Jokereille voitto Sillanpään debyytissä (video)

Helsingin Jokerit voitti keskiviikkona Antti Pihlströmin, Ilkka Heikkisen ja Teemu Hartikaisen Salavat Julaev-Ufan maalein 0-2. Vierasjoukkueen osumat iskivät ylivoimalla avauserässä Tommi Huhtala ja loppulukemat kaunisteli Petteri Wirtanen tyhjiin aivan ottelun lopussa.

Vierasjoukkue lähti otteluun haastavista lähtökohdista, kun Juhamatti Aaltonen, Topi Jaakola ja Petr Koukal olivat maajoukkuekomennuksilla mukana. Lisäksi Riku Hahl ja Ville Lajunen olivat loukkantumisen takia sivussa. Poissaoloja paikattiin nostamalla Tomi Mäki LOKOMO-ketjun ja Severi Sillanpää neloskentän sentteriksi. Myös Niko Peltola nähtiin tositoimissa puolustuksessa muutaman viikon Kiekko-Vantaa -komennuksen jälkeen.

Severi Sillanpää pelasi debyyttiottelussaan 8 minuuttia ja 35 sekuntia ilman tilastomerkintöjä.

Vieraat potkun jäljessä

Itse ottelussa isännät olivat hallitsevampi osapuoli koko 60-minuuttisen. Jokereiden rajusti uusiutuneet ketjut vaikuttivat etenkin hyökkäyspeliin, kun hyökkäysketjuista vain Niko Kapasen johtama ykkönen oli totutussa muodossaan. Myös puolustuspareja oli jouduttu rukkaamaan uusiksi Jaakolan ja Lajusen poissaolojen myötä.

Pelin pyöriessä lähes tauotta tänään torjuntavuorossa olleen Riku Heleniuksen vartioiman maalinkedustalla voidaan puhua kahden ensimmäisen erän laukausten menneen Ufalle vain 15-12.

Vieraat joutuivat rikkomaan paineen alla, ja esimerkiksi toisen erän alkuun Ufa pääsi kokeilemaan yhtäjaksoisesti kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla, kun Petteri Wirtanen, Atte Ohtamaa ja Ryan Gunderson ottivat kolme kaksiminuuttista kahden minuutin sisään.

Koko pelissä 22 kertaa laukauksen tielle ehtineet Jokeripelaajat, tolpat ja maalivahti Heleniuksen loistovire pitivät kotijoukkueen kuitenkin nollissa myös toisen erän kriittisten hetkien ajan.

Kun Ufa tuskaili maalinteon kanssa, Huhtalan paluukiekosta iskemä avauserän ylivoimamaali riitti pitämään Jokerit johtoasemassa aina kolmanteen erään saakka.

Puolustustaistelu riitti tuomaan voiton

Kolmannen erän alkuun Ufa tuli kovalla asenteella. Isäntien Dmitri Sjomin yritti herätellä joukkuettaan taisteluun voitosta taklaamalla voimakkaasti vaihtoaitiosta tullessaan Niklas Hagmania vastapalloon

Taklaus ei sinällään ollut törkeä, mutta tuli Hagmanin kannalta hieman pimeästä kulmasta. Tilanne päätyi Jokereiden peleissä harvoin nähtyyn rehelliseen nyrkkitappeluun, kun Huhtala ryntäsi taklauksen antajan Sjominin kimppuun. Kölimöykky, kuten nyrkkihippaa joskus jääkiekossa kutsutaan, päättyi ratkaisemattomaan ja Huhtalan paikkaukseen pukuhuoneen puolella.

Jokerit ei päässyt peliin mukaan kolmannessakaan erässä, kun Ufa hallitsi pääsääntöisesti pelivälinettä. Pakon edessä vieraat keskittyivät suojelemaan maalinedustaansa tiukasti Heleniuksen edessä taistellen.

Yksi Jokereiden harvoista painostusjaksoista nähtiin kolmannen erän puolivälissä, Mäen ja Kapasen ketjut pyörittivät vuorollaan hyökkäystä muutaman minuutin Ufan päädyssä. Leland Irving kuitenkin selvitti tilanteet helposti maskin ja vaarallisten laukausten puuttuessa.

Sallinen uhrautui joukkueelleen

Jokereiden painostuksen jälkeen Jere Sallinen näytti muulle joukkueelle esimerkkiä heittäytyen Ufa-puolustajan kovan laukausen eteen. Sallinen ryömi tilanteen jälkeen vaihtoaitioon kiekon osuttua kipeästi jalkaan ja poistui autettuna suoraan pukukopin puolelle. Nuoren Jokerilaiturin asenne kuvasti hyvin vierasjoukkueen mentaliteettia ja sitä tapaa, jolla voitto tänään ansaittiin.

Pelin ei tarvitse olla kaunista, kunhan teet yhden maalin enemmän kuin vastustaja. Tänään Huhtalan maali ja vierasjoukkueen tinkimätön puolustuspelaaminen ja uhrautuvaisuus riittivät voittoon.

Voiton ja kolmen pisteen myötä Jokerit pitävät valttikortit taistelussa Bobrov-divisioonan voitosta ja läntisen konferenssin kakkossijasta omissa käsissään.