Kärpät nousi suosta niskan päälle – paineet jälleen Tapparalla

Kärppien ja Tapparan välieräsarjasta on muodostunut odotetun kova trilleri. Oululaiset onnistuivat tasoittamaan voitot torstaina ja joukkueen on pystyttävä hyödyntämään kotietu. Ottelusarjan pidentyessä alkaisi etu kääntyä hiljalleen jälleen Tampereen suuntaan.

Tappara oli edellisessä kohtaamisessa pelillisesti niskan päällä. Joukkue toipui shokkialusta erinomaisesti ja oli lähempänä voittoa, kun tamperelaiset muun muassa kolisuttelivat maalirautoja kolmesti päätöserässä. Tamperelaiset olivat kuitenkin tehottomia ja Kärpät korjasi voiton Jesse Puljujärven jatkoaikaosuman myötä. Kristian Kuusela oli torstaina sivussa ja hän olisikin kenties ollut juuri se voittoon tarvittu palanen.

Tapparan leiri sai mieluisia uutisia ennen viidettä kohtaamista, kun Kuusela on jälleen pelikuntoinen ja ottaa tutun paikkansa ykkösketjusta. Runkosarjan pistepörssin voittaneen laiturin pelikunnosta on ollut paljon huhuja, sillä Kuusela on pelannut pudotuspeleissä pienempiä minuutteja kuin runkosarjassa. Laituri on pelannut kolmessa edellisessä ottelussaan keskimäärin noin 16 minuuttia, kun taas runkosarjan keskiarvo oli yli 19 minuuttia. Kevään tärkeimmissä peleissä avainpelaajien peliminuutit korostuvat, joten aivan täydessä iskussa Kuusela ei ole ollut.

Kärppien leirissä avainpelaajien kuormitus on ollut valtaisaa ja esimerkiksi Sebastian Aho on kellottanut pudotuspeleissä keskimäärin yli 21 minuuttia ottelua kohden. Nuorukaista ei kuitenkaan mahdu edes Kärppien peliajoissa kolmen kovimman joukkoon, sillä puolustuksen Adam Masuhr, Arto Laatikainen sekä Lasse Kukkonen ovat tahkonneet vielä kovemmat minuutit. Peliaikaykkönen on lähes 28 minuuttia ottelua kohden raatanut Lasse Kukkonen. Näin isot peliajat alkavat väistämättä näkyä pelitahdin koventuessa ja sarjan venyessä.

Tapparalla vastuu on jakautunut huomattavasti tasaisemmin, sillä ainoastaan Jukka Peltola on pelannut keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. Materiaalin laajuus ja tasaisuus onkin tamperelaisten suurimpia vahvuuksia. Edellisessä kohtaamisessa se tuli tosin negatiivisessa valossa esiin, kun ratkaisijoita ei noussut esiin.

Tamperelaiset ovat kärsineet viime otteluissa tehottomuudesta eikä joukkue ole pystynyt hyödyntämään erinomaisia maalipaikkojaan. Tappara on tehnyt edellisessä kolmessa kohtaamisessa ainoastaan kolme maalia tasakentällisin, joista yksi oli tyhjään maaliin tehty osuma. Kärppien vastaava lukema on kuusi maalia. Vastaavasti ylivoimalla oululaiset ovat onnistuneet vain kertaalleen, kun taas Tappara on tehnyt kolme.

Molemmilla joukkueilla on nyt valtavat paineet, mutta ne kohdistuvat erityisesti Tampereen suuntaan. Kirvesrinnat ovat hävinneet nyt kaksi ottelua putkeen ja menettäneet jo saavutetun kotiedun. Tamperalaisten takaraivoon alkaa varmasti hiljalleen hiipiä haamuja viime vuosien kohtaamisista, kun Kärpät kuittasi mestaruudet kirvesrintojen nenän edestä. Kaksi vuotta sitten oululaiset olivat finaalisarjassa tappiolla 1-3, mutta voittivat lopulta kolme ottelua putkeen. Vastaavasti oululaisten leirissä tiedostetaan, että lauantain kotiottelu on pakko voittaa eikä kotietua saa menettää jälleen, tai Tappara pääsee yrittämään sarjan katkaisua Hakametsässä.

Seuraa heitä

Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi, Kärpät: Kärppien kultakaksikko viimeisteli maalit mieheen edellisessä kohtaamisessa. Nuorukaiset häikäisevät otteillaan illasta toiseen, vaikka Puljujärvellä onkin ollut viime aikoina hankalampi jakso käynnissä. Kaksikon otteista kannattaa nauttia nyt, kun vielä Suomessa pelaavat.

Patrik Laine, Tappara: Lähes samat sanat kuin yllä. Kaksi upeaa maalia edellisessä kohtaamisessa ja halu ratkaista otteluita on käsittämätön. Yhtä hyvää laukausta ei ole Liigassa hetkeen nähty ja tämän myötä Laine pystyykin luomaan maalipaikkoja tyhjästä. Ei tule pelaamaan enää ensi kaudella Liigassa, joten nyt kannattaa ottaa kaikki ilo irti huippulupausten taidoista.

Arvio

Toinen joukkueista saa ensimmäistä kertaa ottelupallon seuraavaan peliin ja tämä jyskyttää molempien joukkueiden sisällä migreenin lailla. Oululaisten leirissä avainpelaajat ovat tahkonneet hirmuisia minuutteja, joten joukkueen on pystyttävä hyödyntämään kotietu ennen kuin ottelutahti tiivistyy. Mikäli ottelusarja etenee seitsemänteen peliin, niin Tappara on vahvoilla. Tämä tiedostetaankin oululaisten leirissä. Kärpät on ollut aina parhaimmillaan tiukoissa paikoissa ja Lauri Marjamäen suojatit nappaavat tiukan voiton kotiyleisönsä edessä.

Ottelu alkaa kello 17.00. Voit seurata ottelua tuttuun tapaan Nelonen Prolla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over press