Jokereille avausvoitto

Helsingin Jokerit otti KHL-historian ensimmäisen voittonsa kaatamalla kotonaan lauantaina Lokmotiv Jaroslavlin lukemin 3-2. Illan ehdottomiin sankareihin lukeutui eilen perjantaina haastattelemamme kahden maalin Niklas Hagmanin ohella maalivahti Riku Helenius.

Jälleen vahva alku

Tipsivinkki maanantain kotiotteluun: veikatkaa Hagmania ensimmäisen maalin tekijäksi. Jokereiden ykköskentän laituri jatkoi vahvaa kauden alkuaan siirrettyään kotijoukkueen ajassa 2.26 johtoon ylivoimalla.

Rikkonaisessa ensimmäisessä erässä Lokomotiv nousi Jiri Novotnyn tulisella rannelaukauksella tasalukemiin 1-1 Jokereiden pelatessa alivoimalla. Tilanteessa maalivahti Helenius jätettiin voimattomaksi, sen verran laadukas Novotnyn laukaus oli. Kaiken kaikkiaan erä oli Jokereiden vahvaa hallintaa. Seitsemän kahden minuutin rangaistusta kuitenkin sotki sen verran paljon peliä, ettei kumpikaan joukkue päässyt esittämään parastaan saati ratkaisemaan ottelua.

Jokerit ratkaisi ylivoimalla

Toinen erä oli kotijoukkue Jokereiden hallintaa. Tiivis viisikkopelaaminen ja maltti hyökkäyksen rakentelussa palkitsi joukkueen pitkillä painostuksilla hyökkäyspäässä, jolloin vierasjoukkue joutui rikkomaan runsaasti. Erässä nähtiin kaksi ylivoimamaalia, kun ensin Hagman siirsi Jokerit johtoon illan toisellaan ja vain puolitoista minuuttia myöhemmin Linus Omark lisäsi johtoa uransa ensimmäisellä Jokeri-maalillaan.

Kotijoukkue viimeisteli illan kaikki maalinsa ylivoimalla, ja oli ilo huomata konkreettinen parannusa maalien muodossa. Kiekko liekkui torstaita terävämmin lavasta lapaan, ja pelaajilta löytyi malttia hakea vapaita syöttö- ja laukaisulinjoja.

Viimeinen erä pelkkää kosmetiikkaa

Kahden maalin johto tuntui katsomossa yllättävän turvalliselta, sen verran vakuuttavaa peliä Jokerit esitti. Jos torstaina omassa päässä unohdeltiin jatkuvasti pelaajia selän taakse vapaisiin maalintekopaikkoihin, tänään Lokomotivin hyökkääjätä joutuivat taistelemaan jok’ikisestä sentistä. Hyvin toimineen puolustuspelin kruunasi Heleniuksen varmaotteinen ilta. Peräti 36 torjuntaa kopannut maalivahti ei missään vaihessa näyttänyt hermostuneelta eikä tiputellut reboundeja eteensä. Lauantain esityksen perusteella ei pitäisi olla mitään epäilystä siitä, kumpi maalivahdeista aloittaa Sotshia vastaan.

Jokereilla oli viimeisessä erässä muutama hyvä maalintekopaikka, ja joukkueen ruotsalaisvahvistukset Omark ja Johan Harju väläyttelivät potentiaaliaan. Omark omaa tulisen rannelaukauksen, ja vain Lokomotiv-maalivahti Sandfordin huipputorjunnat estivät Omarkin illan toisen maalin. Harjusta tulee olemaan Jokereille vielä paljon iloa, sillä hyvin kiekkoa suojaava ja pelkästään viisaita ratkaisuja tekevä hyökkääjä luo aina jäällä ollessaan paineen vastustajan hyökkäyspäähän ja hankkii sitä kautta jäähyjä vastustajalle.

Mainostamamme Sergei Plotnikov kavensi vielä ottelun lopussa napakalla rannelaukauksellaan lukemiksi 3-2, mutta lähemmäs ei Lokomotiv enää päässyt. Näin liki 10 000 silmäparia sai todistaa Jokereiden ensimmäistä KHL-voittoa.

Torstaisessa Minsk-ottelussa yskinyt alivoima- ja maalivahtipeli toimi huomattavasti paremmin Ilmalan lauantai-illassa, eikä Jokeri-pakasta ollut aistittavissa paniikkia edes ajoittaisissa kahden miehen alivoimatilanteissa.

Maanantaina vastassa Sotshi

Jokerit viettää huomenna ansaittua välipäivää, ja akkuja lataillaan maanantain Sotshi-otteluun. Joukkueet kohtasivat kauden alla harjoitusottelussa Pietarissa, jolloin Jokerit oli vahvempi osapuoli lukemin 4-2. Kahden maalin takaa-ajoasemaan joutunut narrilauma kuroi väkisin Steve Mosesin johdolla eron kiinni ja otti väkisin voiton vahvan toisen erän lopun ja kolmannen erän ansiosta.

Mikäli Westerlundin suojatit onnistuvat pitämään saman intensiteetin kuin lauantaina, tulee Max Wärnin ja Joonas Järvisen edustamalle Sotshille todella hikinen iltapuhde. Ottelu alkaa klo 18.30, ja se on nähtävissä totuttuun tapaan myös Viasatin HockeyFinland -kanavalla.