Karjala-turnaus alkaa – Leijonat saa vastaansa kokemattoman slaavilauman

Tämän kauden A-maajoukkuekuviot pyörähtävät viimeinkin käyntiin torstaina, kun Suomi kohtaa kotiturnauksensa avausottelussa Tshekin. Turnauksen toisessa ottelussa kohtaavat Ruotsi ja Venäjä Leksandissa.

Illan ottelussa on monia mielenkiintoisia poittenja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Suomi lähtee kotiturnaukseensa melko nimekkäällä porukalla, vaikka vaihtuvuutta on erilaisten syiden vuoksi tapahtunutkin: suurimmat muutokset ovat kärkipelaajien siirtymisessä rapakon taakse. Jori Lehterä, Petri Kontiola ja Leo Komarov ovat kuulunut europelaajien kärkikastiin jo pidemmän aikaa, mutta he eivät ole toistaiseksi maajoukkueen käytettävissä.

Suomen joukkueesta tippui loukkaantumisten vuoksi pois vielä Sakari Salminen ja Lasse Kukkonen, joten Suomen joukkueessa on nyt useammalla pelaajalla näytönpaikka, sillä kärkitonttia olisi tarjolla.

Mitä tekee johto?

Suomen maajoukkueen johto meni uusiksi kesän aikana, kun Kari Jalonen astui kavereineen Leijonien peräsimeen. Suurin kysymys kuuluukin, kuinka Leijonat pelaa ”Kojon” alaisuudessa? Varmaa on se, että Suomi pelaa jälleen puolustuksen kautta, mikä on aina ollut Leijonien vahvuus.

Vahva puolustus- ja keskialueen puolustuspeli ovat Jalosen papereissakin kaiken A ja O, mutta miten Suomi karvaa, ja millainen on Suomen kiekkokontrolli? Nämä ovat asioita, jotka selviävät vasta Tshekki-ottelun aikana, mutta kokonaisuudessaan Leijonien pelitaktiikka tuskin kokee sen suurempia muutoksia.

Leijonien GM, Jere Lehtinen, päävalmentaja Jalonen ja apuvalmentajat Lauri Marjamäki ja Ville Peltonen tekivät melko yllätyksettömiä valintoja Karjala-turnaukseen. Nelikko valitsi yllättäen Sveitsin Liigasta neljä pelaajaa: Juha-Pekka Hytönen, Ville Koistinen, Harri Pesonen ja Ilari Filppula. Lisäksi mukaan mahtui Petteri Wirtanen, joka pelasi alkukauden ajan Sveitsissä. Ainakin skouttaustyötä on tapahtunut muuallakin kuin KHL:ssä ja Liigassa. Myös Ruosin SHL on hyvin edustettuna.

Joukkueessa on myös paljon viime kevään MM-kävijöitä, joten Suomi lähtee hyvin kokeneella porukalla turnaukseen. johtoryhmä antoi myös nuoremmalle kaarrille näytönpaikkoja, sillä Julius Junttila, 23, ja Esa Lindell, 20, mahtuivat Leijoniin. Joulukuun Venäjän turnauksessa on kuitenkin varsinaisesti nuorten mahdollisuus näyttää osaamistaan, sillä perinteisesti Karjala-turnauksessa Suomi pelaa mahdollisimman kovalla pelaajamateriaalilla.

Voidaankin sanoa, että Suomen joukkueen ainoat yllätysnimet olivat Junttila, Lindell, Joonas Kemppainen ja Mikko Kousa. Heistäkin ainut jättiyllätys on Kousa.

Ratkaisijoiden etsintä

Suomen joukkueesta paistaa tasaisuus eikä joukkueesta löydy selviä johtohahmoja. Kontiolan ja kumppaneiden poistuttua, on parrasvalot vapaana uusille tekijöille. Jalonen on rakentanut neljä kiekollista kenttää, joissa kaikissa on ratkaisukykyä. KHL:ssä kovaa jälkeä tehnyt Antti Pihlström saa tänään loistavan tilaisuuden Leijonien ykköskentässä, mutta Pihlström ei ole tunnetusti maajoukkuessa ollut kärkiketjujen nimi.

Suomen kakkoskentässä kapellimestarina toimii Tuomas Kiiskinen, joka tarjoilee kiekkoja parhaansa mukaan Teemu Hartikaiselle, joka on ”Pillun” tavoin iskenyt KHL:ssä suuressa roolissa maaleja. Suomen joukkueen kolmoskenttä on iso kysymysmerkki, mutta potentiaali on korkealla: syöttövirtuoosi Ilari Filppula luo tilanteita ja snaipperi Olli Palola hakee hanakasti maalintekopaikkoja, kun Oskar Osala luo tälle kaksikolle tilaa. Tämän ketjun puolustuspeli voi toki olla sieltä heikoimmasta päästä.

Neloskenttä ei täyty tällä kertaa puukäsistä vaan Junttila, Kemppainen ja Jani Tuppurainen muodostavt Leijonein viimeisen nelikon. Puolustuksen ykköstykki on ehdottomasti Juuso Hietanen.

Suomen kokoonpano:

Antti Pihlström – Jarkko Immonen – Janne Pesonen
Ville Koistinen – Juuso Hietanen

Teemu Hartikainen – Juha-Pekka Hytönen – Tuomas Kiiskinen
Kristian Näkyvä – Ville Lajunen

Oskar Osala – Ilari Filppula – Olli Palola
Tuukka Mäntylä – Mikko Kousa

Julius Junttila – Joonas Kemppainen – Jani Tuppurainen
Jyri Marttinen – Atte Ohtamaa

Juha Metsola
(Atte Engren)

Tuntematon Tshekki

Illan vastustaja on nuori ja nimetön, mikä ei kuitenkaan ole Tshekin kannalta huono asia. Joukkueessa ei ole yhtään KHL-pelaajaa vaan pelaajat koostuvat lähtökohtaisesti Tshekin pääsarjan pelaajista. Huomioitavaa on myös se fakta, että joukkueen maalivahti- sekä puolustusosastolla on vain 90-luvulla syntyneitä pelimiehiä. Joukkueen keski-ikä onkin 23,7 vuotta.

Joukkueessa on suomalaisille tuttuja nimiä, sillä Liigassa pelaavat Tomas Kubalik, Tomas Zaborsky, Michal Birner ja Petr Zamorsky ovat Tshekin kokoonpanossa.

Kokonaisuudessa Tshekki tulee varmasti olemaan nälkäinen ja vauhdikas joukkue, mutta Leijonien pelaajamateriaali on selvästi vieraitten omaa edellä.

Ottelu alkaa kello 18:30 ja voit seurata sitä MTV Sport -kanavilta tai MTV Katsomosta.