Oliko maajoukkuetauosta Ilvekselle hyötyä?

Liiga palaa reilun viikon tauolta, kun Tampereen Ilves isännöi tänään Lahden Pelicansia Hakametsässä.

Joillekin tauko tuli huonoon saumaan, joillekin hyvään. Yksi tauosta kiitollinen joukkue on Ilves, jonka peli oli enemmän tai vähemmän sekavaa lokakuun aikana. Ilves on napannut viimeisen kymmenen ottelunsa aikana vain kaksi voittoa ja vain yhden kolmen pisteen voiton.

Tamperelaiset lähtivät tauolle häviämällä KooKoolle maalein 4–2 kotonaan, milloin totuus iski viimeistään vasten kasvoja. Joukkue tarvitsi breikin nuollaakseen haavojaan. Nyt Ilves saa aloittaa kautensa uudestaan ja hakea samanlaista virettä kuin alkysyksystä, milloin joukkue kuului Liigan kuumimpiin ryhmiin.

Ilves voitti kauden kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan kuusi ja joukkue kärsi tappiot vain Kärpille sekä Tapparalle. Tamperelaiset pelasivat loistavaa kiekkoa ja heikkoja kohtia ei löytynyt. Maalivahtipeli oli täydellistä Hannu Toivosen johdolla, Ilves-pakisto käynnisti hyökkäyksiä nopeasti ja hyökkäyksestä löytyi nopeutta, kovuutta ja taitoa.

Loukkaantumiset alkoivat kuitenkin kiusaamaan Ilvestä, mikä näkyi joukkueen venymiskyvyssä. Paketti ei pysynyt kasassa täyttä 60 minuuttia eikä ratkaisupelaajia löytynyt tarpeeksi. Joukkue kärsikin ottelusta toiseen tiukkoja yhden maalin tappioita, mikä lopulta eskaloitui isoksi henkiseksi kuormaksi. Sellaisen kelkan kääntäminen ei ole enää helppoa, mutta maajoukkuetauko antaa siihen oivan mahdollisuuden.

Tänään onkin mielenkiintoista nähdä, saiko Ilves pelin tauon aikana uomilleen. Tänään nähdään, mihin suuntaan Ilveksen syyskausi menee. Loukkaantuneiden listalla on edelleen kovia nimiä, mutta niiden taakse ei voi enää mennä.

Tupsukorvilla on laadukas maalivahti, joka antaa mahdollisuuden taistella voitosta. Ilveksen alakerta on liukas ja taitava, minkä avulla joukkue pystyy hallitsemaan kenttätapahtumia kiekkokontrollin kautta. Hyökkäyksestä löytyy maalintekoon kykeneviä pelaajia, kuten kokeneet Kai Kantola, Markku Flinck ja Joonas Vihko. Nuoristakin Ilves on saanut erinomaista apua, joten tamperelaisilla pitäisi olla kaikki kunnossa.

Tauon jälkeinen ottelu on hyvin tärkeä, sillä voitto loisi Ilvekselle uskoa ja antaisi huomattavasti helpommat lähtökohdat seuraaviin otteluhin. Tappiolinjan jatkuminen alkaisi painaa takaraivossa, mikä voisi johtaa uuteen heikkoon putkeen, joten illan ottelussa on erittäin suuret panokset.

Pelicans vielä totaalinen mysteeri

Lahtelaisten alkukausi on ollut hyvin kaksijakoinen: Joukkue pelaa välillä loistavaa kiekkoa ja pystyy voittamaan kenet vain, mutta välillä Pelicans pelaa täysin alakanttiin ja häviää sarjan huonoimmille joukkueille. Tasaisuus on vielä puuttunut, mutta lahtelaisilla on kaikki eväät nousta menestyväksi joukkueeksi.

Jos Ilvekselle tauko tuli hyvään saumaan, niin samaa ei voi sanoa Pelicansista. Joukkueen peli näytti ennen taukoa hyvältä ja viimeisimmässä ottelussa lahtelaiset kaatoivat Helsingin IFK:n maalein 2–0. Joukkue olisi voinut napata voittoja HIFK-ottelusta tulleen itseluottamusbuustin avulla, mutta tauko ei tätä mahdollistanut.

Ensimmäistä kauttaan Lahdessa valmentava Petri Matikainen on tuonut Pelicansiin odotetusti äijämäisyyttä ja parhaimmillaan lahtelaiset ovat erittäin hankala voitettava. Fyysinen ja suoraviivainen peli on toiminut ajoittain hyvin, mutta se ei ole pelkästään riittänyt. Joukkueella on välillä ongelmia maalivahtipuolelle, välillä puolustuspelissä ja välillä tehokkuudessa.

Joukkueesta on kuitenkin löytynyt muutamia hyviä yksilöitä, jotka ovat ratkoneet Pelicansille pisteitä. Antti Erkinjuntti ja Juha Leimu ovat joukkueen sydän, mutta tulitukea on tullut muun muassa nuorelta Sebastian Repolta, joka on nakuttanut jo kuusi maalia tällä kaudella.

Tämän kolmikon lisäksi tulosta on nähty Marko Pöyhöseltä, Juhani Tyrväiseltä ja Ryan Potulnylta. Pelicansissa onkin iso määrä potentiaalia, mutta joukkueen täytyy löytää yhteinen tasapaino tekemiseen, jotta Lahdessa voitaisiin napata voittoja jatkuvalla syötöllä.

Arvio:

Pelicansin suoraviivainen peli voi olla myrkkyä Ilvekselle, jonka täytyy päästä nopeasti paineen alta pois. Jos kotijoukkueen kiekollinen peli ei ole parhaalla tasolla, tulee Pelicans pääsemään kiekolle aktiivisen karvauspelaamisensa myötä. Ilves-pakisto on myös ajoittain erittäin köykäinen, mikä antaa vieraille selvän edun tänään. Ilves on kuitenkin taitavampi osapuoli ja se tulee varmasti uusiutuneena tauon jälkeen tositoimiin. Luvassa on tasainen ottelu, mutta kotijoukkue naaraa niukan voiton varsinaisella peliajalla. Betsson antaa Ilveksen voitolle kertoimen 1.95, joka on kokeilemisen arvoinen.

Ottelu alkaa kello 18.30 ja voit seurata koitosta Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All over Press