Koituuko huippuvireinen Jesse Saarinen Bluesin kohtaloksi?

Liigan maajoukkuetauko on jo ovella ja osa joukkueista jää jo tänään tauolle. HPK-Blues-pari ei kuitenkaan saa vielä hengähtää, sillä kaksikon viikonloppuun mahtuu kaksi ottelua.

HPK isännöi tänään Bluesia, jonka alkukausi on ollut ongelmia täynnä. Bluesin ainoita harvoja valopilkkuja ollut Kai Kantola pelasi vain kymmenen ottelua ennen kuin loukkaantui. Huikean startin saanut Kantola oli espoolaisille kaikki kaikessa, mikä on myös näkynyt Blues-miehistön tehdyissä maaleissa.

HPK:n oma ”kaikantola” on ollut Jesse Saarinen – toki ilman loukkaantumisia. Saarinen pelaa uransa parasta kiekkoa 29-vuoden iässä, mitä voidaan pitää hieman yllättävänä. Saarinen nousi aikoinaan nuorena poika Lahden Pelicansin miehistöön ja iski jo 20-vuotiaana Liigassa hyviä tehoja. Kehitystä ei kuitenkaan tapahtunut odotetulla tavalla ja lahtelaisen ura oli jo rajusti laskussa. Nyt mies on kuitenkan saanut uusia tuulia ja se näkyy: 17 ottelua tehoin 7+15=22 on maaginen suoritus. Hänestä on tullut hämeenlinnalaisten syömähammas, jonka avulla joukkue on pystynyt pelaamaan tällä tasolla.

Kotijoukkueen meno onkin ollut hurjaa: kahdeksasta viimeisestä ottelusta joukkue on napannut seitsemän voittoa. Ainut tappio tuli viime tiistaina, kun SaiPa nipisti Kerholta kaksi pistettä Lappeenrannassa. HPK:n menestyksen taustalla on laadukas hyökkäyspeli, johon pystyvät kaikki neljä kenttää. Ratkaisijoita on löytynyt useampia, mutta suurimmat kiitokset voidaan lähettää ykköskentän suuntaan, jossa häärivät Saarisen lisäksi Eero Somervuori ja Marek Viedensky.

Vierasjoukkue Bluesilla on tänään iso työ edessään. Pelottavan hyvää ylivoimaa pelaava kotijoukkue on tehokas, nopea ja aktiivinen, mikä tuottaa varmasti heikohkolle espoolaispuolustukselle ongelmia. Bluesin alakerta ei ole varsinaisesti heikko, eikä se ole vierasjoukkueen suurin pulma, mutta tekemistä riittää silläkin saralla. Blues-maalilla on nähty viime kierroksilla nuori Eetu Laurikainen ja hän on pystynyt pitämään tappiolukemia kohtuullisena.

Espoolaisilta on puuttunut tehokkuus maalintekopaikoilla. Jotain kertoo sekin, että Kantola on edelleen joukkueensa tehokkain pelaaja. Kantolan ollessa sivussa, kantaa Kim Hirschovits kultaista kypärää, mutta Kiminkin tehot ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Stefano Giliati on sentään parantanut hyökkäyspäässä ja ottanut vastuuta, muttei hänenkään teot päätä huimaa.

Miten pysäyttää hämeenlinnalaisarmeija?

Hämeenlinnalaisarmeijalla ei tarkoiteta Parolan joukkoja vaan HPK:n laajaa hyökkäysrintamaa. Joukkueen ykköskentän lisäksi kakkoskentässä pelaavat Zach Hamill sekä Joonas Vihko ovat antaneet kovan panoksen joukkueellensa. Varsinkin viime ottelusta sivussa ollu Hamill on ollut loistava hankinta Kerholta.

Myös kolmoskentän Tuomas Vänttinen on ollut mies paikallaan: loistavan kokonaisvaltaisen peli lisäksi Vänttinen on päässyt viime aikoina tehoilemaan urakalla. Vielä kun joukkueen takalinjoilta löytyy Craig Schiran kaltainen kiekollinen puolustaja ja muutamia yllättäjiä Joni Tuulolan johdolla, voidaan puhua äärimmäisen kovasta armeijasta.

Bluesin tilanne on päinvastainen – Giliatin ja Hirschovitsin jälkeen parhaana pistemiehenä tulee Miro Aaltonen tehoin 2+5, mikä kertoo kaiken oleellisen. Vierasjoukkueelta ei vain yksinkertaisesti ole löytynyt ratkaisijoita maalintekipaikoilla.

Joukkueen alakerrassa on hyvin kiekollista osaamista, mutta sekään ei riitä, jos hyökkääjät eivät auta heitä. Suurin odotuksin Pohjois-Amerikasta saapunut Petr Zamorsky on tehnyt kahdeksassa ottelussa tehot 1+0, mikä on iso pettymys. Tshekkipakki on esittänyt hienoja suorituksia ajoittain, mutta hänkin on ajautunut joukkueensa mukana ongelmiin. Ainut tasainen osa-alue on tänään maalivahtipuolella, kun Laurikainen kohtaa Joni Myllykosken.

Seuraa heitä:

Jesse Saarinen: Liukasta menoa ja paljon tehopisteitä. Saarinen on löytänyt aivan uuden vaihteen ja noussut Liigan parhaimpien pelaajien joukkoon eikä meno näytä hyytyvän. Saako neljän ottelun pisteputki tänään jatkoa?

Miro Aaltonen: Nuoren lahjakkuuden lopullista läpimurtoa on odoteltu syksyllä, mutta turhaan. Anaheim Ducksin varaus on taitava hyökkääjä, mutta kokonaisuus on ollut iso pettymys. Joko joensuulainen alkaisi lunastamaan potentiaaliaan todenteolla?

Arvio:

Blues pystyy pitämään lukemat pieninä, mutta iltaa dominoi kuitenkin kotijoukkue. Bluesin voitto olisi pienoinen ihme, vaikka tänä päivänä Liigassa voi tapahtua mitä tahansa. Senpä vuoksi ristin kokeileminen pitkävetolapulle ei kuulostaisi pahalta.

Veikkaus: Kerho vie jatkoajalla maalein 3-2.

Kierroksen muut ottelut:

Ilves-HIFK
KalPa-Tappara
Lukko-Ässät
Sport-TPS

Kierros alkaa kello 18:30 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta.