Jokerit-Severstal: Mäelle 500. ottelu

Helsingin Jokerit pelaa tänään kauden 48. ottelunsa Severstal Tšerepovetsia vastaan. Joukkueet kohtasivat vajaa kaksi viikkoa sitten 9.1. Helsingissä, jolloin kotijoukkue kiri 0-2 tappioasemasta Niklas Hagmanin, Tomi Mäen täysosumilla ja Linus Omarkin viimeisen minuutin maalilla 3-2 voittoon.

Tomi Mäelle 500 täyteen

Illan sankari on Jokereiden oma kasvatti Tomi Mäki, joka pelaa Liiga-ottelut mukaan lukien 500. ottelunsa Jokereiden paidassa. Myös NHL:ssä Calgary Flamesin paidassa yhden ottelun urallaan pelannut Mäki on iskenyt 499 runkosarjaottelussa Jokereille 49 maalia ja 54 syöttöpistettä. Faneille.com onnittelee seurauskollista soturia!

Kamppailu viimeisistä pudotuspelipaikoista

Jokerit on jo varmistanut myös matemaattisesti paikkansa pudotuspeleihin, mutta kahdesta viimeisestä paikasta läntisessä konferenssissa on menossa todella kova kamppailu.

Seitsemännella sijalla olevalla Sotšilla on kasassa 67 pistettä, ja ottelun enemmän pelanneella sarjajumbo Slovan Bratislavalla 10 pistettä vähemmän. Joten kun otteluita on pelaamatta joukkueesta riippuen 12-13, jokaisella joukkueella on vielä täydet mahdollisuudet nousta hyvällä kirillä pudotuspeleihin mukaan.

Severstal lukeutuu niihin joukkueisiin, jotka toistaiseksi ovat kahdeksan parhaan joukkueen ja pudotuspelipaikkojen ulkopuolella.

Severstalilla vaikeaa

Severstalille jokainen peli alkaa olla ns. pakkovoitto, sillä joukkueen on onnistunut voittaa vain kolme viimeisestä kymmenestä ottelustaan. Viimeisestä viidestä pelistä mukaan on tarttunut vain neljä pistettä, joten illan kotijoukkue tulee varmasti antamaan kaikkensa Jokereita vastaan.

Tuskaa Severstalille koko kauden on aiheuttanut huono erikoistilannepelaaminen. Ylivoima on liigan toiseksi huonointa (25 maalia, 12.3 %) ja alivoima toiseksi huonointa (45 päästettyä maalia, 74.6 %).

Itse en usko, että Severstal tästä kurssiaan enää kääntäisi. Joukkue on materiaaliltaan KHL:n alempaa keskikastia, joskin maalivahtipeli Jakub Stepanekin ansiosta on keskivertojoukkuetta parempi.

Maalinteko tuottaa tuskaa, puolustuksen ollessa keskinkertainen ja erikoistilanteiden toimimattomuus Severstalin kausi päättynee helmikuun 24. runkosarjan viimeiselle kierrokselle.

Helenius aloittaa, Saari ja Pöysti mukana

Jokereiden pelitavasta nyt on enää turha puhua tässä vaiheessa kautta. Totutut teesit tiiviistä viisikkopelaamisesta molempiin suuntiin, tilanteiden tunnistamisesta ja oikea-aikaisesta reagointipelaamisesta alkavat olla väsynyttä kauraa.

Isoin mielenkiinto kohdistuu maalivahteihin ja siihen, laitetaanko Johan Harju lihoiksi ennen tammikuun loppua. Harju huilasi TsSKAa vastaan Riku Hahlin tehtyä paluun kokoonpanoon, ja sama kohtalo on tänään.

Henrik Karlsson on tänään lepovuorossa, eikä matkustanut joukkueen mukana Tšerepovetsiin. Karlsson on pelannut paljon, ja esimerkiksi Torpedoa vastaan kuorma alkoi näkyä jalkakramppeina.

Näin Riku Helenius saa kaipaamansa mahdollisuuden näyttää osaamistaan. Kakkosmaalivahtina nähdään pitkästä aikaa joukkueen mukana oleva Jani Kautto. 

