Faninäkökulma: Jokerit & KHL – Uuden ajan alku

Faninäkökulma on sarja, jossa fanit voivat kirjoittaa omia näkemyksiään, rakkaudentunnustuksia, paljastuksia ja purkaa turhautumistaan. Sarjan aloittaa pitkän linjan Jokeri-fani ja Eteläpäädyn jäsen, Harri Itkonen.

Reilu vuosi sitten (28.6.2013) Jokerit piti tiedotustilaisuuden ja julkisti, että oma rakas seura ottaa ison askeleen eteenpäin ja siirtyy pelaamaan itselle lähes täysin tuntemattomaan KHL:ään.

Olihan se kieltämättä melkoinen pommi ja ei sitä tavallaan meinannut aluksi todeksi uskoa, eikä varmasti tajunnut heti mitä kaikkea se tarkoittaa ja mikä kaikki tulee muuttumaan. Ensimmäinen ajatus kuitenkin siirrosta oli, että aivan loistava homma: Päästään vihdoin liigapuuhastelusta eroon. Eikä tarvi enään kirota illasta toiseen liigan surkeita tuomareita. Siirrytään isompiin ja kaikinpuolin ammattimaisempiin ympyröihin. Mahtava homma!

Hetken kun asiaa oli sulatellut, ihmisten kanssa keskustellut ja miettinyt alkoi tulla mieleen mitä kaikkea sitä tämän siirtymisen myötä tulevaisuudessa menettää. Kuinka paljon kaikki tuleekin muuttumaan ja ehkä siirtyminen ei olekkaan ihan niin hyvä asia miltä ensialkuun vaikutti.

Ei enään tuttua kiistelyä ja keskustelua töissä tai kavereiden kesken siitä mikä joukkue eilen voitti ja kenelle se stadi tänään kuuluu. Ei löydy enään jatkossa samanlailla keskusteltavaa ihmisten kanssa kiekkohommista. Toki puhua voi, mutta ei mitenkään samaan tyyliin. Se on täysin selvä.

Nopeasti tajusi myös, että itselle todella tärkeät kaveriporukalla maakuntiin tehdyt viikonloppujen vierasmatkat jää tästä eteenpäin kokonaan väliin. Ne on ollut niin upeita reissuja, että niitä on todella vaikea korvata. Samoin pois jää äkkilähdöt viereiseen kaupunkiin katsomaan kun Jokerit pelaa. Ei ole mitään mahdollisuutta tehdä KHL-kauden aikana yhtä montaa ja edullista vierasreissua. Juuri nämä asiat siirtymisessä on itselle ehdottomasti se isoin miinus ja mietinnän aihe koko hommassa. Vain aika näyttää onnistuuko tämän menetyksen jotenkin korvaamaan KHL-aikakaudella.

Toinen itseä alusta asti mietityttänyt asia on miten voidaan saada peleihin alkuhuuman jälkeen riittävästi katsojia. Aluksihan varmaan monikin käy katsomassa pelin tai parikin kun kyseessä on uusi ja ihmeellinen asia. Mitäs sitten, kun tilanne normalisoituu ja läheskään kaikki ei jatkakaan jokaisessa kotipelissä käymistä? Ensimmäiset ottelutapahtumat tulee olemaan koko kauden kotiotteluiden katsojamäärien kannalta todella tärkeässä roolissa. Jokereiden olisi erittäin tärkeää esittää näille ensimmäisissä peleissä kävijöille hyvää ja voittavaa kiekkoa. Sekä koko ottelutapahtuman tulee olla niin mielenkiintoinen, että ihmiset haluaa tulla vielä uudestaankin paikan päälle. Tällä keinolla on mahdollista, että ihmisten mielenkiinto herää toden teolla ja porukkaa riittää kotiotteluihin läpi kauden. Kuitenkin kun suurimmasta osasta kotipeleistä tulee puuttumaan vierasjoukkueen fanit kokonaan. Keskiarvotavoitteeksi asetettu 11000 katsojaa kuulostaa täysin mahdottomalta omaan korvaan. Toivottavasti voin todeta kauden kuluessa olleeni täysin väärässä.

Lähes koko tämän vuoden odottelun ajan ajatus siirtymisestä on ollut itselle melkoista tunteiden vuoristorataa. Välillä sitä on pitänyt loistavana uutisena ja välillä taas todella huonona uutisena. Riippuen päivästä, uutisista ja varmaan myös omasta mielialasta muutenkin.

Yksi suuri ongelma omalla kohdalla on mielenkiinnon puute itse KHL:ää kohtaan. Tässä vuoden odottelun aikanakaan en ole oikein saanut mielenkiintoa heräämään itse sarjaa kohtaan. Ainut mielenkiinto kohdistuu edelleen miltei pelkästään Jokereiden ympärille. Annan kuitenkin sarjalle täyden mahdollisuuden vakuuttaa ja herättää mielenkiinto meikäläisessä. Aion käydä katsomassa jokaisen kotipelin ja toivottavasti muutamia vieraspelejäkin. Mistään ei voi väkisin kiinnostua, mutta toivottavasti aika tekee tehtävänsä. Jääkiekko kuitenkin kiinnostaa äärettömän paljon niin miksei myös laadukkaita pelaajia ja joukkueita täynnä oleva KHL.

Tänään on vihdoin Jokereiden historian ensimmäinen KHL-ottelu ja odotus päättyy. Pikkuhiljaa aletaan saamaan isoihin kysymyksiin ja epäilyksiin vastauksia. Muutaman ekan pelin jälkeen turha vedellä vielä oikein mistään asiasta johtopäätöksiä. Annetaan Jokereiden pelata ja homman edetä rauhassa. Kaikki on kuitenkin vielä aivan lähtökuopissaan.

Tällä hetkellä odotukset koko KHL-siirrosta on todella korkealla. Kurri ja kumppanit on hoitaneet hommansa todella mallikkaasti ja saanut hommattua uskomattoman kovan nipun pelaajia. Harjoitusottelut on mennyt paremmin kuin hyvin. Mainostukset ja markkinoinnit on kaikinpuolin hoidettu ihan viimesen päälle ison maailman malliin. Kaikki näyttää omaan silmään todella hyvältä ja valoisalta. Hartwall arenalla tullaan taatusti näkemään kaikilla mittareilla huomattavasti laadukkaampia ottelutapahtumia kuin liiga aikakaudella.

Itselle tärkeät kotimaan vierasreissut jää Jokereiden osalta väliin, mutta matkailusta tykkäävälle ihmiselle KHL tarjoaa huikeita vaihtoehtoja yhdistellä ulkomaanmatkailua ja jääkiekkoa. Nyt voi lähteä vaikka perheen kanssa kaupunkilomalle Riikaan ja samalla reissulla käydä katsomassa, kun Jokerit pelaa. Täydellistä! Reissuja tulee siis huomattavasti vähemmän kuin mitä liiga aikakaudella, mutta ne tulee olemaan taatusti tietyllä tapaa laadukkaampia.

Uskon, että jos ja kun homma lähtee hyvin käyntiin ja porukka hitsautuu suht nopeasti joukkueeksi niinkuin harjoitusottelut on jo antanut osviittaa. Jokereilla on mahdollisuudet heti ensimmäisellä kaudella vaikka mihin. Antaa ajan näyttää miten homma lähtee käyntiin. Mennään yhdessä hallille ja nautitaan laadukkaista otteluista. Hyvä tästä tulee, luottoa löytyy!