Kommentti: Selänne-hype yltynyt naurettavalle tasolle

Eetu Selänne on saanut yllättävän paljon huomiota siihen nähden, että juuri kukaan ei tiedä hänestä kiekkoilijana mitään.

Kun Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue julkistettiin Tshekin harjoitusturnaukseen, tarttuivat ihmiset yhteen nimilistan nimeen: Teemu Selänteen poika, Eetu, oli valittu ensimmäistä kertaa urallaan edustamaan Suomen maajoukkuetta. Eetu-poika luisteli alkuviikosta ensimmäistä kertaa maajoukkueen mukana ja tämä ei jäänyt varmasti keneltäkään huomaamatta.

Suomalaiset suurmediat laittoivat videoita internetin ihmeelliseen maailmaan Selänteen ensimmäisistä luistimen piirroista Leijonien mukana ja toimittajat ympäröivät nuoren Selänteen harjoitusten jälkeen. Milloin aiemmin tämän tason pelimies on saanut näin paljon huomiota? Selänne pelaa Yhdysvalloissa sarjassa, joka vastaa ikähaitariltaan Suomen B-junioreita. Kyseinen sarja ei ole millään mittapuulla Yhdysvaltain parhaimpia juniorisarjoja eikä Selänne ole ainakaan dominoinut sillä tasolla (24 ottelua tehoin 12+7).

Eetu on varmasti kelvollinen pelaaja ja kovalla työnteolla hänestä voi tullakin hyvän tason pelimies, mutta ihmisten olisi syytä rauhoittua toviksi. Kyseessä ei ole suurlupaus eikä hän todennäköisesti mahdu huhtikuussa pelattaviin U18-MM-kisoihin, mutta hauskinta on se, että Suomen valmennusjohto ei ollut kertaakaan nähnyt hänen pelaavan ennen maanantaisia jääharjoituksia ja silti hän pääsi joukkueeseen mukaan.

Suomen U18-maajoukkue sai kerrankin ansaitsemaansa huomiota mediassa, mutta väärällä tavalla. Suomen kyseinen joukkue valmistautuu tuleviin MM-kisoihin ja ryhmässä on potentiaalisia tulevaisuuden NHL-pelaajia – jopa useampiakin. Esimerkiksi Jesse Puljujärveä, Olli Juolevia tai Julius Nättistä ei olla mainittu edes sivulauseissa. Tämä kolmikko on vain yksi osa Pikkuleijonien lupaavasta joukkueesta, mutta mediaseksikkäin sukunimi varasti tällä kertaa huomion.

Se ei ole tietenkään pelaajan vika, että media seuraa häntä kuin hai laivaa, tai että Pikkuleijonien valmennusjohto kutsuu pelaajia turnauksiin näkemättä peliäkään heiltä. Eetu on kieltämättä joutunut ikävään asemaan, mutta hänellä on vain näytettävää: nuorukainen ei ole tällä hetkellä ikäluokkansa kärkeä, mutta sehän ei tarkoita vielä mitään.

Eetu on saanut ja saa edelleen kotonaan elintärkeää tietoa, mitä on olla ammattilaisurheilija. Hänellä on loistavat lähtökohdat kiekkoilijan uralle ja Eetussa piilee selvästi myös potentiaalia. Ensi kaudella Selänne pelaa todennäköisesti USHL:ssä, Yhdysvaltain kovimassa juniorisarjassa. USHL:stä siirrytään yleensä yliopistokiekon pariin, mikä on myös Eetun tavoitteena. Yliopistosarja NCAA on puolestaan tunnettu erittäin loistavana kasvualustana ja NCAA:sta nousee vuosittain pelaajia NHL-AHL-akselille – Pelaajia, joista NHL-seurat eivät edes tienneet muutama vuosi takaperin. Esimerkiksi Toronto Maple Leafsin Tyler Bozak ja Detroit Red Wingsin Danny Dekeyser nousivat varaamattomina pelaajina yliopistosta NHL:ään – heidän lisäksi moni muu pelaaja on tehnyt saman tempun.

Selänteellä on kaikki eväät menestyä kiekkoilijana, mutta tällä hetkellä hän ei ole vielä iso nimi – toisin kuin mediaa tuijottamalla voisi luulla.