Jokereilla edessään haastava viikko idässä

Reilu viikko sitten KHL-kautensa aloittanut Helsingin Jokerit jatkaa vierasotteluidensa sarjaa tällä viikolla. Kauden kolmesta vierasottelusta vain yhden voiton napanneelle helsinkiläisryhmälle on luvassa haastava jakso, kun joukkue matkustaa neljälle eri paikkakunnalle viikon aikana.

Ensimmäisenä on luvassa lento Itä-Uralille ja kiekkohulluun Tšeljabinskin kaupunkiin, jossa tiistaina vastaan asettuu kaupungin ylpeys Traktor. Traktor on aloittanut kautensa hyvin, ja se keikkuu tällä hetkellä itäisen konferenssin viidentenä voitettuaan muun muassa tähtiä vilisevän Pietarin SKA:n kauden ensimmäisessä ottelussaan. Jokerileirin ehdottomana tavoitteena on palata Traktor Arenalla jälleen voittokantaan kahden tappion jälkeen, mutta Kirill Koltsovin tähdittämä isäntäjoukkue tarjoaa kotiyleisönsä edessä ison haasteen.

Torstaina vuorossa on Salavat Julajev Ufa, yksi itäisen konferenssin ehdottomista suurseuroista. Verrattain nihkeästi kautensa aloittaneella Ufalla on riveissään tukku mielenkiintoisia pelaajia. Hyökkäyspäässä tahtipuikkoa heiluttaa ruotsalaistaituri Linus Omark, joka ihastutti suomalaisyleisöä toissa kaudella Jokereiden riveissä. Puolustuksen tukipilarina on Jokereista maailmalle ponnistanut Sami Lepistö, mutta hän on ottelusta sivussa World Cup -kiireiden vuoksi. Salavatin toinen suomalainen on suurta arvostusta seurassa nauttiva ja monta vuotta idässä viihtynyt Teemu Hartikainen.

Ensimmäisellä KHL-kaudellaan Jokerit onnistui hakemaan ankaran puolustustaistelun jälkeen 2-0-vierasvoiton Ufasta. Viime kaudella kyyti oli sitten kylmempää isäntien pyyhkiessä jäätä narrilaumalla lukemin 4-0. On mielenkiintoista nähdä, kuinka puolustavalla taktiikalla Jukka Jalosen suojatit otteluun lähtevät. Salavat Julajev Ufa on tunnettu hyökkäysvoimastaan, mutta myös omissa on soinut yllättävän paljon kauden ensimmäisissä otteluissa.

Kolmantena etappina onkin sitten todellinen koetinkivi – ja herkkupala – kun hallitseva mestari Metallurg Magnitogorsk isännöi Jokereita lauantai-iltapäivän huippuottelussa. Metallurg on aloittanut kautensa erittäin vaatimattomasti. Se voitti kauden avausottelussa kotonaan Moskovan TsSKA:n häviten kuitenkin sen jälkeen neljä seuraavaa vierasotteluaan.

Jokereiden KHL-taipaleen aikana nämä kaksi seuraa ovat tarjonneet hienoa viihdettä ja erittäin korkeatasoisia otteluita keskinäisissä kohtaamisissaan. Ehkä hieman yllättäenkin Jokerit on pystynyt voittamaan Magnitkan kummallakin visiitillään teräskaupunkiin. Metallurgin ykkösketju on varmasti KHL:n tunnetuin. Sergei Mozjakinin, Jan Kovarin ja Danis Zaripovin muodostama trio on paukuttanut julmia tehoja yhdessä jo pitkään.

Viimeisenä ohjelmassa on visiitti Riikaan. Latvialaisen seurajoukkuekiekkoilun lippulaiva Dinamo ei kuulu sarjan voittajasuosikkeihin eikä se operoi KHL:n mittapuulla isolla budjetilla, mutta pystyy ajoittain haastamaan kenet tahansa kotonaan.

Pääsääntöisesti Jokerit on pelannut kahden KHL-kautensa aikana erittäin hyvin vieraissa, ja se on pystynyt venymään parhaimpaansa monta kertaa mitä vaikeammissa paikoissa. Joukkue on uudistunut tälle kaudelle melko paljon, mutta Peter Reginin kipparoima helsinkiläisryhmä tietää, mitä voittaminen kovassa Itä-Euroopan jääkiekkoliigassa vaatii. Jokerit on edelliskautta monipuolisempi ja laadukkaampi, ja sillä on avaimet menestykseen olemassa.

Haastava alkukauden otteluohjelma, seitsemän vierasottelun startti, oli hallittu riski Jokerit-organisaatiolta. Seura halusi venyttää kotiavauksensa pitkälle syyskuun puolelle, mikä sopiikin suomalaiseen kiekkokultttuuriin huomattavasti paremmin. Opiksi kahdelta aiemmalta kaudelta ollaan selvästi opittu, kotimaisen kiekkokuluttajan on ollut vaikea tottua aiemmilta KHL-kausilta tutuksi tulleisiin elokuisiin sarjaotteluihin.

Jokereiden toimisto tekee tällä hetkellä kovasti töitä markkinoidessaan kauden ensimmäisiä kotiotteluitaan ja parasta mainosta sille olisi luonnollisesti voittava joukkue.

Seuraa Euroopan parasta kiekkoa Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press