Liiga-kauteen mahtui paljon kolhuja – ”Organisaatio vaikuttaa hyvin amatöörimäiseltä”

Faneille.comin kiekkotoimituksen Eemeli Kosonen ja Toni Rajamäki jauhavat kuluneen Liiga-kauden kasaan ja tekevät pienen katsauksen tulevaan.

Mitä jäi päällimmäisenä mieleen päättyneestä kaudesta?

EK: Yleisellä tasolla koko kaudesta jäi positiiviset fiilikset, vaikka Bluesin tilanne hieman synkistää Liigan ilmapiiriä. Muuten kausi oli kuitenkin hieno kotimaisen kiekon saralla, ja Liiga oli todella mielenkiintoinen, mistä kertoo muun muassa pudotuspelien yleisöennätys. Suuri kiitos kuuluu Patrik Laineelle, Jesse Puljujärvelle, Sebastian Aholle ja kumppaneille, jotka kiekkoilivat Liigassa kenties uransa viimeiset kautensa.

TR: Totta kai tämä kausi jäi historiankirjoihin nuorten tähtien vuoksi, mutta kauteen mahtui hyvin paljon negatiivisia piirteitä, joista etenkin Bluesin konkurssi oli suurin floppi. Tämä kertoo siitä, etteivät kaikki Liiga-joukkueet ole taloudellisesti vakaalla pohjalla, ja en ihmettelisi, jos saisimme jatkossa lukea vastaavanlaisia uutisia. Lisäksi mieleen jäivät oudot kurinpidolliset ratkaisut, tuomarilinjan heittely sekä otteluohjelman laatiminen – kaikki negatiivisessa mielessä. Liigan uudella toimarilla Riku Kallioniemellä on iso tehtävä edessään, mutta uskon hänen pystyvän viemään Liigaa oikeaan suuntaan. Tällä hetkellä kyseinen organisaatio vaikuttaa hyvin amatöörimäiseltä. Urheilullisesti sarja voi hyvin, mikä on tietenkin tärkeintä.

Mikä ratkaisi Tapparalle mestaruuden?

EK: Tapparan finaalien draamankaari oli täydellinen. Joukkue näytti jo lyödyltä, kun HIFK murskasi tamperelaiset Nordiksella maalein 6-0, ja Helsingissä varailtiin jo mestaruusristeilyjä. Jussi Tapola pystyi kuitenkin viilaamaan Tapparan peliä huomattavasti HIFK:ta vastaan sopivammaksi. Kirvesrinnat eivät enää lähteneet helsinkiläisten huomattavasti vauhdikkaampaan pelitapaan mukaan, vaan tukkivat keskialueen tiiviimmin ja lähtivät hyökkäyksiin rauhallisemmin. Tämä oli myrkkyä helsinkiläisille, sillä HIFK onnistui maalinteossa vain kahdesti viimeisessä kolmessa ottelussa.

TR: Viisikon yhteispeli oli Tapparalla loppua kohden huomattavasti parempaa, minkä vuoksi sarja kääntyi tamperelaisille. Tappara puolusti ja hyökkäsi viisikkona, kun IFK oli enemmänkin tiettyjen pelaajien varassa koko ajan. Esimerkiksi hyökkäyksiinlähdöt olivat usein yhden miehen kuljetuksia – ja tällä miehellä tarkoitan Teemu Ramstedtia. Ei voi tietenkään vähätellä Tapparan viime vuosien kokemusta, sillä aiemmat finaalit ovat varmasti opettaneet kirvesrinnoille paljon.

Patrik Laine valittiin pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Osuiko valinta oikeaan?

EK: Valinta osui mielestäni oikeaan. MVP pitää valita mestarijoukkueesta, ja Laine oli paras vaihtoehto. Nuori supertähti oli läpi pudotuspelien vakuuttava ja teki yli neljäsosan joukkueensa maaleista, millä irtosi maalipörssin ylivoimainen voitto. Muita hyviä vaihtoehtoja arvokkaimmaksi pelaajaksi olisivat olleet Kristian Kuusela tai Tomi Karhunen.

TR: Osui täydellisesti. Suomessa maalintekijät eivät nauti aivan yhtä suurta arvostusta kuin maailmalla, joten pelkäsinkin jonkun muun saavan MVP-pytyn. Onneksi näin ei käynyt, ja Laine palkittiin parhaana. Hän oli suurin tekijä Tapparan mestaruudessa, sillä ilman hänen maalintekotaitojaan Tappara olisi päättänyt kautensa pronssiotteluun.

