Kari Jalonen rikkoi kaavan – Leijonat nimekkäällä ryhmällä Sotshiin

Suomen A-maajoukkue nimettiin tänään Sotshin EHT-turnaukseen. Päävalmentaja Kari Jalonen kutsui Venäjälle kokeneita pelaajia eikä ryhmässä ole yhtään ensikertalaista.

Venäjän EHT-turnaus on toiminut yleensä suomalaisille niin sanottuna kokeiluturnauksena, sillä vuosien saatossa itänaapuriin on lähetetty hyvin kokematon ryhmä. Tällä kertaa turnaukseen lähtee hyvin nimekäs Leijona-lauma ja mukana on monta Karjala-turnauksessa pelannutta kiekkoilijaa.

Suomen joukkueessa on vain kaksi 90-luvulla syntynyttä pelaajaa, sillä Ässien Esa Lindell ja Kärppien Joonas Donskoi ovat rosterin ainoat nuorukaiset. Lindell säväytti jo Karjala-turnauksessa, mutta Donskoi pelaa kauden ensimmäiset maajoukkuepelinsä Venäjällä.

Kotoisesta Liigastamme mahtui vain viisi pelaajaa mukaan, mikä on lähes historiallinen lukema. KHL-seurat ovat luonnollisesti hyvin edustettuna, mutta mukana on myös kolme pelajaaa Ruotsin SHL:stä ja kaksi Sveitsin NLA:sta.

Leinon odotettu paluu

Nimetyn ryhmän mielenkiintoisin nimi on ehdottomasti Ville Leino, joka pelasi viimeksi maajoukkueessa kaudella 2007-08. Taitava hyökkääjä haki alkukaudella pelipaikkaa NHL-seura Boston Bruinsista, mutta tuloksetta, minkä jälkeen savonlinnalaisen osoitteeksi valikoitui KHL-seura Dinamo Zagreb. Leino on pelannut tällä kaudella KHL:ssä 11 ottelua tehoin 3+4.

Vaikka Leino on pelannut pitkään NHL:ssä ja tehnyt kovaa jälkeä sielläkin, puuttuvat häneltä edelleen arvokisakomennukset. Leinolla on plakkarissa vain EHT-otteluita Suomen A-maajoukkueessa.

Suomen joukkue on erittäin kokenut eikä yllättäjille ollut tällä kertaa tilaa. Leijonissa nähdään kuitenkin muutamia mielenkiintoisia ”comebackejä”, sillä Leinon lisäksi Sothsissa nähdään muun muassa Anssi Salmela ja Lennart Petrell. Maailmanmestari Salmela on pelannut alkukauden SHL:ssä ja iskenyt 16 ottelussa tehot 3+5. Petrell on pelannut myös Ruotsin jäillä, mutta miehen tehot ovat vielä antaneet odottaa itseään. ”Lennu” on kuitenkin maajoukkuessa roolipelaaja, jolta odotetaan hyvää kahden suunnan peliä sekä erinomaisia fyysisiä otteita.

Liiga-jäiltä mukaan ylsivät Donskoin ja Lindellin lisäksi Lasse Kukkonen, Mikko Mäenpää sekä Teemu Ramstedt. HIFK-komeetta Ramstedtin maajoukkuekutsu saattoi yllättää monet, sillä mies tarvitsee ison roolin menestyäkseen. ”Ramun” kausi on kuitenkin sujunut loistavasti, minkä vuoksi kutsu oli täysin oikeutettu.

Suomen A-maajoukkue Sotshiin:

Maalivahdit:
Mikko Koskinen, SKA Pietari (KHL)
Atte Engren, Atlant Mytishtshi (KHL)

Puolustajat:

Ossi Väänänen, Jokerit (KHL)
Lasse Kukkonen, Kärpät
Esa Lindell, Ässät
Mikko Mäenpää, JYP
Sami Lepistö, Avtomobilist Jekaterinburg (KHL)
Anssi Salmela, Färjestad (SHL)
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni-Novgorod (KHL)
Ilari Melart, Jugra Hanti-Mansijsk (KHL)
Janne Jalasvaara, Dynamo Moskova (KHL)

Hyökkääjät:
Petteri Wirtanen, Jokerit (KHL)
Tuomas Kiiskinen, Växjö Lakers (SHL)
Sakari Salminen, Torpedo Nizhni-Novgorod (KHL)
Ville Leino, Zagreb Medvescak (KHL)
Jonas Enlund, Sibir Novosibirsk (KHL)
Jarkko Immonen, Torpedo Nizhni-Novgorod (KHL)
Joonas Donskoi, Kärpät
Lennart Petrell, Luulaja (SHL)
Jarno Koskiranta, Sibir Novosibirsk (KHL)
Teemu Ramstedt, HIFK
Juhamatti Aaltonen, Jokerit
Harri Pesonen, Lausanne HC (NLA)
Oskar Osala, Metallurg Magnitogorsk (KHL)
Ilari Filppula, HC Lugano (NLA)

Leijonat pelaa Sotshissa 18-21. joulukuuta kauden toisen EHT-turnauksensa. Otteluita voit seurata tutusti MTV Sport -kanavilla.