Jokereilla vuoden viimeinen sarjakoitos

Ennen kuin Jokerit lähtee perinteiseen Spengler Cup -turnaukseen Sveitsiin, pelaa joukkue vuoden viimeisen kotiottelunsa Dinamo Riikaa vastaan. Kohtaaminen on joukkueille jo kauden neljäs, ja Jokerit on vienyt nimiinsä kaikki kauden aiemmat kohtaamiset. Viimeisin kohtaaminen marraskuun 24. Riiassa päättyi Linus Omarkin (1+2) johdolla Jokereiden 3-4 voittoon.

Valmistautuminen korostuu

Kun edellisestä ottelusta on vierähtänyt jo viikko, ja seuraava sarjapeli mitellään tammikuun 3., korostuu tänään henkinen valmistautuminen. Kyseessä on yksittäinen sarjapeli ja jaossa on elintärkeät kolme sarjapistettä, eikä ajatuksia ole varaa päästää karkailemaan.

Vaikka Jokerit on vienyt kaikki kauden kolme kohtaamista, ei tänään ole luvassa helppoa voittoa. Läntisen konferenssin toiseksi viimeisenä majaileva Riika tarvitsee pisteitä, sillä kahdeksanteen sijaan ja pudotuspelipaikkaan on matkaa jo 12 pistettä.

Vieraat tulevat kovaa

Jokerit on ollut kauden aiemmissa kohtaamisissa ajoittain vaikeuksissa hyvin luistelevan ja korkealta karvaavan latvialaisnipun kanssa. Kauden avausmatsi kääntyi Jokereille Topi Jaakolan viimeisen minuutin maalilla 3-2, ja kuukausi sitten Riiassa isännät johtivat ottelua jo 3-1. Kurittomuus ja vieraiden tehokas ylivoimapeli kuitenkin käänsivät voiton lopulta Jokereille maalein 3-4.

Jos jotain on opittu, niin Jokereiden tulee olla valmiina ottelun alussa kovaan prässiin. Jos kiekkokontrolli pystytään pitämään ja yksilövirheiltä vältytään, ei vierailla ole juurikaan palaa. Jos taas avaavat syötöt eivät lähde omalta alueelta riittävän nopeasti, kerjää kotijoukkue verta nenästään.

Heleniukselle ansaittu startti

Jokereiden maalilla aloittaa tänään Riku Helenius. Pälkäneläinen pelasi viikko sitten Bratislavaa vastaan, mutta joutui sijaiskärsijäksi kenttäpelaajien viettäessä henkistä välipäivää. Maalivahti oli syystäkin vihainen ottelun lopussa, sillä Steve Mosesin ottelun viimeisellä minuutilla tekemä oma maali kuvasti hyvin vierasjoukkueen vireystilaa. Tilanteessa, jossa kiekko pitäisi aina sulkea maalivahdin suojusten alle tavalla tai toisella, Moses yritti kaivaa kiekkoa viivalta takaisin peliin ja huonostihan siinä kävi.

Heleniuksella riittää nälkää näyttää, ja miehen vireystilaa ei tarvitse tänään kenenkään epäillä. Joukkue myöskin haluaa varmasti pelata maalivahdilleen viimeviikkoisen pyllähdyksen jälkeen.

Jokerit tänään

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
61 Tommi Huhtala – 26 Petteri Wirtanen – 76 Jere Sallinen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 28 Jani Rita

4 Ossi Väänänen – 13 Ryan Gunderson
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
6 Topi Jaakola – 77 Niko Peltola

31 Riku Helenius (1 Henrik Karlsson)

Seuraa näitä

Ottelun alku – Se, kumpi joukkue on valmiimpi tänään, tulee ottelun myöskin voittamaan.
Linus Omark – Ruotsalaistaituri oli vireessä Sotšin Channel One Cupissa keräten viisi syöttöpistettä kolmeen peliin. Näkyykö viikonlopun kuormitus tänään, vai jatkuuko dominointi?
Riku Helenius – Nyt on mahdollisuus iskeä. Hyvä peli tähän ja keväällä saatamme nähdä Helken maalilla useamminkin.

Vedonlyönti

Jokerit lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mikä näkyy valitettavan hyvin myös kertoimissa. 1.47 on kovin alhainen kerroin jääkiekossa, etenkin tämän päivän lähtökohdat huomioiden.

Riikalla on alla 0-3 vierasvoitto Jekaterinburgista, mutta sitä ennen latvialaiset hävisivät peräti kahdeksan vieraspeliä putkeen. Vahvempana kotijoukkueena tunnettu Riika on voittanut kauden 19 vierasmatsistaan vain kolme. Maaliero näissä peleissä on 38-66, mikä kertoo omaa kieltään joukkueen puolustuspelaamisesta.

Kiinnostavin kohde löytyy pelaajakohtaisista erikoisvedoista. Illasta toiseen tasaisen vakuuttavaa suoritustasoa ylläpitävä Moses ei tunne välipäiviä, ja jos joku niin Moses kerää tänään pisteitä. Perustelut: Edellämainitun tasaisuuden lisäksi Riika joutunee tänään rikkomaan, jolloin Jokerit pääsee pelaamaan ylivoimaa. Jokereiden yv-peli kulkee Omarkin lisäksi paljon Mosesin kautta, jolloin paljon laukova yhdysvaltalainen on alttiina myös syöttöpisteiden saajaksi.

Vetovalinnat (NordicBet)

Moses yli 1.5 pistettä 3.30 **
Jokerit 1.47 *
Slovan Bratislava-
Lada Toljatti 1.69 *
Medvescak Zagreb-
Neftehimik Nižnekamsk 2.05 *