikko oli asialla, tällä kertaa Aaltonen siirsi hallitusti kiekon maalin edestä sisään Harri Säterin torjunnan jälkitilanteesta Hagmanin hakattua ensin kiekkoa patjaan.

Avauserän ensimmäistä kymppiä leimasi hermostuneisuus ja jälkimmäistä rikkonaisuus, eikä rauhallista 5 vs. 5 peliä saatu käyntiin. Kaiken kaikkiaan erä oli erittäin vauhdikas ja viihdyttävä. Mieleen tuli pitkälti Jokereiden ensimmäinen KHL-ottelu Dinamo Minskiä vastaan.

Ote kääntyi pikkuhiljaa Jokereille

Vitjaz tuli toiseen erään vahvasti. Ensin Igor Golovkov hämmensi Tommi Huhtalalle henkilökohtaisen kympin haastettuaan Jokeri-hyökkääjään kölimöykkyyn ja luisteltuaan itse tilanteesta pois. Vieraat saivat tästä virtaa ja erän alku oli Vitjazin hallintaa. Painostus toi tulosta, kun Kurtis McLeanin koukkaamisjäähy tänään ennakkotiedoistaimme poiketen jäällä esiintynyttä ja pirteästi pelannutta Maxim Afinogenovia vastaan kostautui. Ajassa 26.26 Vitjaz tasoitti Matt Kempen millintarkalla laukauksella tilanteen 2-2:een.

Vain puoli minuuttia myöhemmin Steve Moses hölmöili itselleen hyökkäysalueen kampitusjäähyn, ja maalin edustalle vapaasti unohtunut Roman Horak napautti oman laukauksensa jälkeisen irtokiekon Karlssonin selän taakse, tilanne tässä vaiheessa vieraille 2-3.

Ottelun vanhetessa ote siirtyi yhä enemmän isäntäjoukkueelle.  Hallinta oli kuitenkin näennäistä, eikä Jokerit missään vaiheessa päässyt tiiviisti oman maalin edustaansa suojanneen Vitjazin puolustuspaketin sisään vaarallisille tekopaikoille.

Oman pään sekoilu katkaisi takaa-ajon

Isäntäjoukkue haki vimmatusti tasoitusta kolmannessa erässä, ja kukapa muukaan kuin Hagman räjäytti Arenan yli kymmentuhatpäisen yleisön illan toisella ja kauden 10:llä maalillaan, kun peliaikaa oli pelaamatta tasan kymmenen minuuttia.

Riemu osoittautui jälleen kerran lyhytaikaiseksi. Jos Podolskin maalilla Säteri sai ottaa Hagmanin etukulmasta livahtaneen vedon piikkiinsä, niin samaa voidaan sanoa Jokereiden puolustuksesta, Karlssonista ja Maxim Mamimin voittomaalista.

Ensin puolustaja Ville Lajunen menetti kiekon Jokereiden maalin takana vahvasti karvanneelle Alexei Makeyeville, ja hetkeä myöhemmin Mamim unohtui p-pisteiden väliin vapaaksi. Melko lailla keskelle maalia suuntautunut laukaus painui pienessä sivuttaisliikkeessä olleen Karlssonin kainalosta verkon perukoille.

Jokerit haki ottelun lopulla tasoitusta ilman maalivahtia, mutta riski ei tuottanut tällä kertaa toivottua tulosta. Niinpä tiistai-illan koitoksen loppulukemiksi jäi Jokerit 3, Vitjaz 4. Ensimmäinen pisteetön ottelu oli tosiasia.

Alivoima- ja maalivahtipelin taso ailahtelee

Viidellä viittä vastaan Jokereilla ei ole ollut vielä mitään hätää, mutta maalivahtipelissä ja alivoimassa otteluiden välillä on suuria eroja. Pelin hallinnan myötä Jokereiden maalivahdin on pystyttävä ottamaan muutama game saver jokaisessa ottelussa rippumatta siitä, onko peliin päässyt heti alusta asti hyvin mukaan.

Alivoimapelissä (ja muutenkin omalla puolustusalueella) annettiin jälleen kerran ratkaisuhetkillä liikaa tilaa vastustajalle, ja lopputulos näkyi esimerkiksi Kempen maalissa. KHL-kärkipelaajat ratkaisevat armotta heti, jos heille antaa tilaa ja aikaa. Puolustamiseen ei vaadita mitään poppakonsteja, vaan yksinkertaisesti pitää päästä tarpeeksi lähelle kiekollista pelaaja ja blokata laukauksia, keskustan pitää pysyä tukossa ja laukaukset ohjata siniviivalle ja pieniin kulmiin, pois maalintekosektorilta. Loppu pitää uskaltaa jättää maalivahdin varaan.

Kaava tulee toistumaan vähintään 80 % otteluista runkosarjan aikana, ja sinällään ei ole hätää sillä Jokerit saavat seuraavan harjoitusmahdollisuuden jo torstaina, kun vastaan asettuu yksi sarjan heikoimmista, ellei heikoin vierasjoukkue Admiral Vladivostok.

Sanomattakin on selvää, että tyhmiin jäähyihin ei myöskään ole varaa. Jos ja kun Jokerit pitää ajatuksen pelissä ja jaksaa painaa töitä omassa päässään, pisteitä tulee kertymään nähtyyn tahtiin.

Täytyy kuitenkin muistaa, että pitkässä juoksussa tappioilta ei voi välttyä. Jokerit on kerännyt kahdeksasta ottelusta nyt 18 pistettä, ja alkukausi on Vitjaz-tappiosta huolimatta ollut erinomainen.

Ottelun kohokohdat voit katsoa KHL:n kotisivuilta, linkki Jokereiden ottelupöytäkirjaan videoineen löytyy tästä.