Ketkä yksilöt tekivät suurimman vaikutuksen pudotuspeleissä?

EK: Hopeajoukkue HIFK:sta erityisesti kaksi pelaajaa pystyi nostamaan tasoaan huimasti kevään tärkeimmissä peleissä: Joonas Rask sekä Yohann Auvitu. Rask oli ottelusta toiseen hämmentävän hyvä ja energisyys realisoitui vihdoin myös tulostaululla. Laituri saalisti runkosarjassa 22 pistettä, kun taas pudotuspeleissä syntyi tehot 4+13. Rask teki lisäksi muun muassa loistavalla karvaamisella esityön useampaankin maaliin, mutta ne eivät näy tehopisteissä. Auvitu puolestaan voitti puolustajien pistepörssin ja nousi kertaheitolla Liigan eliittipuolustajien joukkoon. Ranskalaisen rooli korostui entisestään, kun HIFK paini loukkaantumismurheiden kanssa puolustuksen kanssa. Kaksikon sopimukset päättyivät tähän kauteen ja on mielenkintoista nähdä, löytyvätkö ensi kauden seurat vähän idemmästä.

TR: Tapparasta Laineen lisäksi nostan esiin Aleksi Elorinteen ja Tomi Karhusen. Elorinne on aliarvostetuimpia puolustajia tässä maassa, sillä kyseessä on Liigan yksi parhaimmista oman pään pelaajista. Eikä hän ole kiekonkaan kanssa huono. Uskon miehen lähtevän ulkomaille jo ensi kaudeksi. Karhunen teki vaikutuksen siinä mielessä, että hän osoitti nyt viimeistään, etteivät hänen mestaruutensa ole sattumaa. Oli läpi pudotuspelien ykkösveskari ja pelasi upealla tasolla. NHL-siirto ei vaikuta enää epätodennäköiseltä.

IFK:sta voisin myös mainita Raskin ja Auvitun, mutta heidän lisäkseen Ville Husson ja Teemu Ramstedtin. Husso näytti olevansa tämän maan lupaavimpia veskareita ja tällaisella menolla nuorukainen menee taatusti taalajäille. Ramstedt puolestaan osoitti, että hän on tarpeeksi hyvä ykkössentteri Liigan kärkijoukkueeseen. ”Ramu” on aina ollut jokseenkin löysähkö, mutta hän nousi täysin uudelle tasolle näissä pudotuspeleissä.

MM-kisojen jälkeen katset käännetään pikkuhiljaa kohti syksyä. Mitä odotat seuraavalta liigakaudelta?

EK: Bluesin/Espoo Unitedin tilanne on tietysti mielenkiintoinen, vaikka liigakiekkoa Espoossa ei tulevalla kaudella taideta pelata. Toivottavasti Espoo palaa kuitenkin liigakartalle jossain vaiheessa, sillä kauden loppu osoitti seurayhteisön potentiaalin. Jukurit tuo myös mielenkiintoisen lisän tulevaan kauteen. Mikkeliläisten julkaisema joukkue ei häikäissyt, mutta Risto Dufva ja Ville Nieminen saavat varmasti revittyä materiaalista aivan kaiken irti. Sport ja KooKoo ovat tehneet jo kevään aikana mielenkiintoisia hankintoja, joten luvassa on varmasti jälleen todella mielenkiintoinen kausi.

TR: Odotan mielenkiinnolla kärkiseurojen pelaajarulettia, sillä jokaisessa isossa jengissä tulee tapahtumaan isoja muutoksia. Kärpät menee täysin uusiksi, Tappara menettää tärkeimmät yksilönsä ja IFK:lla on sama laulu. Lisäksi Rauman Lukossa tapahtuu paljon odotettuja muutoksia, joten ensi kauden alussa mestarin veikkaaminen tuntuu mahdottomalta. Jatkuvuus on menestyksen perusta, joten uskaltaisin jo väittää, että IFK:n ja Tapparan lisäksi JYP tulee olemaan ensi kaudella yksi suurista. Varsinkin kun Juha-Pekka Hytönen ja Ossi Louhivaara palaavat Keski-Suomeen. Tappara ja IFK joutuvat etsimään uudet kärkipelaajat, mutta valmennus ja runko pysyvät samana.

Twitter: eekosonen ja Trajamaki11

Kansikuva: All Over Press