Jokerit tänään:

9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 61 Tommi Huhtala
76 Jere Sallinen – 26 Petteri Wirtanen – 50 Juhamatti Aaltonen
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 79 Eetu Pöysti

2 Oskari Korpikari – 13 Ryan Gunderson
4 Ossi Väänänen – 6 Topi Jaakola
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
60 Santeri Saari

31 Riku Helenius (37 Jani Kautto)

Seuraa näitä

Juhamatti Aaltonen – JMA näpäytti kaikkia iskemällä upean 2-1 voittomaalin TsSKAa vastaan. Jatkuvuus ja tasaisuus olisivat ihan kivoja, joten josko tänään heilahtaisi uudestaan? TsSKAa vastaan yleisö huuteli Aaltoselle kuuluvaan ääneen kritiikkiä, osin ansaitustikin. Kevään lähestyessä Aaltosen on näytettävä, miksi hänet on joukkueeseen otettu.

Riku Helenius – Nyt on näytön paikka. Severstal tulee ottelun alkuun kovaa, ja Helken tehtäväksi jää napata tärkeät ensimmäiset torjunnat joukkuetta rauhoittavalla tavalla.

Rintamana vai nopeilla? Miten hyökkää Jokerit tänään, siinäpä kysymys. Toisaalta, tuskin joukkue itsekään osaa sanoa, lähdetäänkö puolihitailla tai jopa hitailla lähdöillä rintamana vai nopeilla, sen määrittää Severstal.

Vedonlyönti (NordicBet)

Tänään isketään pitkästä aikaa myös vihjeitä tiskiin. Teemana on ennakkosuosikkien kelkkaan hyppääminen niin Magnitogorskin, SKAn kuin Jokereidenkin otteluissa.

klo 16.00 Avtomobilist-Metallurg Magnitogorsk 1.69

Ei tässä ottelussa ole kuin yksi suosikki. Vaikka Sami Lepistön Jekaterinburg on piristynyt, Magnitogorsk on löytänyt kärkitrionsa myötä hyvän pelivireen. NordicBetin tarjoama 1.69 vierasvoitolle kelpaa sellaisenaan. Odotettavissa on myös todennäköisesti vähämaalinen kamppailu, mutta Zaripov-Kovar-Mozjakin saattavat pöljänä päivänä heittää keskenään yli 5.5 maalia tauluun, joten jätetään välistä.

Torpedo-Pietarin SKA 1.70

Suomalaisten Salmisen, Immosen, Hietasen ja Savinaisen tähdittämällä Torpedolla on sama tilanne kuin Severstalilla, pisteitä pitäisi ottaa. Valmentaja Peteris Skudra on edelleen täysin arvaamaton, ja pelaajien ja valmentajan välillä vallitsee luottamuspula. Tällä hetkellä pelaajat pelaavat toisilleen, ja ovat kyllä taistelleet ihan hyvin. SKA on valitettavasti haistanut mahdollisuutensa karistaa Jokerit ja jopa tavoittaa TsSKA läntisen konferenssin kärjessä, joten odotettavissa on vierasvoitto.

Torpedo taisteli hyvin TsSKAa vastaan ja maalivahti Jakub Kovar on vireessä, joten maalimääristä ei uskalla katsoa pelattavaa – mutulta kuitenkin yli 4.5.

Lokomotiv-Traktor 1.94

Et sinä vain voi antaa Lokolle kotona näin lähellä pudotuspelejä lähellä kakkosen kerrointa, et vaan voi.

Severstal-Jokerit 1.93

Homma toimii, ja napsimalla kolmen pisteen voittoja pidetään yllä mahdollisuus taistella läntisen konferenssin kärkisijoista. Mielestäni bookerit ovat ylireagoineet Jokereiden ja Severstalin aiempaan kohtaamiseen ja siihen, että Helenius on maalilla. 1.93 taskuun ja karkuun – myös tasoitusta voi harkita!

Vetovalinnat

Magnitogorsk 1.69
SKA 1.70
Jokerit 1.93

Tripla antaa mukavan yhteiskertoimen 5.93. Kaikki ovat vierasvoittoja, joten tuplana SKA & Jokerit erittäin pelikelpoinen.

Lokomotiv -1.5 2.70
Dinamo Minsk 2.05

Kuva: Pekka Rautiainen