Kommentti: Koituiko Jalosen varmistelu kohtaloksi? – Nyt on käännettävä uusi sivu

Kuluvan vuoden MM-kisoissa Leijonien pelaajista peräti 13 oli yli 30-vuotiaita. Lisäksi kun Juhamatti Aaltonen sekä Juuso Hietanen täyttävät vielä kesällä pyöreitä, niin ikämiesten osuus 25 leijonan ryhmästä on todella iso.

Jälkikäteen on tietysti helppo huudella, mutta kun katsoo joukkueen tulosta ja tiettyjen pelaajien otteita kentällä, niin olisiko Kari Jalosen pitänyt valita rohkeasti nuorempia pelaajia mukaan?

Suomen maajoukkueen runko on ollut 2010-luvulla hyvin samankaltainen vuodesta toiseen. Petri Kontiola, Antti Pihlström, Jarkko Immonen ja kumppanit vastaavat kutsuun myöntävästi vuodesta toiseen, mutta nyt on viimeistään aika siirtyä eteenpäin.

Yli 30-vuotiaat tai tänä vuonna täyttävät tekivät turnauksessa yhteensä 102 ottelussa tehopisteet 7+23. Jos laskuista jätetään pois NHL:ssä pelaava Jussi Jokinen, niin lukema on 94 ottelua tehoin 4+15. Todella kehno lukema 13 pelaajalta.

Alle 30 vuotiaat pelaajat tekivät vastaavasti yhteensä 58 ottelussa tehot 18+18. Leijonien 25 maalista peräti 72 prosenttia syntyi nuorien toimesta. Lukema on huikea. Joonas Kemppaisen, Joonas Donskoin ja Esa Lindellin otteita oli todella miellyttävää katsella.

En tarkoita, että kisoihin pitäisi valita vain parikymppisiä nuorukaisia. Kokemusta tarvitaan aina. Nyt on viimeistään aika kääntää uusi sivu Leijonien kirjassa ja uudistaa runkoa kauttaaltaan erityisesti Euroopassa pelaavien kiekkoilijoiden osalta. On uusien naamojen vuoro ottaa maajoukkue kantaakseen.

Pekka Jormakka, Olli Palola, Rasmus Ristolainen ja kumppanit, jotka tulevat olemaan maajoukkueen vakikalustoa tulevaisuudessa, olisi ollut mielenkiintoista nähdä Leijona-paidassa tänäkin vuonna. En väitä, että he olisivat välttämättä johdattaneet Leijonat välittömästi kultaan, mutta lahjakkaiden ja nälkäisten nuorten peluuttamisesta olisi varmasti enemmän hyötyä tulevaisuutta ajatellen.

Ensimmäistä vuottaan maajoukkueen päävalmentajana toimiva Jalonen olisi voinut jo nyt valita rohkeasti mukaan nuoria pelaajia, jotka tulevat olemaan hänen luottomiehiään miehen aikakaudella. Ehkä hän halusi pelata debyyttiturnauksessaan varman päälle, kun kisoihin valittiin todella kokenut ryhmä. Luotto Jaloseen on kuitenkin kova, että jatkossa Leijonissa tullaan näkemään enemmän uusia naamoja.