KHL-ennakko: Avtomobilist-Jokerit

Kausi lähenee toisen kolmanneksen päätepistettä Jokereiden osalta vieraskiertueella, jossa ensimmäinen etappi on Ural-vuorten keskiosassa sijaitseva Jekaterinburg. Sami Lepistön edustaman Avtomobilistin ja Jokereiden välinen ottelu alkaa Suomen aikaa jo klo 16, ja ottelu on tuttuun tapaan nähtävissä Viasat HockeyFinland -kanavalla ja Viaplay-palvelussa.

Piristynyt Avtomobilist

Koko alkukauden itäisen konferenssin pudotuspeliviivan tuntumassa kamppaillut Avtomobilist on napannut viimeisestä 10 ottelustaan seitsemän voittoa. Juuri kolmen ottelun vieraskiertueelta kotiutunut joukkue hävisi kaksi kolmesta vierasottelustaan (Jugra, Lada), mutta otti henkisesti tärkeän 1-4 voiton kiertueen päätösottelusta Niźnekamskia vastaan.

Hantta (Hannu Virta) on koostanut vastustajasta videon, mutta vielä ei ehditty käymään sitä sen tarkemmin läpi. Hantan kanssa käydyn keskustelun perusteella hyvin liikkuva ja työteliäs joukkue on huomenna vastassa. He myös ajavat röyhkeästi maalille, mutta kaiken kaikkiaan hyvin tyypillinen vastustaja ja joukkue tässä sarjassa, ennakoi ottelua Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund. 

Kohtaaminen on joukkueille kauden ensimmäinen ja viimeinen, joten liikaa ajatusta ei tällekään vastustajalle pidä suoda.

Yksilötasolla tuttuja nimiä ovat joukkueen puolustajien pistepörssiä johtavan Lepistön lisäksi paras pistemies, kokenut 35-vuotias taskuraketti, oma kylän kasvatti Alexei Simakov ja Jan Kovarin veli, maalivahti Jakub Kovar. Aiemmin kaudella joukkueessa pelannut ja liigakaukaloista tuttu Jakub Petruzalek jätti joukkueen muutama viikko takaperin perheessä sattuneen tragedian vuoksi.

Mikään nimivahva joukkue Avtomobilist ei ole, mutta se on osoittautumassa KHL:ssä vuosi toisensa jälkeen tekijäksi, millä ollaan vahvoilla pudotuspeleihin. Kun joukkue ymmärtää, että jokaisen pelaajan on pelattava yhteen joukkueen menestyksen eteen, jälki on yleensä tuhoisaa.

Jokereilla ei uutta Siperian auringon alla

Heitimme leikkimielisesti juttua siitä, että voisimme antaa lausunnot valmentaja Westerlundin puolesta, sillä kuten tänäänkin, Jokerit luottaa omaan joukkuepelaamiseensa ja kauden keskeisiin teeseihin: kurinalaisuuteen ja tiiviiseen viisikkopeliin molempiin suuntiin.

– Peli kerrallaan menty tähän asti ja niin se on tätäkin turnausta lähdettävä tekemään. Sen verran pelejä ollaan nähty tällä kaudella, että voidaan tasaista eteenpäin menemistä olevan havaittavissa, kommentoi Westerlund Jokereiden vierasreissun teemoja.

Peli kerrallaan, kuulostaa tutulta. Fokus Jokereilla koko kauden ajan on ollut tässä hetkessä ja seuraavassa ottelussa. Ajatukset eivät karkaile vielä lähes varmalta näyttäviin pudotuspeleihin.

Kysyttäessä tämän vuoden viimeisen vieraspelireissun yhteistä teemaa, nostaa päävalmentaja esille joukkueen neljän eri roolissa olevan viisikon pelaamisen parantamista.

– Yksilötasolla energiat ovat hyvällä mallilla, saatiin tuossa muutama päivä taas tankattua tankkeja täyteen. Voidaan sanoa, että tärkeintä tulee olemaan se, miten kurinalaisesti joukkue tekee yhteistyötä. Meillä on neljä viisikkoa, ja jokaisen kohdalla on omat pienet painopistealueet, joissa on kehitettävää. Meidän pitää saada kohdistettua noiden viisikoiden sisällä yksilöiden energia samaan suuntaan.

Koko ajan siis mennään eteenpäin, ja kauden edetessä Westerlundin alkukaudesta painottama prosessiajattelu alkaa näkyä jo umpisokeallekin. Ensiksi isot teemat kuntoon koko joukkueen osalta, jonka jälkeen yhteenhioituneiden viisikkojen pelin hienovaraista säätöä.

– Vaikka hyvin olemme vieraissa pelanneet, nöyränä täytyy pysyä. Kotiyleisö tulee tälläkin reissulla kannustamaan omiaan, eikä helppoja pelejä tässä sarjassa ole, päättää Westerlund.

Kurinalaisuus, nöyryys, tiivis viisikkopelaaminen.  Siitähän se menestyvän jääkiekkojoukkueen tekeminen yksinkertaisimmillaan on.

Vedonlyönti (NordicBet)

Jokereiden tiistaisessa ottelusta on odotettavissa vähämaalista. Molemmat joukkueet ovat kovassa vireessä ja pelaavat samantyylistä kiekkoa. Joukkuepelaamisen nimeen vannotaan, ja maalivahtipelikin toimii.

Vauhtia uskoisin silti nähtävän, mutta laadukkaiden maalintekotilanteiden rakentaminen on vaikeaa. Alle 5.5 maalia saa kertoimen 1.54. Vähämaalinen lopputulema on todennäköinen, mutta kerroin on alhainen, joten kallistutaan luottavaisin mielin Jokereiden voittoon.

Vierasvoitto saa kertoimen 1.98, mikä on pelattavan tuntuinen. Avtomobilist palaa kotiin vieraskiertueen jälkeen ja se on aina vaikea paikka.

Muut ottelut:

Metallurg-SKA 2.70
Ak Bars Kazan-Dinamo Riika 1.38
Ak Bars -1.5 1.65