Jussi Jokinen kantaa C-kirjainta ylpeydellä

Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät kahden päivän kuluttua. Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussaan USA:n. Yksi Leijonien johtohahmoista on joukkueen kapteeniksi valittu Jussi Jokinen. Jokinen pelasi kuluneella kaudella yhdessä Aleksander Barkovin kanssa Florida Panthersissa. Miehelle Leijonien kapteeniudella on iso merkitys.

Jussi Jokinen Leijonakapteeni (AOP)

Jussi Jokinen Leijona-kapteeni (AOP)

– Kyllä se on huikea kunnianosoitus. Ei sitä paljon suurempaa kunniaa pelaajana voi saada kuin päästä Suomen joukkueen kapteeniksi, kun mennään arvokisoihin, Jokinen myhäilee.

Ennen Jokista kapteenina on ollut melkoisia jääkiekon legendoja ja nyt hän itse on nousemassa näiden legendojen joukkoon. Kapteenin tehtävänsä hän aikoo hoitaa esimerkillisesti ja antaa kaikkensa Suomen joukkueen eteen, jotta Tshekeistä olisi tuliaisina muutakin kuin lämmintä kättä.

– Yritän omalla toiminnalla ja tekemisellä tehdä kaikkeni, jotta sieltä menestystä tulee, Jokinen lupaa.

Yksi Jokisen edeltäjistä Leijona-kapteenina on nyt joukkueen valmennuksessa mukana. Useamman kerran C:n Leijonapaidassa rintaansa saanut ja kaksikymmentä vuotta sitten Suomelle ensimmäisen maailmanmestaruuden hattutempullaan ratkaissut Ville Peltonen on tuttu myös Kalajoelta lähtöisin olevalle pelurille.

– Kyllä se Villen huikea pelaajaura näkyy kunnioituksena häntä kohtaan. Kaikki tietää, mitä Ville on tehnyt tässä joukkueessa ja hänen pelaajauransa loppuminen on niin lähellä, että voi samaistua siihen mitä pelaaja kokee turnauksen aikana. Varmasti hänestä tulee olemaan joukkueelle iso apu, analysoi Jokinen entistä ketjukaveriaan valmentajana.

Kipparin elkeet

Kapteeni  Jokinen on nähnyt monet arvokisat ja tietää, mitä menestyminen vaatii. Palkintokaapista mieheltä löytyy pari SM-kultaa sekä pari MM-pronssia. Niiden lisäksi mieheltä löytyy olympiahopeaa ja –pronssia sekä yksi SM-hopeamitalikin on uran varrella saavutettu. Kapteenille on selvää, mitä Tshekin MM-kisoista lähdetään hakemaan.

– Viimeisen viidentoista vuoden aikana, kun Suomi on arvokisoihin lähtenyt, on tavoitteena ollut se kirkkain mitali. Tässä on kuitenkin 6-7 maata, joille se on realistinen tavoite ja vain yksi sen voi voittaa. Siinä pitää monen asian onnistua, että se toteutuu. Sitä me kuitenkin lähdetään hakemaan, Jokinen myöntää.

Floridan kausi päättyi runkosarjaan - Jokisen kausi jatkuu MM-kisoissa (Stephen Dunn, Getty Images Sport)

Floridan kausi päättyi runkosarjaan – Jokisen kausi jatkuu MM-kisoissa (Getty Images Sport)

Vaikka tavoite on selkeä, maailmanmestaruus, niin kokenut pelimies tietää, että se vaatii myös työntekoa. Suomi oli viime keväänä hopealla, mutta siitä huolimatta joukkue lähtee tänä vuonna kisoihin jälleen nollista, kuten kaikki muutkin joukkueet. Joukkue ei voi tuudittautua siihen, että finaalipaikka olisi automaatio.

– Me ei voida katsoa turhan kauas, vaan mennään peli ja päivä kerrallaan. Yritetään koko ajan parantaa meidän pelistä niitä asioita, mitä pitää parantaa ja saada peliä paremmaksi, kapteeni puhuu.

Jokisen olemuksesta huokuu kokemus ja hänen puheistaan huomaa, että kapteenin C-kirjain on annettu näissä kisoissa aivan oikealle miehelle. Hän puhuu kuin kapteenin tuleekin puhua. Voisi melkein verrata miehen puheita niihin, joita aikoinaan Ville Peltonen puheli kapteenina ollessaan. Samanlaisen viestin myös Kärpistä maailmalle noussut mies antaa.