JYPistä on nousemassa kauden suurin yllättäjä

Loistavassa vedossa oleva JYP hävisi eilen kotonaan Kärpille, mutta joukkueella on tänään uusi mahdollisuus, kun oululaiset isännöivät hurrikaanipaitoja.

Eilisestä tappiosta huolimatta JYPin meno on ollut vakuuttavaa: viimeisen 20 ottelun aikana tilille on tullut vain kolme tappiota. Eilinen Kärpät-ottelukin olisi voinut kääntyä JYPille, mutta vieraiden nimekäs hyökkäyskalusto oli piirun verran etevämpi tällä kertaa.

Tärkeintä on kuitenkin katsoa tuloksen taakse. JYPin menestys ei ole ollut sattumaa, vaikka joukkue ei olekaan paperilla Liigan kärkiporukoita. Jyväskyläläiset pelaavat nopeaa, työteliästä ja viisasta kiekkoa, joka tuottaa Kärppienkin tasoiselle joukkueelle ongelmia. JYPistä on löytynyt myös runsaasti tehoja, mikä on mahdollistanut näinkin hurjan 20 ottelun mittaisen jakson.

Kärpät oli eilen vahvempi maalein 3–1, mutta oululaisilta ei nähty tavanomaista show’ta. JYPin hyökkäys ottaa kiinni korkealta ja kovaa, mikä vaikeuttaa vastustajan hyökkäyksiin lähtöjä. Tällöin vastustajan organisoidut hyökkäykset jäävät vähiin ja hyökkäyspeli menee roiskimiseksi. Esimerkiksi Kärpät ei pystynyt eilen 5 vs. 5 -pelissä luomaan montaakaan suoraa hyökkäystä JYPin päätyyn, missä piileekin keskisuomalaisten suurin vahvuus.

Se, mikä erottaa JYPin muista kärkiporukoista, on kärjen laatu: JYPiltä löytyy tehoja neljään kenttään, mutta kärkipelaajat eivät ole esimerkiksi Kärppien kärkipelaajien tasolla. Se nousi myös eilen ratkaisevaksi tekijäksi.

Mutta jo nyt voidaan sanoa, että JYP tulee olemaan keväällä vahva nippu. Tällainen työmoraali ja intohimo yhdistettynä nähtyyn pelitapaan, sopii pudotuspeleihin kuin traktori pellolle.

Jyväskyläläisten täytyy kuitenkin pystyä yltämään sarjataulukossa korkealle, jotta hurrikaanit saavat pudotuspeleihin kotiedun ja puolivälieriin helpomman vastustajan. JYP on tällä hetkellä sarjataulukon kolmantena ja ero kärkeen on yhdeksän pistettä. Kakkossijaan on matkaa kahdeksan pistettä. Senpä vuoksi illan kamppailu Oulussa on enemmän kuin kolmen pisteen ottelu: Jos sarjaykkönen Kärpät voittaa varsinaisella peliajalla, kasvaa ero jo 12:een pisteeseen. Sarjakakkonen HIFK ottaa todennäköisesti pisteet tänään KooKoolta, joten kakkospaikkakin saattaa karata jo 11 pisteen päähän.

Menestys juontaa juurensa Akatemiasta

Jyväskylässä on kieltämättä hyvin uniikki pelaajapolku, josta voi lukea lisää esimerkiksi tästä. Ilman laadukasta pelaajapolkua JYP ei olisi tällä hetkellä tässä: joukkueen pelaajabudjettia on leikattu viime vuosina isolla kädellä, mistä parhain esimerkki Eric Perrinin päästäminen Turkuun. JYP ei lähtenyt kauteen suurin odotuksin, sillä joukkue oli paperilla korkeintaan keskikastia.

Monivuotinen työ kantaa kuitenkin nyt hedelmää: JYP Akatemia on kasvattanut keskisuomalaisille useampia pelaajia – eikä mitä tahansa pelaajia – sillä Akatemia on leiponut JYPille johtavia kärkipelaajia.

Esimerkiksi sensaatioveskari Veini Vehviläinen, Liigan parhaimpia viivamiehiä oleva Valtteri Kemiläinen ja sarjan parhaimmassa neloskentässä pelaavat Mikko Salmio sekä Valtteri Hotakainen ovat loistavia esimerkkejä jyväskyläläisen kiekkopolun tuotteliaisuudesta.

Akatemian vuoksi JYPin rosteri on leveä ja tehoja löytyy jokaisesta kentästä. Esimerkiksi rymistelijä Salmio on kiskaissut tällä kaudella 35 ottelussa tehot 8+10=18, vaikka miehen keskimääräinen peliaika on 12:35 minuuttia per peli.

Kyse ei ole vain Akatemian tuottamien pelaajien määrästä, vaan myös siitä, millaisia pelaajia Akatemia tuottaa. Kuten nähty, Akatemiasta on tullut kiekkotaitavia ja tehokkaita pelaajia, mutta fakta on se, että lähes jokainen heistä on fyysisesti valmis Liigaan – niin luistelu- kuin kamppailutaidoiltaankin. Jokainen heistä tietää myös, miten JYP pelaa, joten hyppy Liiga-jäille on huomattavasti helpompi kuin monelle muulle Mestiksestä Liigaan hypänneelle.

Tänään Oulussa

Eilinen JYP-Kärpät-ottelu muistutti keväisiä pudotuspeliotteluita. Tänään on luvassa samanlaista vääntöä, joten viihdearvo on taattu.

Kärpät näytti eilen jälleen tasonsa: vaikka oma viisikkopeli ei toteutunut täydellisesti, hallitsi Kärpät tilanteen ja hankki täydet pisteet.

Kärppäpelaajat ovat yksilöinä suorastaan loistavia, mutta kun nämä yksilöt pystyvät pelaamaan joukkueena näinkin hyvin, on oululaisilla taas kasassa Liigan selvästi paras joukkue.

JYPin tiivis karvauspeli tuottaa tänään Kärpillä ongelmia, mutta onnistuuko JYP luomaan enemmän maalintekopaikkoja kuin eilen? Se on avainkysymys tämän illan kamppailussa. Kärpät saa paikkansa ja Kärpät yleensä myös käyttää paikkansa. Mutta vastaako hurrikaani huutoon? Jos ei, tulos on samankaltainen kuin eilen.

Arvio:

Tasainen vääntö voi kääntyä kummalle vain. Luvassa on tarkka ottelu, jossa ei maaleilla juhlita, sillä suorat ylivoimahyökkäykset loistavat poissaolollaan. Hyökkäyspeli on kulmissa kamppailua, joten maalintekopaikat ovat harvassa. Veikkaajille houkuttelevin vaihtoehto lienee alle 5.5 maalia, jolle Betsson antaa kertoimen 1.49.

Kierroksen muut kamppailut:

  • Blues-HPK
  • HIFK-KooKoo
  • Ilves-Sport
  • Lukko-Tappara
  • Pelicans-SaiPa
  • Ässät-TPS

Illan Liiga-kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata kamppailuja Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press