Jokerit kohtaa SKAn, muttei Kovaltšukia

Maanantai on KHL:ssä huippuotteluiden päivä: Sibir ottaa mittaa Raimo Summasen Omskista, Moskovassa nähdään TsSKAn ja Dynamon derby ja Helsingissä ”paikallisvastustajat” Jokerit ja Pietarin SKA iskevät yhteen.

Voitot tasan

Kauden aikaisemmissa kohtaamisissa kumpikin joukkue on pystynyt kertaalleen voittoon. SKA oli vahvempi Pietarissa lokakuun 10. maalein 4-1, Jokerit Hartwall Arenalla marraskuun 20. maalein 3-1.

Jokerit oli selkeä vastaantulija Pietarissa, mutta parantuneen itseluottamuksen ja voittojen myötä Jokereiden tiiviisit puolustaneen nipun onnistui nollata pietarilaisten tähdet Helsingissä. Marraskuinen kohtaaminen muistetaan erityisesti SKA-tähti Ilja Kovaltšukin turhautumisesta ja ulosajosta, mikä sai muutenkin hyvin pelissä mukana olleen kotiyleisön villintymään täysin.

Joukkueiden välillä on selkeä isoveli-pikkuveli -asetelma, ja varsinkin suomalaisille ihmisille suuren ja mahtavan SKAn kaataminen on iso asia. Hartwall Arena tulee olemaan loppuunmyyty ja tunnelma katossa. Puitteet suurelle urheilujuhlalle on luotu.

Lähtökohdat

Jokerit aloitti KHL-vuotensa 5-2 voitolla Dinamo Minskistä. Voiton arvoa nostaa se, että ennen lauantaita valkovenäläisjoukkue oli napannut yhdeksän voittoa putkeen, mm. SKAn kustannuksella. Itse pelissä kuitenkin oli paljon parannettavaa. Vierasjoukkue Minsk oli niskan päällä ensimmäistä erää lukuunottamatta ja Jokereille sattui lukuisia virheitä kaukalon kaikilla kolmanniksilla. Minskillä oli tukku maalintekopaikkoja etenkin toisessa ja kolmannessa erässä, mutta Henrik Karlssonin loistokkaat torjunnat kaikissa erissä pitivät isännät johtoasemassa ja voitossa kiinni.

Yleisellä tasolla Jokerit jatkaa vahvaa menoaan kohti kevättä ja pudotuspelejä. 15 ottelun kuntopuntarissa helsinkiläisjoukkue on koko sarjan kolmantena 35 kerätyllä pisteellään (max. 45), edellä ovat vain Moskovan TsSKA (38) ja Sibiri Novosibirsk (36).

SKA

SKA:lle ottelu on vuoden ensimmäinen. Edellinen ottelu on joulukuun 28. päivältä, josta tuli kitkerä 1-2 tappio Dynamo Moskovalle. Muutenkin loistokkaan alkukauden jälkeen pietarilaisten kone on alkanut yskiä. Koko kaudella Vjatšeslav Bykovin valmentama joukkue on hävinnyt 13 ottelua, ja peräti yhdeksän noista tappioista on tullut viimeisistä 15 ottelusta.

Erityisen hankalaa on ollut vieraissa. Kymmenestä viimeisestä reissupelistä voittoja on tullut vain kolme. Saldo on käsittämätön SKAn kaltaiselle joukkueelle, ja voi vain arvailla, minkälainen tunnelma joukkueen sisällä vallitsee. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin muistaa, että ne tärkeimmät pelit ovat keväällä. Tosin viime vuosina SKA ei ole onnistunut myöskään keväällä, viimeisimpänä pettymyksenä viime vuoden šhokkitappio konferenssivälierissä Lokomotiv Jaroslaville voitoin 2-4.

Ennen joulukuun siirtoikkunan umpeutumista SKA laittoi tuulemaan. Muun muassa molemmat maalivahti Alexander Salak ja Yevgeni Ivannikov laitettiin vaihtoon, ja tilalle hankittiin alkukauden kuummimmat maalivahdit Mikko Koskinen Sibiristä ja Ilja Ezhov Ladasta. Muutokset eivät ainakaan vielä ole kääntäneet kurssia, sillä Koskisen tulon jälkeen SKA on voittanut kaksi ja hävinnyt viisi ottelua.

SKA:lta sivussa ovat loukkaantumisten takia sekä Kovaltšuk että Viktor Tikhonov.

Hyvä puolustus paras hyökkäys

Kumpikaan osapuolista ei halua hävitä ottelua. SKA:lla on taitavampi joukkue yksilötasolla, mutta kuten vanha sanonta kuuluu joukkueena voitetaan ja hävitään ottelut.

Hyökkäyspelin kannalta avainasemassa on pelirohkeus. Enemmän pelivälinettä hallitseva osapuoli tulee todennäköisesti ottelun voittamaan, ja siksi ottelun alku tulee korostumaan. Kumpi on valmis, kumpi haluaa pelata omilla vahvuuksillaan?

Puolustuspelissä kannattaa kiinnittä huomio siihen, että SKA pyrkii pelaamaan poikkeuksellisen paljon nopeita hyökkäyksiä. Artemi Panarin, Tony Mårtensson ja kumppanit ovat vaarallisimmillaan kun he pääsevät ylittämään siniviivan täydessä vauhdissa. Siksi keskialueella Jokereiden tehtäväksi jää hidastaa peliä lähes keinolla millä hyvänsä. Jos Jokerit siinä onnistuu, on kotijoukkue vahvoilla. Hyvä, reaktiivinen ja tiivis keskialueen puolustuspelaaminen on avainasemassa Jokereiden osalta.

Ottelun voittajaa on vaikea ennakoida, niin tasaisia osapuolet ovat. Maaleja tuskin nähdään, sillä molempien osapuolten pelissä tulee korostumaan tiukka keskialueen puolustuspelaaminen. Voitaneen jälleen todeta se, että kumpi käyttää vähäiset maalintekopaikkansa paremmin hyödykseen, voittaa.

Päivitys klo 10.30. Kovaltšuk ja Tikhonov ovat molemmat ilmoitettu loukkaantuneiden pelaajien listalle, mutta ovat joukkueen mukana Helsingissä. Ilmeisesti molemmat ovat toipuneet ns. day-to-day -kuntoon. SKA:lla Helsingissä 27 pelaajaa mukana, ja kokoonpanoon saa ilmoittaa 22 pelaajaa.